Απόφαση-κόλαφος γερμανικού ανώτατου δικαστηρίου ακυρώνει τελεσίδικα κυβερνητικά μέτρα με πρόσχημα την πανδημία
Απόφαση-χαστούκι στον ολοκληρωτισμό που γεννούν τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία με πρόσχημα την πανδημία, μέτρα που, όταν επιβάλλονται οριζόντια, πληγώνουν την ίδια τη δημοκρατία και συγχρόνως τσακίζουν την οικονομική δραστηριότητα, έλαβε γερμανικό δικαστήριο. Με την απόφαση να αποτελεί, βέβαια, φάρο ελπίδας μέσα στο σκοτάδι που επιβάλλουν τα συστημικά κέντρα αποφάσεων, εργαλειοποιώντας τον νέο κορονοϊό.
Επί της ουσίας, λοιπόν, ακυρώθηκε η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πόλη κρατιδίου της Γερμανίας, καθώς, όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, «δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς» και κρίθηκε «απλουστευτική και χωρίς διαφοροποιήσεις». Πρόκειται, δε, για τελεσίδικη απόφαση, η οποία ακυρώνει απόφαση της τοπικής κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, κάνοντας δεκτή την προσφυγή γυναίκας από την πόλη Τίμπινγκεν. Αυτό που αναμένεται πλέον είναι να εκδοθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων αναφέρονται σε αυτήν.
Σύμφωνα, πάντως, με την Deutsche Welle, η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρο το κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, με βάση την επιδημιολογική εικόνα, κρίνεται «απλουστευτική και χωρίς διαφοροποιήσεις», ενώ δεν θεωρείται επαρκής τεκμηρίωση «ο φόβος για μια εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων».
Αυτό σημαίνει ότι οι δικαστές δεν απορρίπτουν εξαρχής το μέτρο, προειδοποιούν όμως ότι δεν μπορεί να επιβληθεί, παρά μόνον εφόσον αποδεδειγμένα δεν έχουν αποδώσει άλλα, πιο ήπια μέτρα.
Η απόφαση ήρθε την ώρα που η Γερμανία ανακοίνωσε νέο lockdown έως τις 7 Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η τοπική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την ετυμηγορία. Ειδικά, δε, ο «πράσινος» Βίνφριντ Κρέτσμαν, που κυβερνά το κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης ως επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), είχε ταχθεί υπέρ της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, επικαλούμενος τη σχετική εμπειρία της Αυστρίας.
Τώρα όμως, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η τοπική κυβέρνηση προσανατολίζεται πια σε αλλαγή στρατηγικής, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας μόνο σε συγκεκριμένες πόλεις που, με βάση την επιδημιολογική εικόνα τους, παραμένουν hot spots του κορονοϊού.