Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι οποίοι απασχολούνται μπροστά από την οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή, δικαιούνται για κάθε δύο ώρες εργασίας διάλειμμα ενός τετάρτου. Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνοντας εργαζόμενο σε λογιστήριο νοσοκομείου για τον οποίο κρίθηκε ότι δικαιούται πρόσθετη αμοιβή, καθώς εργαζόταν στον υπολογιστή του συνεχώς χωρίς το προβλεπόμενο διάλειμμα.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με την απόφασή του ανοίγει τον δρόμο για χιλιάδες ανάλογες προσφυγές από εργαζομένους που χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν διάλειμμα ενός τετάρτου είτε για ξεκούραση είτε για απασχόληση σε άλλες εργασίες μακριά από τις οθόνες ανά δύο ώρες.
Ο υπάλληλος, ο οποίος προσέφυγε στο δικαστήριο, εργαζόταν αποκλειστικά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μετά την αποχώρησή του προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση του νοσοκομείου όλα αυτά τα χρόνια δεν τήρησε μέτρα για «την ασφάλεια στην εργασία και την προστασία της υγείας των εργαζομένων».
Ανέφερε στην προσφυγή του ότι «υπέστη βλάβη στην υγεία του λόγω της συνεχούς έκθεσής του ενώπιον της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ εθίγη και το προστατευόμενο δικαίωμά του στη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας». Επίσης ισχυρίστηκε ότι κάθε ημέρα, έχανε 60 λεπτά διαλείμματα με αποτέλεσμα να του οφείλεται αποζημίωση το ποσό που θα ελάμβανε κάποιος άλλος υπάλληλος, ο οποίος θα τον αντικαθιστούσε τον χρόνο των διαλειμμάτων. Παράλληλα ζήτησε, και χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης αξιώνοντας συνολικά το ποσό των περίπου 2.900 ευρώ ως αποζημίωση και 3.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω της βλάβης που υπέστη.
Η απόφαση
Το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 540/2021 απόφασή του επισημαίνει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου, με την ιδιότητα του εργοδότη, παρέλειψε παντελώς να συμμορφωθεί προς τις διατάξεις του Π.Δ. 398/1994 για τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων. Το νοσοκομείο, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, δεν τήρησε την υποχρέωση να βρει τρόπο «ώστε να εναλλάσσεται ανά δίωρο και για διάστημα μέχρι 15 λεπτών η εργασία του υπαλλήλου ενώπιον της οθόνης… είτε με ανάθεση σε αυτόν άλλης δραστηριότητας είτε με τη χορήγηση διαλείμματος». Το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση στα Διοικητικά Δικαστήρια για να προσδιορίσουν το ύψος της χρηματικής ικανοποίησης για την ηθική βλάβη που υπέστη ο εργαζόμενος και απέρριψε όλες τις άλλες αξιώσεις του.