Εγκάλεσε τους πολίτες ότι σταμάτησαν να ακούν τους επιστήμονες και γι’ αυτό η κατάσταση επιδεινώθηκε στο β’ και γ’ κύμα της πανδημίας!
Την ώρα που οι περιορισμοί κίνησης για τους εμβολιασμένους έχουν αρθεί εδώ και λίγα 24ωρα και η αγωνία των ειδικών κορυφώνεται μετά τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν όλο το Σαββατοκύριακο, έκανε χθες την επανεμφάνισή του ο… ακριβοθώρητος άλλοτε επικεφαλής των λοιμωξιολόγων και καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Κατά την προσφιλή του τακτική, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί για ακόμα μια φορά στην κοινωνία, εγκαλώντας τους πολίτες ότι σταμάτησαν να ακούν τους ειδικούς και γι’ αυτό τα πράγματα χειροτέρευσαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Σε αυτούς απέδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας το γεγονός πως η Ελλάδα πενθεί πάνω από 15.000 ανθρώπους από τον κορονοϊό, ότι ακόμα και σήμερα χάνει 30 ανθρώπους σε καθημερινή βάση, αλλά και το ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης.
Η ερμηνεία του κ. Τσιόδρα για το τι πήγε λάθος στην πανδημία θα ήταν για γέλια, αν η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν ήταν για κλάματα… Ο άνθρωπος που πήρε πάνω του τη διαχείριση της πανδημίας, αντί να μιλήσει με ειλικρίνεια και σοβαρότητα, επικαλέστηκε πάλι την «καραμέλα» της ατομικής ευθύνης. Φυσικά, όμως, της ατομικής ευθύνης των πολιτών και όχι της Πολιτείας… Μέσα στην αγωνία του να δικαιολογήσει την κυβέρνηση και την επιτροπή, ο Σωτήρης Τσιόδρας μάλλον ξέχασε τις απίστευτες παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας.
Ξέχασε πως η επιτροπή έφτασε κάποια στιγμή να ψηφίζει ανάλογα με τις επιταγές του -αναρμόδιου- υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και ότι ακόμη και σήμερα δεν δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεών της. Λησμόνησε πως ο κόσμος άκουγε τους ειδικούς να λένε πως στα λεωφορεία και τα σούπερ μάρκετ «δεν κολλάει», αλλά και τις πολιτικές τοποθετήσεις των μελών της.
Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως η Ελλάδα πήγε καλά με την πανδημία, διότι, όπως είπε, «στα πρώτα κύματα ακούγαμε τους ειδικούς, προσέχαμε, συμμορφωνόμασταν με τους κανόνες προστασίας και δεν ακούγαμε αντιεπιστημονικές και επικριτικές απόψεις».
Και αν για τις αντιεπιστημονικές απόψεις μπορούμε να κατανοήσουμε τι θέλει να πει ο κ. Τσιόδρας, για τις επικριτικές απόψεις ειλικρινά δυσκολευόμαστε. Τι θέλει στ’ αλήθεια να πει ο πρώην επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών; Ότι οι αποφάσεις που ο ίδιος λάμβανε δεν επιδέχονταν αμφισβήτηση και κριτική; Ότι, ενώ η χώρα βυθιζόταν στην άβυσσο του κορονοϊού, ο ίδιος θα έμενε στο απυρόβλητο ή ότι όλοι εμείς θα έπρεπε να σωπαίνουμε μπροστά στα κακώς κείμενα της επιτροπής και της κυβέρνησης;
Η χθεσινή παρέμβαση του Σωτήρη Τσιόδρα δεν είναι η μόνη που έχει προκαλέσει ερωτήματα, τόσο για όσα έχει πει όσο και για τον τρόπο που επιλέγει να μιλά στον κόσμο. Όμως, η χθεσινή τοποθέτησή του, που έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τιμήν του καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών Νικόλα Χρηστάκη, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο αλαζονείας, θράσους και έπαρσης.