Αυτό κατέθεσε η παιδίατρος του «Αγλαΐα Κυριακού» Γιαννούλα Κουρούση ότι της αποκάλυψε η Πισπιρίγκου
Μια κρίσιμη πληροφορία, που ακούστηκε για πρώτη φορά στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου διεξάγεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, εισέφερε χθες η παιδίατρος του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» Γιαννούλα Κουρούση, η οποία ήταν από τις πρώτες που ενημερώθηκαν για την ανακοπή που είχε υποστεί το κοριτσάκι και είχε σπεύσει στον θάλαμό του, προκειμένου να το κρατήσει στη ζωή.
«Κατά τη συζήτησή μας η μητέρα μού είπε πως η Τζωρτζίνα έχει περάσει πολλά, ότι είναι το παιδί που βρήκε το μωρό στην κούνια (σ.σ.: την μόλις έξι μηνών Ιριδα) πεθαμένο και ότι είχε υποστεί ανακοπή» ανέφερε χαρακτηριστικά η γιατρός κατά τη διάρκεια της χθεσινής κατάθεσής της στο δικαστήριο, μεταφέροντας στη δίκη όσα τής είχε πει η Ρούλα Πισπιρίγκου τις πρώτες ώρες παραμονής του παιδιού στο νοσοκομείο. Η μάρτυρας, εξάλλου, χαρακτήρισε «ψύχραιμη» την κατηγορούμενη μητέρα τις στιγμές που η πρωτότοκη κόρη της όδευε προς τον θάνατο.
Η κυρία Κουρούση μάλιστα είχε εξετάσει και το άλλο κορίτσι της οικογένειας Δασκαλάκη που επίσης έφυγε αιφνίδια από τη ζωή, τη Μαλένα, καθώς και αυτό -όπως διευκρίνισε στο ακροατήριο η ίδια η Ρούλα Πισπιρίγκου- είχε νοσηλευτεί αρχικά στο «Αγλαΐα Κυριακού» και κατόπιν, όταν διαγνώστηκε με λευχαιμία, στο «Ελπίδα».
«Η μητέρα μού ζήτησε να μπει το παιδί σε μονόκλινο, και της είπα “βεβαίως”. Τον πατέρα τον είδα πρώτη φορά το βράδυ της εισαγωγής» ανέφερε συνεχίζοντας η γιατρός, η οποία είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα λίγες ώρες πριν από τον θάνατό της και είχε διαπιστώσει πως ήταν σε σταθερή κατάσταση. Ωστόσο, όλα άλλαξαν, όπως είπε, όταν μια νοσηλεύτρια άρχισε να φωνάζει καλώντας την στο θάλαμο νοσηλείας του παιδιού. «Πήγα και είδα την Τζωρτζίνα με στροφή κεφαλής και μυδρίαση. Εξω από το δωμάτιο ήταν η μητέρα. Τη ρώτησα αν κάνει επεισόδιο και εκείνη κούνησε το κεφάλι της. Πριν μπω στον θάλαμο άκουσα έναν ρόγχο και τον εξέλαβα ως επιθανάτιο. Πήρα το ακουστικό και άκουσα έναν χτύπο κάθε δύο δευτερόλεπτα περίπου για 10 δευτερόλεπτα. Ξεκινήσαμε αμπού και μαλάξεις.
Οταν ξεκινήσαμε τις μαλάξεις, με σταμάτησε η μητέρα και έβαλε μια συσκευή στον θώρακα του παιδιού για να στείλει τα δεδομένα από το μηχάνημα αυτό (σ.σ.: αφορά τον απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί) στον κ. Παπαγιάννη, διευθυντή του Ωνασείου» είπε η γιατρός περιγράφοντας τις τελευταίες στιγμές του κοριτσιού, το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου 2022.
«Περίπου μέσα σε 10 λεπτά διασωληνώθηκε από την κυρία Θεοτοκάτου. Περίπου στα 20 λεπτά βγήκε άλλος γιατρός και είπε στη μητέρα ότι το παιδί δεν επανέρχεται. Εκείνη μας είπε ότι την άλλη φορά χρειάστηκαν 50 λεπτά, οπότε και εμείς συνεχίσαμε. Το παιδί δεν τα κατάφερε. Οταν είδα τη μητέρα στο γραφείο των γιατρών, εκείνη με ευχαρίστησε για ό,τι κάναμε για την Τζωρτζίνα. Δεν ήταν δακρυσμένη, ούτε έτοιμη να κλάψει».
Πρόεδρος: «Πώς ακριβώς είδατε την κατηγορουμένη όταν πήγατε στο δωμάτιο;»
Μάρτυρας: «Ηταν ψύχραιμη. Βρισκόταν έξω από τον θάλαμο και κοιτούσε που ερχόμασταν. Μόλις έφτασα δεν είδα κάποια αντίδραση. Να φωνάξει, για παράδειγμα, “τρέξτε”».
Πρόεδρος: «Είπατε ότι, την ώρα που κάνατε ΚΑΡΠΑ, μπήκε η κατηγορουμένη και άφησε τη συσκευή…»
Μάρτυρας: «Ακούμπησε τη συσκευή στον θώρακα του παιδιού και πάτησε το κουμπί για τα δεδομένα. Με διέκοψε, της είπα να περάσει έξω».
Εισαγγελέας: «Τη νοσηλεύτρια ποιος την ειδοποίησε;»
Μάρτυρας: «Η νοσηλεύτρια μου είπε πως την ειδοποίησε η μητέρα. Μου ανέφερε πως πλησίασε η μητέρα και της είπε κάτι που δεν κατάλαβε. Στη συνέχεια η νοσηλεύτρια τη ρώτησε αν κάνει επεισόδιο η Τζωρτζίνα και της είπε “ναι”. Ετσι, μας ειδοποίησε».
Εισαγγελέας: «Πώς ήταν η μητέρα;»
Μάρτυρας: «Μου είπε η νοσηλεύτρια πως ήταν πολύ ήρεμη όταν την πλησίασε».
«Δεν χορηγούμε κεταμίνη στην ανακοπή»
Στη συνέχεια, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η ειδικευόμενη στη ΜΕΘ του «Παίδων» Δέσποινα Θεοτοκάτου, η οποία είχε διασωληνώσει το κοριτσάκι λίγο πριν αυτό φύγει από τη ζωή. Η μάρτυρας ρωτήθηκε επισταμένως για τον τρόπο χρήσης της κεταμίνης, ουσίας με την οποία η Πισπιρίγκου, σύμφωνα με τη δικογραφία, τέλεσε την απόπειρα και την ανθρωποκτονία σε βάρος της κόρης της. «Η Τζωρτζίνα ήταν σε ανακοπή. Δεν χορηγούμε φάρμακο, όπως κεταμίνη, σε ανακοπή, το οποίο χορηγείται για καταστολή» απάντησε η κυρία Θεοτοκάτου.