Η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο (και) με την Όμικρον!

Εγκληματική αμέλεια! Ενα μήνα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα εδέησε το υπ. Εσωτερικών να σημάνει συναγερμό στις δημόσιες υπηρεσίες

Η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον βρήκε την ελληνική κυβέρνηση ακόμα μια φορά απροετοίμαστη στη μάχη κατά της πανδημίας. Η εκτόξευση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πίεση προς τα δημόσια νοσοκομεία και τα πολύ υψηλά ποσοστά θανάτων, έχει προκαλέσει «παράλυση» στην κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να έχει ρόλο θεατή στις τραγικές εξελίξεις.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ζητεί από τα υπουργεία να καταθέσουν εφεδρικό πλάνο εργασιών, καθώς προβλέπει δυσλειτουργίες στη λειτουργία τους λόγω μαζικής νόσησης προσωπικού από τη μετάλλαξη Όμικρον. Το εντυπωσιακό είναι ότι η προθεσμία που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών είναι μόλις δύο ημερών!

Η συγκεκριμένη είδηση μπορεί να έχει περάσει στα ψιλά του φιλοκυβερνητικού Τύπου, όμως επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο πως μιλάμε για έναν «επιτελικό θίασο». Και αυτό διότι η ολιγωρία που επέδειξε η κυβέρνηση κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η Αστυνομία και ο Στρατός, σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα τεταμένη.

Οι χθεσινές αντιδράσεις των υπουργών της Ν.Δ. μπροστά στο εξελισσόμενο νέο κύμα της πανδημίας μαρτυρούν πως το «επιτελικό κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη στερείται πλέον στρατηγική, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια συνεκτική γραμμή στο κυβερνητικό επιτελείο. Την ίδια ώρα, η επιστημονική κοινότητα της χώρας ζητεί απεγνωσμένα τη λήψη νέων και ουσιαστικών μέτρων και ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς του Μαξίμου, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στις νεοφιλελεύθερες εμμονές. Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και το μόνο που ελπίζει είναι να επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, που θέλουν τη νοσηρότητα που προκαλεί η νέα μετάλλαξη να είναι ηπιότερη από αυτή της Δέλτα.

Το γεγονός πως η δημόσια υγεία παίζεται στα… ζάρια παραδέχτηκε εμμέσως και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. «Η νοσηρότητα που προκαλεί η μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού θα κρίνει τις αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας» αποκάλυψε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Την ίδια ώρα, σε άλλον τηλεοπτικό σταθμό, ο Άδωνις Γεωργιάδης κήρυσσε ακόμα μία φορά το… τέλος της πανδημίας!

«Οι εργαζόμενοι στην εστίαση δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς σε έναν μήνα η πανδημία θα έχει τελειώσει και ο τουρισμός θα πάει καταπληκτικά φέτος» ισχυρίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας αν θα υπάρξουν μέτρα στήριξης στον κλάδο της εστίασης.

Και ενώ οι Γεωργιάδης και Βορίδης έδιναν τη… δική τους γραμμή μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα, το στενό υγειονομικό επιτελείο του πρωθυπουργού βρισκόταν στο Μαξίμου για την καθιερωμένη σύσκεψη που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα πρωί υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην πρωινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, έγινε μια πρώτη αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας.

Αυτό που διέρρευσε είναι πως το ενδιαφέρον δεν πρέπει να στρέφεται προς τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, αλλά προς τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, όπως οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη νέων εκτάκτων μέτρων που θα αφορούν κυρίως την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά και τη μείωση του χρόνου του πιστοποιητικού εμβολιασμού ώστε να επιταχυνθούν τα ραντεβού για τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Όσον αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το επικρατέστερο σενάριο είναι τα κριτήρια να είναι ηλικιακά και να κατέβει ο πήχης από τα 60 έτη που είναι σήμερα στα 50. Ωστόσο, εξετάζεται και ο παράγοντας «συννοσηρότητα», δηλαδή να επεκταθεί σε πολίτες με νοσήματα τα οποία μπορούν να τους οδηγήσουν σε… περιπέτειες. Επιπλέον, εξετάζεται η καθιέρωση 7μηνης ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τη δεύτερη δόση για όλους τους πολίτες. Έτσι, όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέσα στο διάστημα αυτό θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει κάθε προνόμιο του εμβολιασμένου.

Αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων, συζητείται και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς ανοιχτούς χώρους της εστίασης. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης από τις 24.00 που είναι σήμερα στις 23.00 ή ακόμα και στις 22.00, αλλά και η μείωση της χωρητικότητας στα καταστήματα εστίασης, στα θέατρα και στους κινηματογράφους, δηλαδή λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο.

Με την εκτόξευση των κρουσμάτων να είναι δεδομένη και να αναμένεται η κορύφωσή της το αμέσως επόμενο διάστημα, η μεγάλη αγωνία αφορά τη λειτουργία του ΕΣΥ, το οποίο θεωρείται δεδομένο πως θα υποστεί πλήρη κατάρρευση με μια πιθανή αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνώσεων. Για το ζήτημα αυτό τοποθετήθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία είπε πως οι νοσηλείες αφορούν το 8%-10% των κρουσμάτων, ωστόσο ξεκαθάρισε πως κανένας που έχει νοσήσει από τη μετάλλαξη Όμικρον δεν βρίσκεται σε ΜΕΘ.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα