Με δύο κρεβάτια διαθέσιμα έκλεισε εφημερία χθες το «Γ. Παπαγεωργίου» και με μόλις ένα το Ιπποκράτειο
«Aσφυξία» επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με χαρακτηριστική την περίπτωση του «Γ. Παπαγεωργίου», που έκλεισε εφημερία με άδειες μόλις δύο κλίνες ΜΕΘ, ενώ έγιναν 50 εισαγωγές κρουσμάτων Covid-19 και προσήλθαν ακόμα 49 ύποπτα.
Τη «σκυτάλη» της εφημερίας παρέλαβε χθες το νοσοκομείο Ιπποκράτειο, το οποίο έχει ελεύθερη μόλις μία κλίνη ΜΕΘ!
Είναι γεγονός ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν μεγάλο αγώνα για να μπορέσουν να κρατήσουν «όρθιες» τις κλινικές, κάτι που συμβαίνει και στο Κιλκίς, όπου οι ίδιοι οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής Covid έδωσαν τη δική τους αποστομωτική απάντηση σε όλα αυτά τα ακραία που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και που αδικούν και προσβάλλουν το έργο που κάνουν, «ρισκάροντας τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών του», όπως τονίζουν. Η επιστολή των γιατρών έχει ως εξής:
«Εν μέσω πανδημίας, όλο το βάρος της αντιμετώπισης των ασθενών από Covid-19 έχει πέσει εξαρχής στους ώμους των ιατρών της Παθολογικής Κλινικής. Αν και υπάρχουν ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, με την προσθήκη δύο πνευμονολόγων, τριών γενικών ιατρών και με τη βοήθεια ειδικευομένων του νοσοκομείου μας, κατόπιν ενεργειών της διοίκησης, καλύπτουμε απόλυτα τις ανάγκες, τις γενικές εφημερίες, εργαζόμενοι με αυταπάρνηση και υπερένταση των προσπαθειών μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση. Δυστυχώς, όμως, υπέπεσαν στην αντίληψή μας κάποια ψευδή δημοσιεύματα για δήθεν έλλειψη οξυγόνου και ελλιπή αναπνευστική υποστήριξη στους ασθενείς μας». Πρόβλημα, και μάλιστα σοβαρό, υπάρχει στο Νοσοκομείο Δράμας, όπου οι γιατροί καταγγέλλουν αδιαφορία από πλευράς του υπουργού Υγείας.
Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, ως απάντηση στους ισχυρισμούς του υπουργού, ήταν ενδεικτική: «Θέλει θράσος να ισχυρίζεσαι ότι δεν έχει πρόβλημα το Νοσοκομείο της Δράμας, όταν: Εργάζονται μόλις 64 γιατροί (50 μόνιμοι και 14 επικουρικοί) από τους 107 που προβλέπει ο “κουτσουρεμένος οργανισμός του 2012”, οι 7 από τις 11 οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών παθολόγων είναι κενές, οι 4 παθολόγοι και ο 1 πνευμονολόγος περιθάλπουν 140 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα ο καθένας».