Με νέα (σκανδαλώδη) τροπολογία η κυβέρνηση έσπευσε να φυλάξει τα «νώτα» της από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Από την Εμμανουέλα Τσουδερού
Έσπευσε η κυβέρνηση να φυλάξει τα «νώτα» της από το Ελεγκτικό Συνέδριο με νέα τροπολογία, μετά το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» το οποίο αποκάλυπτε τις απευθείας αναθέσεις και τις κρυφές συμβάσεις που αφορούν την προμήθεια του Δημοσίου με 60.000.000 self tests. Συγκεκριμένα, όπως είχαμε επισημάνει και πριν από λίγες ημέρες, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις εν λόγω παραγγελίες, είχε δοθεί η δυνατότητα να ακολουθείται μια περίεργη διαδικασία, που επιτρέπει τη σύναψη συμβάσεων χωρίς την απαίτηση δημοσιοποίησή τους, για λόγους έκτακτης ανάγκης. Η δυνατότητα αυτή είχε δοθεί μέσα από μια διάταξη που ψηφίστηκε αρχικά τον Σεπτέμβριο και ανανεώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς έχει τετράμηνη ισχύ.
Βεβαίως, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, τα εν λόγω τεστ δεν αποτελούν πια έκτακτη ανάγκη και η κυβέρνηση μπορεί (αλλά προφανώς δεν θέλει) να οργανώνει διαγωνισμούς.
Χθες, λοιπόν, σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η κυβέρνηση έσπευσε να προσθέσει στην παραπάνω διάταξη πως το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει δικαίωμα να υποβάλει τις συμβάσεις και τον σχετικό φάκελο αυτών των προμηθειών στο Ελεγκτικό Συνέδριο όχι σε 30 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, όπως προβλέπει ο ν. 4876/2021, αλλά έπειτα από τέσσερις μήνες! Εν ολίγοις, αντί να γίνονται διαγωνισμοί και αντί οι συμβάσεις να βλέπουν άμεσα το φως της δημοσιότητας, τώρα θα αργούν να ελέγχονται και από την αρμόδια δικαστική Αρχή. Κρεσέντο αδιαφάνειας!
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η «δημοκρατία» στο σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Σκάνδαλο εκατομμυρίων με τα self tests» είχε αποκαλύψει την προμήθεια 60.000.000 self tests σε διάστημα τριών μηνών, μέσω άφαντων συμβάσεων! Στο δημοσίευμα είχε απαντήσει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ μας. Στη σχετική επιστολή το υπουργείο είχε προφανώς επικαλεστεί τη νομιμοποίηση των πράξεών του μέσω της διάταξης που αναφέραμε.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, τέλος, πως η διάταξη αντλεί την έμπνευσή της από οδηγία που υπέγραψε ο πρόεδρος της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και κουμπάρος του Άδωνη Γεωργιάδη, Γιώργος Καταπόδης.