Συναγερμός στην Ελλάδα. Αντικρουόμενες οι απόψεις των επιστημόνων για το νέο στέλεχος του κορονοϊού
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα παραλλαγή Όμικρον, οδηγώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να παίρνουν έκτακτα μέτρα και να οχυρώνονται. Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη νέα δραστικά μέτρα και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, με τις χώρες της νότιας Αφρικής να μπαίνουν σε καθεστώς «παγκόσμιας καραντίνας».
Το νέο στέλεχος Όμικρον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το χαρακτήρισε «ανησυχητική παραλλαγή», ωστόσο παραδέχτηκε ότι ακόμη δεν είναι σαφές αν αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική ή προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Μάλιστα τόνισε ότι ακόμα και σήμερα παραμένει άγνωστο αν είναι ανθεκτικό στα εμβόλια, αν εντοπίζεται με τα υπάρχοντα διαγνωστικά τεστ, αλλά και τι βαθμό νοσηρότητας και θνητότητας προκαλεί.
Στο έλεος της πανδημίας
Ιδιαίτερα θορυβημένες για τη μετάλλαξη Όμικρον είναι και οι ελληνικές Αρχές, καθώς η χώρα μας βρίσκεται εδώ και καιρό στο έλεος της πανδημίας, έχοντας καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, αυξημένο αριθμό θανάτων αλλά και ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που βρίσκεται στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης. Έτσι, η έλευση μιας νέας παραλλαγής, η οποία είναι πιθανόν να είναι πιο μεταδοτική και να έχει μεγαλύτερο βαθμό νοσηρότητας, είναι λογικό να ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση και την επιστημονική επιτροπή της χώρας.
Για επανάληψη όσων έγιναν με τη μετάλλαξη Δέλτα σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Ομικρον έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι θα είναι πιο μεταδοτική, θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα και πιθανότατα και βαριές νοσήσεις. «Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δύο φορές, με τη μετάλλαξη Αλφα και τη μετάλλαξη Δέλτα. Βιολογικά, αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα.
Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δεν σκοτώνουν κόσμο. Αρα, πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ενα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, είναι ότι θα είναι πιο μεταδοτική» δήλωσε.
«Δεν χρειάζεται πανικός, μεταλλάξεις περιμέναμε, το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό. Μπορεί να δούμε και άλλες» είπε σήμερα, αναφορικά με την παραλλαγή Ομικρον, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και πρόσθεσε: «Είναι μια μετάλλαξη που προσπαθούμε να δούμε αν είναι πολύ μεταδοτική, περισσότερο από τη Δέλτα, και πώς την καλύπτουν τα εμβόλια. Αν την καλύπτουν, θα είναι μια μετάλλαξη όπως οι άλλες που διαχειριζόμαστε. Θα έχουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αυτές τις ημέρες και θα περάσουμε στη διαχείριση». Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος τόνισε πως η έλευση της νέας παραλλαγής ήρθε να μας θυμίσει πως η μάχη απέναντι στην πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως θεωρεί απίθανο το σενάριο να μην μπορούν τα υπάρχοντα εμβόλια να περιορίσουν την συγκεκριμένη παραλλαγή.
Όσον αφορά την ανησυχία που έχει επικρατήσει στην παγκόσμια κοινότητα, ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε: «Η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ προσεκτική. Δυνητικά μπορεί να μας απειλεί το στέλεχος Όμικρον, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αυτό ακόμα. Αν αποδειχθεί ότι είναι αθώα μετάλλαξη, απλά θα έχουμε πάρει παραπάνω μέτρα. Αλλά, στην αντίθετη περίπτωση, δεν θα θέλουν να βρεθούν, με το στέλεχος να έχει πλημμυρίσει τις χώρες τους και μετά να αποδειχθεί ότι είναι επιβαρυντικό. Τα ως τώρα δεδομένα, όμως, δεν είναι τόσο ανησυχητικά, νομίζω».
Στο μεταξύ, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στην παραλλαγή Όμικρον, επικαλούμενος χθεσινές δηλώσεις της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Νότιας Αφρικής, η οποία μίλησε στο Sputnik. Σύμφωνα με αυτές, τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν μία δύο ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες, και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα. Κανείς από τους νοσήσαντες δεν έχει χάσει την όσφρηση ή τη γεύση του, ενώ λίγοι είχαν χαμηλό πυρετό.
Σε αντίθετη τροχιά φαίνεται πως κινείται η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία ανέφερε πως ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία, ωστόσο ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο για το αν η νέα παραλλαγή θα είναι ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια, όσο όμως και για το ζήτημα της μεταδοτικότητας.
«Όταν πολυπληθή κράτη είναι ανεμβολίαστα, εμφανίζονται μεταλλάξεις» τόνισε από τη δική του πλευρά στο Open ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και συνέχισε: «Ίσως κάποιο άτομο στην Μποτσουάνα που είχε AIDS να μολύνθηκε και να δημιουργήθηκε η μετάλλαξη Όμικρον. Υπάρχει ανησυχία ότι θα επικρατήσει σιγά σιγά. Δεν έχουμε ακόμη δεδομένο ότι διαφεύγει των εμβολίων. Πρέπει να δούμε αν καλύπτεται από μονοκλωνικά και χάπια που έχουμε».