Η αρχή έγινε με τον προαστιακό, με τους επιβάτες να προτιμούν τα τελευταία βαγόνια των αμαξοστοιχιών. Επανεκκίνηση και για τα εμπορικά
Στις ράγες μπήκαν χθες τα τρένα, 22 ημέρες μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, με το επιβατικό κοινό να επιστρέφει δειλά, επιβαίνοντας στα τελευταία βαγόνια των αμαξοστοιχιών. Η αρχή έγινε με τον προαστιακό στις γραμμές Πειραιάς – Αθήνα – Αεροδρόμιο και Πάτρας, ενώ έγινε επανεκκίνηση και στις εμπορικές αμαξοστοιχίες, με πρώτη αυτή που ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Ειδομένη.
Δεκάδες βαγόνια, με εμπορεύματα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία παρέμεναν εγκλωβισμένα στο… έλεος της μαφίας του χαλκού, αναχώρησαν χθες προς τους προορισμούς τους στο εξωτερικό. Η πρώτη εμπορική αμαξοστοιχία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 9 το πρωί, διερχόμενη από τη ζώνη του Κορδελιού. Αντίθετα, δεν αξιοποιήθηκε χθες η γραμμή του Προμαχώνα, αν και δεν αποκλείεται να επανέλθει τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Μεταφορών, κάθε σταθμός του ΟΣΕ στελεχώνεται με δύο σταθμάρχες και όλοι οι επιβατικοί συρμοί αποτελούνται από δύο μηχανοδηγούς και τουλάχιστον έναν συνοδό.
Το όριο ταχύτητας έχει οριστεί στα 80 χλμ./ώρα σε προαστιακούς και εμπορευματικούς συρμούς και στα 100 χλμ./ώρα στις επιβατικές αμαξοστοιχίες. Η ταχύτητα των τρένων είναι μειωμένη στα τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου όπου δεν υπάρχει σηματοδότηση. Ο προαστιακός επαναλειτούργησε από τις 4.45 τα ξημερώματα, με το πρώτο δρομολόγιο από την Αθήνα προς την Οινόη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα δρομολόγια είναι περιορισμένα, ενώ θα αυξάνονται σταδιακά ανά πέντε ημέρες, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες μετακίνησης εν όψει Πάσχα.
Η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια εκτελούνται στις γραμμές Πειραιάς – Αθήνα – Αεροδρόμιο, Αεροδρόμιο – Αθήνα – Πειραιάς, Ανω Λιόσια – Αεροδρόμιο, Αεροδρόμιο – Ανω Λιόσια, Ανω Λιόσια – Κάντζα, Κάντζα – Ανω Λιόσια, Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα, προαστιακός Πάτρας, Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο και Διακοφτό – Καλάβρυτα. Μέχρι το μεσημέρι είχαν εκτελεστεί από τον Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα συνολικά 35 δρομολόγια του προαστιακού.
Αντίθετα, δεν πραγματοποιήθηκαν τα τοπικά δρομολόγια της βόρειας Ελλάδας που είχαν προγραμματιστεί να εκτελεστούν, λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων στα τρένα, που έθεσαν συγκεκριμένα ζητήματα ασφαλείας. Τα υπεραστικά επιβατικά τρένα που θα εκτελούσαν δρομολόγια στα τμήματα Θεσσαλονίκη – Δράμα και Θεσσαλονίκη – Φλώρινα αναμένεται να ξεκινήσουν σε μία εβδομάδα.
Οι επιβάτες του προαστιακού προτιμούν τα τελευταία βαγόνια, αφήνοντας κενά τα δύο πρώτα των αμαξοστοιχιών, καθώς ακόμα είναι νωπές οι μνήμες από τη συντριβή των πρώτων βαγονιών στο δυστύχημα των Τεμπών. Εκατοντάδες επιβάτες αψήφησαν την ανησυχία τους, καθώς έπρεπε να μετακινηθούν με τον προαστιακό προς διάφορες κατευθύνσεις, αφού με τα άλλα μέσα μεταφοράς έκαναν πολλαπλάσιο χρόνο.
Πάντως, η πληρότητα των τρένων ήταν χαμηλή και έφτανε μόλις στο 35% σε σχέση με όσους μετακινούνταν με τον προαστιακό πριν από τη φονική σύγκρουση των τρένων. Από την πλευρά των εργαζομένων, ο σταθμάρχης του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας Ιωάννης Κοκκινάκης επισήμανε ότι ήταν πολύ δύσκολη η επανεκκίνηση, καθώς ο κόσμος ήταν φοβισμένος και προσπαθούσαν να τους εμψυχώσουν για να ανέβουν στο τρένο.
Σχολιάζοντας την επανεκκίνηση των δρομολογίων των τρένων από τον Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Παναγιώτης Τερεζάκης δήλωσε: «Τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε σε λειτουργία εκ νέου τα τρένα της χώρας.
Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού μας. Με δεδομένο ότι ο σιδηρόδρομος είναι το πλέον φιλικό στο περιβάλλον μέσο, αξίζει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη γρήγορη και ασφαλέστερη επαναλειτουργία του. Θέλουμε και εσείς να σταθείτε δίπλα μας, γιατί για όλους μας η επόμενη ημέρα του ελληνικού σιδηροδρόμου είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί».
Μετά την επανεκκίνηση των σιδηροδρομικών δρομολογίων, ο αρμόδιος υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε: «Υπάρχει αίσθημα ασφάλειας; Οχι, βέβαια. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο, να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας, να ταξιδεύουμε με τον προαστιακό, με το τρένο, να δουλέψουν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες. Είπαμε ότι θα επανεκκινήσουμε τα τρένα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια κάθε μέρα και μέχρι να οργανωθούν τα συστήματα αυτά, θα ολοκληρωθεί η απόλυτη ασφάλεια». Οπως είπε, για την απόλυτη ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, τα δρομολόγια γίνονται με τη μία γραμμή.