Συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση με την ελλιπή ενημέρωση για την εξέλιξη του ιού
Aκόμα ένας επιστήμονας που δίνει καθημερινά τη μάχη στην πρώτη γραμμή κατά του φονικού ιού αποκαλύπτει τις τρομακτικές ελλείψεις στο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το δημοσίευμα της «δημοκρατίας», ενώ ξεγυμνώνει και τον ΕΟΔΥ, τον οποίο κατηγορεί για ελλιπή συνεργασία.
Λίγο προτού συμμετάσχει στη συνάντηση των τοπικών φορέων του νομού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης επισήμανε ότι έχει παρατηρήσει έλλειψη πληροφόρησης για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα κρούσματα και ζήτησε να συμπεριληφθούν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας και οι γιατροί σε κάθε περιοχή στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.
Σχετικά με τη βαριά επιδημιολογική εικόνα της Κοζάνης, ο κ. Τσεβεκίδης εξήγησε ότι υπήρξαν πολλοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν, αλλά υπέδειξε ως αδύναμο σημείο στη μάχη κατά του ιού τη μη συνεργασία του ΕΟΔΥ με τους τοπικούς παράγοντες.
«Έχουμε μία έλλειψη πληροφόρησης για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα κρούσματα. Ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία έχουν μεν την εικόνα, αλλά αυτή η πληροφορία δεν δίνεται, δεν διαχέεται στους ιατρικούς συλλόγους και τους γιατρούς για να μπορέσουμε να δούμε τι γίνεται σε κάθε περιοχή. Τα μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης, η εικόνα που έχουμε είναι αποσπασματική. Δεν παίρνουν τη γνώμη και τη γνώση των τοπικών παραγόντων, αν και εμείς έχουμε εικόνα, την ανθρωπογεωγραφία και τις κινήσεις των ανθρώπων. Πώς θα κάνουν σοβαρή ιχνηλάτηση από την Αθήνα; Πώς θα καταλάβουν τι γίνεται;» αναρωτήθηκε με νόημα ο πρόεδρος του ΙΣΚ, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να κατηγορούμε συνέχεια έναν πολίτη, θα πρέπει να δούμε και τι κάνουμε εμείς».
Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι η έλλειψη επιδημιολογικών στοιχείων εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν επαρκή εφόδια για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Από τη στιγμή μάλιστα που, σύμφωνα με τον κ. Τσεβεκίδη, δεν γίνεται σωστά η ιχνηλάτηση, είναι λογικό να υπάρχουν απορίες για τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζονται τα εκάστοτε μέτρα.
«Δεν έχουμε “μαγικές” λύσεις. Υπάρχει πάντα το δίλημμα, από τη μία η δημόσια υγεία και από την άλλη η οικονομία και η υπόλοιπη ζωή» επισήμανε παράλληλα ο κ. Τσεβεκίδης και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις, να μην πάμε σε πρωτόγονες λύσεις, «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», «έχουμε αυτό, άρα κλείστε τα όλα, δεν ξέρουμε πώς θα ζήσετε, πάρτε ένα επίδομα».
«Να δούμε τα πραγματικά προβλήματα, είναι πιο δύσκολο, θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια, αλλά αυτό είναι το πιο σωστό για να αντιμετωπίσουμε δίκαια μία κρίση, γιατί διαφορετικά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλου είδους προβλήματα» κατέληξε.