Ήξεις αφήξεις από την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους για το αν θα ανοίξουν από τη Δευτέρα συγκεκριμένα καταστήματα
Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να βρει λύση στο επιδημιολογικό μπάχαλο που η ίδια δημιούργησε, με φόντο το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, χθες το πρωί, υπήρχε έντονη διχογνωμία μεταξύ των λοιμωξιολόγων για το αν πρέπει ή όχι να ανοίξουν τη Δευτέρα τα εμπορικά καταστήματα.
Κάποιοι εξ αυτών υποστηρίζουν ότι την ώρα που τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν υψηλά και οι θάνατοι από κορονοϊό αγγίζουν κάθε μέρα τους 100, η χαλάρωση των μέτρων θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Μάλιστα, επικαλούνται και πρόσφατες εικόνες από τα Harrods του Λονδίνου, όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο πριν από λίγες ημέρες, με χιλιάδες πολίτες να συνωστίζονται για να ψωνίσουν.
«Όλοι φοβούνται ότι οι εικόνες αυτές θα μεταφραστούν σε ένα τρίτο κύμα κορονοϊού. Οι σκηνές αλλοφροσύνης έξω από τα Harrods, αμέσως μετά τη λήξη του lockdown στην Αγγλία, ενδεχομένως “φρενάρουν” τις σκέψεις για σταδιακή άρση των περιορισμών στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων πριν από τις γιορτές» επισήμανε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή.
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους, οι τελευταίοι εισηγήθηκαν το άνοιγμα κομμωτηρίων, συνοικιακών βιβλιοπωλείων και κάποιων εμπορικών καταστημάτων, ώστε να υπάρχει μία πρώτη εκτόνωση των πολιτών από το πολυήμερο lockdown που έχει επιφέρει ο κορονοϊός.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθηνά Λινού τόνιζε μία ημέρα πριν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού εντός των κομμωτηρίων, γιατί «ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που οι ειδικοί άλλαξαν άποψη μέσα σε λίγες ώρες έγκειται στο γεγονός ότι ασκούνται έντονες πιέσεις από την αγορά, ενώ επικρατεί και άγχος μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών για την οικονομική δραστηριότητα που βρίσκεται στον «πάγο» εδώ και αρκετό καιρό. Φαίνεται, ωστόσο, πως περνάει στα… «ψιλά» το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση, με 571 διασωληνωμένους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τον αριθμό των νεκρών να είναι σχεδόν καθημερινά τριψήφιος, παρά τη συμπλήρωση ενός μήνα από το lockdown.
Σε κάθε περίπτωση, τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση και πιθανότατα οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της ημέρας. Μένει να φανεί αν τελικά τα κυβερνητικά στελέχη θα δώσουν προτεραιότητα στην οικονομία και όχι στη δημόσια υγεία, όπως έκαναν το καλοκαίρι με το άνοιγμα των συνόρων που οδήγησε σε εκτίναξη των κρουσμάτων…