Εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών από Ελλάδα και εξωτερικό απέτισαν φόρο τιμής στον παγκόσμιο Θεοδωράκη
Ρεπορτάζ Νίκος Νικόλιζας
Θλίψη, αλλά και δυσαρέσκεια ήταν τα δύο συναισθήματα που επικρατούσαν χθες το μεσημέρι έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου εκατοντάδες πολίτες είχαν καθίσει υπομονετικά κάτω από τον καυτό ήλιο για να αποτίσουν φόρο τιμής στον δικό τους Μίκη, αλλά πληροφορήθηκαν ότι η σορός του παγκόσμιου Ελληνα θα αργούσε να τοποθετηθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.
Στις 3 χθες το απόγευμα, πρώτη ημέρα του λαϊκού προσκυνήματος, ο κόσμος, που είχε έρθει από κάθε γωνιά της Ελλάδος και από το εξωτερικό, σχημάτιζε ουρά εκατοντάδων μέτρων. Ανθρωποι κάθε ηλικίας από τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Εύβοια περίμεναν με ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι τον μεγάλο απόντα. Τον δικό τους Μίκη. Εκείνον που τους συντρόφευε με τα τραγούδια του σε κάθε πτυχή της ζωής τους εδώ και δεκαετίες.
Και όμως, ακόμα και αυτή την ιερή στιγμή κάποιοι θέλησαν να την αμαυρώσουν και να κάνουν το πλήθος που λάτρεψε τον μουσουργό να επαναστατήσει! Σύμφωνα με όσα είπαν άνθρωποι της Ασφάλειας και της Μητρόπολης Αθηνών, το κώλυμα που καθυστέρησε κατά μιάμιση ώρα το λαϊκό προσκύνημα είχε να κάνει με τα γραφεία τελετών και τα διαδικαστικά. Ωστόσο, για τον απλό λαό ήταν ακόμη μια μαύρη «πινελιά», μετά όσα είχαν συμβεί τις προηγούμενες ημέρες στο τελευταίο «αντίο» του Μίκη.
Γύρω στις 4.40 δύο ιερείς της Μητρόπολης Αθηνών στάθηκαν στην είσοδο της Μητρόπολης για να υποδεχτούν τη σορό του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη. Μόλις βγήκε έξω το φέρετρο και σηκώθηκε στα χέρια των έξι ανδρών που το μετέφεραν, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και η ιαχή «Αθάνατος» έσχισαν τη σιωπή, που επικρατούσε στον περίβολο του ναού!
Εκείνες τις μεγάλες ώρες, ωστόσο, ήταν απούσα η πολυαγαπημένη κόρη του Μίκη, Μαργαρίτα, σε αντίθεση με τα εγγόνια του, που ακολουθούσαν φανερά συντετριμμένα πίσω από το φέρετρο. Απλοί άνθρωποι, όμως, μίλησαν με σπαραγμό για την απώλειά του.
Ζαχαρίας Καραμπίνης: «Μέλος της οικογένειάς μου»
«Ο Μίκης είναι ο μέγιστος» μας λέει ο Ζαχαρίας Καραμπίνης. «Εγώ κατάγομαι από τα Ανώγεια της Κρήτης. Ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο μέρος της Γης να τον είχαν πάει, εγώ θα πήγαινα να τον αποχαιρετήσω. Θυμάμαι σαν παιδί που είχαν έρθει μαζί με τον Μανώλη Γλέζο στο χωριό μου. Εκείνος ήταν πρόεδρος στη νεολαία Λαμπράκη. Εγώ 15 ετών, αλλά τον θαύμαζα για το τεράστιο ανάστημά του και τους αγώνες του. Υπέροχος μουσικός, ασυμβίβαστος πολιτικός, μοναδικός άνθρωπος. Σήμερα νιώθω σαν να αποχαιρετώ ένα μέλος της οικογένειάς μου. Εμείς είχαμε τρία ιερά πρόσωπα: τον πατέρα μας, τη μάνα μας και τον Μίκη».
Βασίλης Μπάτρας: «Το καλούπι έσπασε»
«Σήμερα η Ελλάδα πενθεί τον ήρωά της» λέει ο Βασίλης Μπάτρας. «Σήμερα η Ελλάδα πενθεί τον γίγαντα της Κρήτης, τον Μίκη Θεοδωράκη. Ηρθαμε εδώ να τον αποχαιρετήσουμε για τον αγνό αγώνα που έκανε όλα αυτά τα χρόνια. Η μουσική του, τα ιδανικά του, η στάση ζωής του είναι κάτι μοναδικό. Παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις επόμενες γενιές. Το καλούπι του Μίκη ήταν ένα και έσπασε. Καλό ταξίδι, παγκόσμιε Ελληνα».
Κωνσταντίνος Βάρλας: «Τεράστιο το κενό του»
«Είναι ό,τι πιο δύσκολο να αποχαιρετάς έναν άνθρωπο που λατρεύεις από μικρός. Το κενό που αφήνει ο Μίκης είναι τεράστιο. Το έργο του τεράστιο. Νομίζω πως κάθε φορά που θα ακούμε ένα τραγούδι θα ανακαλύπτουμε και νέα στοιχεία σε αυτό. Τόσο σπουδαίο ήταν το έργο του. Καλό ταξίδι, μεγάλε Ελληνα» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο Κωνσταντίνος Βάρλας.
Ταξιάρχης Παπακώστας: «Τέλος εποχής το φευγιό του»
«Ο Μίκης είναι η Ελλάδα του χθες, του σήμερα, του αύριο. Θα κάνουμε πολλά χρόνια να αντιληφθούμε το κολοσσιαίο μέγεθος αυτού του γίγαντα. Ο Μίκης πρόσφερε τα μέγιστα στην Ελλάδα και στην παγκόσμια μουσική. Το φευγιό του σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, που κράτησε από τη γέννησή του έως και σήμερα. Ηρθα από την Κρήτη αποκλειστικά για να τον αποχαιρετήσω. Να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν κορυφαίο αγωνιστή και μουσικοσυνθέτη» μας είπε ο Ταξιάρχης Παπακώστας.
Γεράσιμος Καμπαδόπουλος: «Δεν τον καταλάβαμε»
«Τον Μίκη στα χρόνια μας δεν τον καταλάβαμε. Το μήνυμα που έστελνε πάντα είναι πως, αν θέλουμε να υπερβούμε τα σύνορα, πρέπει να ενωθούμε. Δυστυχώς, οι Ελληνες δεν το κατορθώσαμε. Εμείς μείναμε στο παρελθόν. Σήμερα, δυστυχώς, πενθούμε αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο και κορυφαίο καλλιτέχνη» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο Γεράσιμος Καμπαδόπουλος.
«Μίκη, θα μας καθοδηγείς»
«Ηρθαμε ως οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη αποκλειστικά για να αποχαιρετήσουμε τον Μίκη μας. Τα παιδιά μας τα μεγαλώσαμε με τραγούδια του Μίκη, γιατί τα θεωρούμε χρήσιμα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Σήμερα όλοι μας νιώθουμε ένα μεγάλο κενό για το ταξίδι που πάει ο Μίκης. Θα είναι δύσκολο να το εμπεδώσουμε, όμως τα τραγούδια και τα κείμενά του θα μας συντροφεύουν για πάντα. Θα πρότεινα σε όλες τις οικογένειες να έχουν τον Μίκη ως πρότυπο ανθρώπου. Μίκη, θα μας καθοδηγείς».
Δημήτρης Παπήλιας: «Κλαίει ο Ελληνισμός»
«Δικαίως τον Μίκη τον έχουν ονομάσει παγκόσμιο Ελληνα. Δεν ανήκει στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την οικουμένη. Είναι ένας οικουμενιστής, που μέσα από τη μουσική του και την πολιτική του δράση διαμόρφωσε σχεδόν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι των τελευταίων δεκαετιών. Σήμερα κλαίει η Ελλάδα, αλλά κλαίει και όλος ο απανταχού Ελληνισμός. Γεια σου, Μίκη, καθοδηγητή» μας δήλωσε ο Δημήτρης Παπήλιας.
Ασπασία: «Θα φέγγει για πάντα»
«Είμαι από τον Πειραιά», λέει η κυρία Ασπασία, «και ήρθα να του πω το τελευταίο “αντίο”. Δεν υπάρχει τραγούδι του Μίκη που να μην το γνωρίζω. Νιώθω πολύ φτωχός ως άνθρωπος με την απώλειά του. Ο Μίκης ήταν ένας μοναδικός αστέρας, που θα φέγγει για πάντα στον ουρανό, στις σκέψεις μας, στο είναι μας. Καλό ταξίδι, Μίκη, πάντα θα προσευχόμαστε για σένα».
Μαρία: «Απώλεια στην καρδιά μας»
«Ένας ήταν ο Μίκης και δεν πρόκειται να γεννηθεί άλλος. Μας άφησε μεγάλη κληρονομιά. Μεγαλώσαμε με τα τραγούδια του, πορευτήκαμε με γνώμονα τους αγώνες του. Σήμερα τον κλαίμε, γιατί ο Μίκης ήταν ο δικός μας άνθρωπος. Σε στιγμές παρηγοριάς ακούγαμε τα δικά του άσματα για να μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο μας. Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα, μεγάλη απώλεια και στην καρδιά μας», μας τόνισε η κυρία Μαρία.
Κώστας Αργύρης: «Μέσα σε κάθε σπίτι»
«Και μόνο όταν προφέρεις το όνομα Μίκης, είναι ευλογία για την Ελλάδα» μας είπε ο Κώστας Αργύρης. «Εβαλε τη μελοποιημένη ποίηση στον απλό λαό. Έδωσε τραγούδια για την εργατική τάξη. Μπήκε μέσα σε κάθε σπίτι. Ο Θεοδωράκης ήταν ο μεγάλος αγωνιστής, ο κορυφαίος μουσικός, ο σύντροφος κάθε πονεμένου Ελληνα. Με τα τραγούδια του πορεύτηκε ενάντια στην πλουτοκρατία και την καταπίεση. Καλό ταξίδι, σύντροφε Μίκη».