Αγωνιά δήθεν για τις μεγάλες καθυστερήσεις στα χειρουργεία, ενώ κάνει ό,τι μπορεί για την αποδυνάμωση των δημόσιων νοσοκομείων
Σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του ο Θάνος Πλεύρης πασχίζει να μας θυμίζει το ενδιαφέρον του για την είσοδο των ιδιωτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την αδιαφορία του για τα δημόσια νοσοκομεία. Μοιάζει απίστευτο, όμως είναι αληθινό: Σε μια χώρα που έχει από την έναρξη του νέου χρόνου πάνω από 3.000 θανάτους ο Θάνος Πλεύρης επιμένει να δείχνει πως πρώτιστο μέλημά του είναι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, για να υποστηρίξει τη θέση αυτή, έφερε κατά τη διάρκεια χθεσινής του τοποθέτησης ως παράδειγμα τις απίστευτες καθυστερήσεις που υφίστανται όσοι θέλουν να κάνουν ένα χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία αυτά τα δύο χρόνια.
Ωστόσο, ο ίδιος απέκρυψε πως για αυτές τις καθυστερήσεις δεν φταίει ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας αλλά το γεγονός πως στο ΕΣΥ εργάζονται σήμερα 10.000 λιγότεροι υγειονομικοί απ’ ό,τι πριν από την έναρξη της πανδημίας.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας επέμεινε στο επαίσχυντο μέτρο της απόλυσης των ανεμβολίαστων υγειονομικών, λέγοντας πως στις 31 Μαρτίου θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση είτε αν θα ανανεωθεί η αναστολή τους είτε αν ο εμβολιασμός τους πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός και όσοι δεν εμβολιαστούν να μείνουν εκτός ΕΣΥ.
Όπως έχει άλλωστε ο ίδιος ξεκαθαρίσει, η δική του θέληση και απόφαση είναι οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί να απολυθούν και να βρεθούν εκτός νοσοκομείων. Σήμερα υπολογίζεται πως οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που έχουν βρεθεί εκτός δημόσιων νοσοκομείων ανέρχονται σε περίπου 5.000. Όπως επισημαίνουν πολλοί υγειονομικοί, η απώλεια αυτών των 5.000 γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού έχει στοιχίσει ακριβά, προκαλώντας σειρά προβλημάτων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, αποδεικνύοντας πως βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, έκανε γνωστό πως στο τραπέζι της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα τεθεί τις επόμενες ημέρες το θέμα διεξαγωγής των καρναβαλιών και των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, που αρχίζουν στο τέλος Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι προκαλούν ανησυχία οι μεγάλες συγκεντρώσεις. Όπως ξεκαθάρισε ωστόσο, βούληση της κυβέρνησης είναι να γυρίσουμε στην πλήρη κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Όσον αφορά τους 300.000 πολίτες που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες και δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι στερούνται προνόμια εισόδου σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης και επίσης θα χρειάζεται να κάνουν και rapid test για την προσέλευση στην εργασία. Δήλωσε μάλιστα ότι όσοι έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα χωρίς την υποχρέωση αρνητικού τεστ, εφόσον προέρχονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν, καθώς και από τις 33 χώρες εκτός ένωσης που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού.
ΑΣΕΠ: Δεν μοριοδοτούνται οι γιατροί που εργάζονται ήδη στο σύστημα υγείας
Μοιάζει απίστευτο, όμως είναι πραγματικό. Η τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή για τη μοριοδότηση των υγειονομικών που εργάζονται ήδη στο σύστημα ώστε να προσληφθούν μόνιμα στο Δημόσιο δεν περιλαμβάνει τους γιατρούς. Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μοριοδότηση των νοσηλευτών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ με μόρια που θα προστίθενται ανά μήνα, ενώ θα αφορούν τους τρεις επόμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για μονιμοποίηση στο ΕΣΥ. Ωστόσο, για άγνωστους λόγους από τη μοριοδότηση εξαιρούνται οι γιατροί, δηλαδή το βασικό γρανάζι λειτουργίας των νοσοκομείων. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι πως μιλάμε για ανθρώπους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ όχι μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, οπότε η χώρα μαστίζεται από τη λαίλαπα του κορονοϊού, αλλά ακόμα και οκτώ χρόνια πίσω, κάτι που αποδεικνύει πως οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του συστήματος. Σημειώνεται πως τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών εδώ και καιρό ζητούν μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών χωρίς καμία διαδικασία μοριοδότησης, αλλά προσώρας δεν έχουν καλυφθεί θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού.
Επίσης να σημειωθεί πως στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών που σε συνθήκες υγειονομικού πολέμου εδώ και δύο χρόνια σώζουν ζωές «με κόστος πολλές φορές τη δική τους υγεία» τάσσεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ζητώντας από την Πολιτεία να ανταμείψει τους γιατρούς για το έργο τους με άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και την εναρμόνιση του ιατρικού μισθολογίου στο επίπεδο της ζώνης του ευρώ.
Δράμα δίχως τέλος! 109 νεκροί σε 24 ώρες
Ο κόμπος φτάνει στο χτένι και, επιτέλους, κάποιος πρέπει να απολογηθεί γι’ αυτό το ανθρώπινο δράμα που συντελείται τους τελευταίους μήνες στη χώρα με τον κορονοϊό.
Κάποιος, επιτέλους, υπεύθυνα πρέπει να εξηγήσει και να αναλάβει τις ευθύνες για τον σοκαριστικό αριθμό των θανάτων, που ακόμα μία ημέρα χθες ξεπέρασαν τους 100.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 109 άνθρωποι. Μάλιστα, συνολικά ανακοινώθηκαν 116 απώλειες, καθώς πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο Covid-19.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.855.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.066.696 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 49,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 381 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.350 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 116, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.210 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 549 (61% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 427 (77,78%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (22,22%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.095 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 364 (ημερήσια μεταβολή -10,12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 467 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος από 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος από 0,2 έως 106 έτη). Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, στην Αττική οι νέες μολύνσεις έφτασαν τις 4.698, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 2.394 νέα κρούσματα.
Διάλυση! Ένας πνευμονολόγος για 70 ασθενείς στο Νοσοκομείο Χανίων
Δραματική φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου οι γιατροί της Πνευμονολογικής Κλινικής αναγκάστηκαν να στείλουν επίσημη ενημέρωση στη διοίκηση του νοσοκομείου εξηγώντας τα αυτονόητα, ότι δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό σε κάθε εφημερία του νοσοκομείου ένας πνευμονολόγος γιατρός να φέρει την ευθύνη για 70 ασθενείς της κλινικής.
Το έγγραφο «φωτιά» γράφτηκε και υπογράφηκε την 1/2/22, δηλαδή πριν από λίγες ημέρες, από τους πνευμονολόγους του νοσοκομείου για να γνωστοποιήσουν στη διοίκηση την κατάσταση που επικρατεί στις κλινικές κορονοϊού του Νοσοκομείου των Χανίων.
Όσα αναφέρουν οι γιατροί των πνευμονολογικών κλινικών αποτυπώνουν την εικόνα και τις συνθήκες που επικρατούν αλλά και την προσπάθειά τους να παράσχουν υπηρεσίες υγείας σε ασθενείς εδώ και δύο χρόνια, από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού!
Οι δύο γιατροί στην καταγγελία τους αναφέρουν ότι η κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στις εφημερίες και στις δύο Κλινικές Covid κρίνεται ιδιαίτερα επισφαλής.
«Ο εφημερεύων πνευμονολόγος, εκτός των εβδομήντα (70) ασθενών με λοίμωξη Covid, έχει να διαχειριστεί τους πνευμονολογικούς ασθενείς που νοσηλεύονται στις παθολογικές κλινικές και στο υπόλοιπο νοσοκομείο αλλά και αυτούς που προσέρχονται στο ΤΕΠ, εφόσον κληθεί από τους συναδέλφους του» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Παράλληλα οι γιατροί εξηγούν ότι αυτή η κατάσταση έχει άμεσες επιπτώσεις στη νοσηλεία των ασθενών, ενώ επισημαίνουν πως ό,τι αναφέρεται στην επιστολή έχει επανειλημμένα επισημανθεί με έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία!
Τι προκύπτει; Ότι, παρά όσα ανέφερε πριν από λίγες ώρες η διευθύντρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, περί ενίσχυσης των συγκεκριμένων κλινικών και προσπαθειών από την ΥΠΕ, το υπουργείο κ.λπ., είναι κούφια λόγια!
«Ρουκέτα» από Λινού για λάθη σε μέτρα και εμβόλια
Καταπέλτης κατά της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και της διαχείρισης της πανδημίας από κυβέρνηση και επιτροπή ήταν η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού (φωτό). Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ είπε χαρακτηριστικά πως δεν γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε με την πανδημία, ενώ ξεκαθάρισε πως τα υπάρχοντα δεδομένα δεν επιτρέπουν να έχουν γνώση της πραγματικής διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Με άλλα λόγια, η κυρία Λινού επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση ακολουθεί τη στρατηγική τού «βλέποντας και κάνοντας», έχοντας σηκώσει ψηλά τα χέρια μπροστά στην επέλαση της παραλλαγής Όμικρον, αλλά και της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία συνεχίζει να προκαλεί πίεση στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας όμως έριξε και ακόμα μία βόμβα, η οποία επί της ουσίας βάζει φωτιά στα θεμέλια της κυβερνητικής μονοτονίας υπέρ των εμβολίων ως απάντηση σε κάθε πρόκληση του κορονοϊού. «Τα μέτρα που παίρνουμε είναι σπασμωδικά υπέρ του εμβολιασμού, χωρίς να έχουμε αποδείξεις ότι για την Όμικρον και Όμικρον 2 ο εμβολιασμός είναι τόσο αποδοτικός όσο ήταν και για τις προηγούμενες μεταλλάξεις και δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί ο κορονοϊός» είπε χαρακτηριστικά.
Οι θάνατοι
Όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε πως με βάση τους υπολογισμούς που κάνουν στην Αμερική -που η Αμερική μοιάζει πολύ με την Ελλάδα- για τον αριθμό των θανάτων, υπολογίζουν ότι μπορεί να έχουμε στην καλή περίπτωση ακόμα 2.000 με 3.000 θανάτους λόγω της Όμικρον και στη χειρότερη περίπτωση 8.000 με 10.000.
Για τη σταδιακή άρση των μέτρων, όπως η είσοδος ταξιδιωτών στη χώρα χωρίς τεστ, η κυρία Λινού είπε ότι «δεν ωφελεί, διότι το πιστοποιητικό δεν είναι πάντα ακριβές, οι συνθήκες αλλάζουν από μέρα σε μέρα και οι πληροφορίες που έχουμε τώρα μας φέρνουν πίσω στην ανάγκη προστασίας για να μειώσουμε τα κρούσματα».