Ο καθηγητής ζητά να διερευνηθούν τα αίτια για τους αυξημένους σε σχέση με άλλες χώρες νεκρούς
Η κυβερνητική ολιγωρία και η στασιμότητα μπροστά στην επέλαση του κύματος της πανδημίας έχουν προκαλέσει την οργή των επιστημόνων, οι οποίοι μπροστά στον κίνδυνο να μπουν στο κάδρο των ευθυνών παίρνουν αποστάσεις καταγγέλλοντας τους χειρισμούς του υπουργείου Υγείας.
«Προφανώς η κυβέρνηση εκτιμά τον κίνδυνο της νόσου λιγότερο από τον κίνδυνο άλλων συνεπειών» σχολιάζουν με νόημα επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν πως την Ελλάδα δεν τη διοικεί η επιτροπή αλλά η κυβέρνηση.
Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί ανάμεσα στους επιστήμονες είναι η χθεσινή παρέμβαση «βόμβα» του καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλους της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδη Βατόπουλου. Ο καθηγητής δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του για το γεγονός πως η χώρα μας έχει αυξημένο αριθμό θανάτων λόγω κορονοϊού σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός αυτό πρέπει να διερευνηθεί από τις Αρχές.
Η χθεσινή παρέμβαση του Αλκιβιάδη Βατόπουλου είναι μια πραγματική τομή στον δημόσιο διάλογο γύρω από την πανδημία, καθώς αυτή ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία ένα μέλος της επιτροπής έθεσε με τόσο ευθύ τρόπο το ζήτημα της μεγάλης θνητότητας.
Μάλιστα, η τοποθέτησή του αποκτά άλλη βαρύτητα, καθώς αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες Βασιλακόπουλου για τις ΜΕΘ. Ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε και στην πορεία των εμβολιασμών, επισημαίνοντας πως είναι καλό νέο ότι έχει αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού τις τελευταίες μέρες, ωστόσο υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα αυτό θα φανεί ύστερα από αρκετό καιρό, συνεπώς τώρα πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα. Αναφορικά με τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στην επιτροπή.
Όσον αφορά την τρίτη δόση, αποφασίστηκε η χορήγησή της να γίνεται στο εξάμηνο, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, γιατί πιστεύεται ότι εκεί είναι το peak των αντισωμάτων και θα κάνει την καλύτερη ενεργοποίηση.
«Αν αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνει και νωρίτερα, θα το κάνουμε, είναι θέμα επιστημονικό» εξήγησε.