Στη Μύκονο με χρήματα από δωρεά ιδιώτη έχτισαν καταλύματα σε απόσταση αναπνοής από το Κέντρο Υγείας, αλλά λόγω κωλύματος δεν είναι διαθέσιμα
Η Μύκονος υποδέχεται καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες, όμως τα προβλήματα για την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των κατοίκων της παραμένουν. Παρόλο που από το Κέντρο Υγείας ενός τόσο τουριστικού νησιού λείπουν κρίσιμες ειδικότητες γιατρών, ούτε το ζήτημα της στέγασής τους έχει ακόμα λυθεί.
Το Κέντρο Υγείας του νησιού λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, δεν διαθέτει ορθοπεδικό, ΩΡΛ, παιδίατρο και δερματολόγο, ενώ αυτή την περίοδο δεν υπάρχει ούτε καρδιολόγος, καθώς απουσιάζει με αναρρωτική άδεια.
Παράλληλα, το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό Τμήμα υπολειτουργούν τις βραδινές ώρες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν λειτουργούν καθόλου. Επάρκεια υπάρχει μόνο σε νοσηλευτές, οι οποίοι καλύπτουν όλες τις βάρδιες.
Δεν βρίσκουν στέγη
Την ώρα λοιπόν που πολλοί γιατροί δεν πηγαίνουν να εργαστούν στα νησιά των Κυκλάδων γιατί δεν βρίσκουν στέγαση, στη Μύκονο έχουν κατασκευαστεί δωμάτια για να φιλοξενήσουν το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν και να χρησιμοποιηθούν άμεσα, αφού προς το παρόν παραμένουν κλειστά λόγω… κωλύματος στην παράδοση του έργου.
Τα συγκεκριμένα καταλύματα, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το Κέντρο Υγείας, χτίστηκαν με χρήματα από δωρεά ιδιώτη, αλλά προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμα, γιατί, σύμφωνα με τους γιατρούς του κέντρου, υπάρχει μια εκκρεμότητα που εμποδίζει να παραδοθούν προς χρήση.
Αν λειτουργούσαν, θα έλυναν σε μεγάλο ποσοστό το πρόβλημα στέγασης των μόνιμων και επικουρικών γιατρών. Την ίδια ώρα, οι γιατροί του κέντρου δεν έχουν λάβει ακόμη το επίδομα σίτισης και στέγασης ύψους 500 ευρώ μηνιαίως που αφορά το έτος 2022. Η Μύκονος είναι ο μοναδικός δήμος που στηρίζει οικονομικά τους εργαζομένους στο Κέντρο Υγείας με την πληρωμή του συγκεκριμένου επιδόματος στο τέλος κάθε χρόνου.
Ωστόσο, αν και οι δημοτικοί παράγοντες έχουν δεσμευτεί ότι θα καταβληθούν κανονικά, τα χρήματα δεν έχουν ακόμα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, με πολλούς γιατρούς να τα βγάζουν δύσκολα πέρα, καθώς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν το σύνολο του μισθού τους μόνο για την ενοικίαση του σπιτιού όπου μένουν.