13 Δεκεμβρίου έρχονται τα σκευάσματα της Pfizer για ανηλίκους που εγκρίθηκαν από τον ΕΟΦ
Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσουν και στη χώρα μας τα Comirnaty, τα εμβόλια της Pfizer τα οποία θα χορηγηθούν σε παιδιά 5 έως 11 ετών, μετά την έγκριση που έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, λίγες μέρες μετά την «άφιξη» των εμβολίων, συγκεκριμένα στις 16 του μήνα, σχεδιάζεται να ανοίξει η πλατφόρμα, ώστε να μπορούν οι γονείς να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τα παιδιά θα εμβολιαστούν με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι. Σε σχετική ανακοίνωσή του ο οργανισμός είχε τονίσει: «Σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών, η δόση του Comirnaty θα είναι χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται σε άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών (10 mg σε σύγκριση με 30 mg). Όπως και στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα χορηγείται σε δύο δόσεις στους μυς του άνω βραχίονα, με διαφορά τριών εβδομάδων».
Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα δοθεί σε παιδιά που έχουν χρόνια νοσήματα, όπως είχε δηλώσει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Κόπωση, πονοκέφαλος…
Στην ίδια ανακοίνωση του οργανισμού υπήρχε αναφορά και στις ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδέχεται να εμφανιστούν στα παιδιά μετά τον εμβολιασμό τους. «Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.
Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό».
Μια κύρια μελέτη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση στο Comirnaty που χορηγήθηκε σε χαμηλότερη δόση (10 μg) σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε με την υψηλότερη δόση (30 μg) σε ηλικία 16 έως 25 ετών.
Δύο ύποπτα κρούσματα της Όμικρον εξετάζονται στην Αθήνα
Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μας, καθώς μετά το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Κρήτη, τουλάχιστον αλλά δύο ύποπτα κρούσματα εξετάζονται στην Αθήνα.
«Πέραν του κρούσματος στην Κρήτη, εξετάζουμε κι άλλα ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον ακόμη δύο περιπτώσεις. Οι περιπτώσεις αυτές εξετάζονται στην Αθήνα και έφτασαν στη χώρα από Ν. Αφρική πριν από την ισχύ των μέτρων απαγόρευσης, δηλαδή στις 27/11.
Είχαν ήπια συμπτωματολογία και γι’ αυτό υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό έλεγχο. Τα υπό εξέταση δείγματα φέρουν χαρακτηριστικά που μοιάζουν με αυτά της Ομικρον, αλλά αναμένεται η οριστικοποίηση του γονιδιακού ελέγχου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για δύο ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και δεν σχετίζονται με την ιχνηλάτηση και την καραντίνα που έχουν τεθεί οι επαφές του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος της Όμικρον στην Ελλάδα. Πρόκειται για δύο ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Ν. Αφρική και οι οποίοι ήρθαν στη χώρα πριν επιβληθεί απαγόρευση. Ήδη ο ΕΟΔΥ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους. Τα δύο νέα ύποπτα κρούσματα, φαίνεται, από τη γονιδιακή ανάλυση PCR, ότι νοσούν πιθανότατα από τη νέα παραλλαγή Όμικρον, αυτό όμως μένει να επιβεβαιωθεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση και των δύο ασθενών είναι καλή.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα εντοπίστηκε στην Κρήτη. Πρόκειται για τον Κώστα Αγγελάκη, ο οποίος ζει και εργάζεται εδώ και επτά χρόνια στο Γιοχάνεσμπουργκ. «Εγώ δεν έχω τίποτα, ούτε πυρετό ούτε δέκατα» δήλωσε, μιλώντας από το σπίτι του στα Χανιά όπου βρίσκεται σε καραντίνα.
«Αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα επειδή είχαν εμβολιαστεί οι δικοί μου κι εγώ. Ακούγαμε στις ειδήσεις ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία και φοβήθηκα για lockdown. Αυτός ήταν ο λόγος που ήρθα πριν από τις γιορτές» είπε ο κ. Αγγελάκης.
Όπως ανέφερε, είναι δύσκολο να γνωρίζει πώς κόλλησε, καθώς δραστηριοποιείται στην εστίαση και έρχεται σε επαφή με πελάτες και προμηθευτές.