Θερμή υποδοχή στο άρθρο-παρέμβαση του Γ. Χαρβαλιά για την ανέντιμη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Κοσσυφοπέδιο
Ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή στη Σερβία του άρθρου-παρέμβαση για το Κοσσυφοπέδιο και την ανέντιμη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που φιλοξενήθηκε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» με την υπογραφή του Γιώργου Χαρβαλιά.
Το άρθρο με τίτλο «Unfair Μητσοτάκη και στη Σερβία», που ασκούσε σφοδρή κριτική στην απόφαση της Ελλάδας να ψηφίσει λευκό για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι λοξοδρομεί σκοπίμως από πάγια και διακηρυγμένη εθνική θέση, μεταφράστηκε στα σερβικά και στη διάρκεια του τριημέρου μονοπώλησε την επικαιρότητα στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.
Την αρχή έκανε η ιστορική κεντροδεξιά εφημερίδα του Βελιγραδίου «Πολίτικα» (Politika) αναρτώντας στον ιστότοπό της ολόκληρο το άρθρο και το πρωτοσέλιδο της «κυριακάτικης δημοκρατίας». Τη «ναυαρχίδα» του σερβικού τύπου, που θεωρείται μια από τις πιο έγκυρες εφημερίδες στα Βαλκάνια, ακολούθησαν γρήγορα και τα ημερήσια έντυπα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, η «Νόβοστι» (Novosti) και η εξαιρετικά δημοφιλής ταμπλόιντ «Μπλιτζ» (Blitz).
Το άρθρο του Γιώργου Χαρβαλιά δημοσιεύτηκε ολόκληρο σε πολλά σάιτ, στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ (Tanjug), καθώς και στον ιστότοπο του καναλιού Pink με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στη Σερβία, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στα βραδινά δελτία ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
H εξαιρετική απήχηση που είχε η παρέμβαση της «κυριακάτικης δημοκρατίας» στη Σερβία αποδεικνύει εκτός από τη δυναμική της εφημερίδας και πέραν των ελληνικών συνόρων, την αγωνία των Σέρβων να στηριχτούν σε φιλικές φωνές στην Ελλάδα για να αποτρέψουν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου που θα σημάνει και το τέλος της ορθόδοξης σερβικής μειονότητας στην ιστορική επαρχία. Είναι απόλυτα χαρακτηριστικό ότι το άρθρο του Γ. Χαρβαλιά μεταδόθηκε αντιστοίχως (με αρνητικούς τόνους, βεβαίως) και σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης.
Σε σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει ο ιστότοπος μεγάλης αλβανικής εφημερίδας επισημαίνεται με νόημα ότι, παρά τη σφοδρή κριτική που εξαπολύει «ο φιλοσέρβος δημοσιογράφος Γιώργος Χαρβαλιάς», δεν αναιρείται η διαφαινόμενη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό, όπως σημειώνεται στην ίδια ανάλυση, τεκμαίρεται και από την πολύ στενή επαφή που είχε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Αλμπιν Κούρτι με τον Ελληνα υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο περιθώριο του Συνεδρίου των Δελφών (σ.σ. στο οποίο δεν παρέστη η πρωθυπουργός της Σερβίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αλλαγή της ελληνικής στάσης).
Πάντως η ενθουσιώδης υποδοχή ενός τόσο έντονα επικριτικού άρθρου για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας δείχνει τον βαθμό ενόχλησης των Σέρβων σε περίπτωση που η Ελλάδα τούς προδώσει αναγνωρίζοντας το Κοσσυφοπέδιο. Και, όπως όλα δείχνουν, αυτή η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ακόμη ένα προεκλογικό γραμμάτιο προς ΗΠΑ – Γερμανία. Από κοινού ασφαλώς με τις λεγόμενες «Πρέσπες του Αιγαίου» που ο σημερινός πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει σε περίπτωση παραμονής του στην εξουσία.