Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Καταστροφική και αποτυχημένη η παρατεταμένη καραντίνα»!

Διαβρωτικά για την κοινωνική συνοχή και χαριστική βολή για την οικονομία χαρακτηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα για την πανδημία ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας

Συνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη

Αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση να αλλάξει ρότα, τερματίζοντας τα lockdowns, τα οποία χαρακτηρίζει αποτυχημένα, καταστροφικά για την οικονομία και διαβρωτικά για την κοινωνική συνοχή, απευθύνει μέσω της «δημοκρατίας» ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Αντ’ αυτού, καλεί τους κρατούντες να καταρτίσουν ένα σχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει κατασταλτικούς μηχανισμούς, όπως τώρα, ούτε αναδιαρθρώσεις σε επίπεδο κοινωνίας, πολιτικής, οικονομίας και εργασιακών σχέσεων. «Χωρίς να πραγματοποιείται ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των επαφών τους, χωρίς προσεκτική επιτήρηση εκεί όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού, όπως σε χώρους εργασίας ή μέσα μεταφοράς, δεν μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ακόμα lockdown είναι μια αποδοχή αποτυχίας της διαχείρισης της πανδημίας και το κόστος πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ, από την άλλη πλευρά, έχουμε μεγάλους κολοσσούς που έχουν υπερκέρδη αυτή τη στιγμή» δηλώνει.

Όπως αναφέρει, με την παράταση της πανδημίας εκτιμάται ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε πάρα πολύ βαθιά κρίση, που θα αγγίξει τα 20 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Για τον λόγο αυτό έχει ήδη ζητηθεί από τον οργανισμό η άρση της πατέντας των εμβολίων, αλλά και η ανταλλαγή τεχνολογίας για όλα τα μέσα που χρησιμοποιούνται εν μέσω της πανδημίας, όπως τα τεστ ή τα φάρμακα» επισημαίνει.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, ακούμε διαρκώς από τους επιστήμονες πως ο Covid-19 είναι μια πανδημία ανισοτήτων, που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο ομογενής καθηγητής, επισημαίνοντας ότι περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν έχουν όσοι είναι αναγκασμένοι να στοιβάζονται καθημερινά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσοι δουλεύουν σε εργοστάσια και ζουν σε περιβάλλον με αστική μόλυνση ή σε πολύ μικρά σπίτια. «Είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και δεν είχαν και πριν από την πανδημία, διότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει μετά τα 10 χρόνια Μνημονίων. Έχουμε ένα κομμάτι του πληθυσμού που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο να νοσήσει από βαριάς μορφής Covid-19 και στο οποίο δεν προσφέρεται ιατρική περίθαλψη όταν αρχίσει να νοσεί. Μόνο όταν νοσήσουν βαριά θα φτάσουν στο νοσοκομείο και εκεί η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη» τονίζει.

Ο καθηγητής εξηγεί ότι το εμβόλιο δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά θα πρέπει να συνυπάρχει με σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση. «Υπάρχουν σήμερα αρκετά συστήματα που μπορούν να κάνουν προγνώσεις και εκτιμήσεις έγκαιρα για τη φάση που βρισκόμαστε, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα lockdowns» υποστηρίζει και προσθέτει ότι βαρύνουσα σημασία έχει η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα σύστημα περίθαλψης των ασθενών στο σπίτι. «Αν δεν γίνουν αυτά, δεν θα βγούμε από την κρίση, υγειονομική και οικονομική. Θα συνεχίζεται η καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων μας και θα δίνεται αφορμή στις όποιες κυβερνήσεις να προχωρούν σε κατασταλτικές πολιτικές, χωρίς να γίνεται αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος» αναφέρει. Η χαραμάδα σωτηρίας θα φανεί, όπως εκτιμά, όταν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να διεκδικήσουν γιατρούς και να ικανοποιηθούν τα χρόνια αιτήματα που υπάρχουν για την ενίσχυση των νοσοκομείων.

Όσο για τις δηλώσεις περί επιστροφής στην κανονικότητα τον Μάιο, που ακούγονται κατ’ εξακολούθηση, ο καθηγητής τις βρίσκει ιδιαίτερα αισιόδοξες. «Κάποιοι υπολογίζουν ότι έως τότε, που θα έχει βελτιωθεί αισθητά ο καιρός, θα ζήσουμε ξανά την περσινή κατάσταση, με άρση των περιορισμών και τις απαιτούμενες αποστάσεις. Όμως πέρυσι δεν είχαμε μεγάλο ιικό φορτίο, όπως φέτος, κι αυτό είναι μια σημαντική διαφορά, που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη».

Τέλος, αναφορικά με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο κ. Γεροτζιάφας προτείνει την ανασύστασή της και τον εμπλουτισμό της με περισσότερες ειδικότητες, όπως συμβαίνει στη Γαλλία. «Η επιτροπή εδώ περιλαμβάνει ανθρωπολόγους, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, εκτός από λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους. Η πανδημία είναι πολλά πράγματα μαζί και, για να την αντιμετωπίσεις, χρειάζεται συναίνεση των πολιτών. Δεν μπορείς να τους έχεις απέναντι και να τους κυνηγάς διαρκώς» καταλήγει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα