Ο «καρχαρίας» Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει έξι δισ. δολλάρια σε μετοχές της Pfizer
Από τον Μιχάλη Ψύλο
Μπορεί μετά την ήττα του Τραμπ να τον ακολουθήσουν οι ηγέτες των δημοκρατιών μας που δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν την πανδημία;» διερωτάται το γαλλικό περιοδικό «Le Point». Αναμφίβολα ναι, απαντά το γαλλικό περιοδικό που εκτιμά: «Η ήττα του Αμερικανού προέδρου ενδέχεται να είναι η πρώτη σε ένα διεθνές πολιτικό ντόμινο: Οι ψηφοφόροι θα μπουν στον πειρασμό να στείλουν στο σπίτι τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων που έχουν διαχειριστεί την πανδημία. Σωστά ή εσφαλμένα, οι ηγέτες αυτοί εμφανίζονται ως φορείς κακών ειδήσεων, ακόμη και ηττημένοι πολέμαρχοι».
Άδικα; Αδικαιολόγητα; Σίγουρα όχι! Ποια άλλη γνώμη θα μπορούσαν να έχουν οι πολίτες, όταν οκτώ μήνες μετά το πρώτο lockdown τον περασμένο Μάρτιο επιβάλλεται και δεύτερο κλείδωμα, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία, τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους και η ανέχεια χτυπά όλο και περισσότερες πόρτες! «Οι κυβερνητικές στρατηγικές απέτυχαν γιατί το καλοκαίρι οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να ξεκινήσουν την οικονομία υποτιμώντας τον ιό. Αλλά δεν μπορούν να τρομάζουν τους ανθρώπους και μετά να τους λένε “δεν χρειάζεται να φοβάστε” και μετά να τους ξαναλένε “πρέπει να φοβάστε”. Είναι λογικό λοιπόν οι πολίτες να αντιδρούν» λέει ο Βρετανός καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Ντέβι Σριντάρ.
Η αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναπαύτηκαν, βλέποντας τη δημοτικότητά τους να είναι στα ύψη την περασμένη άνοιξη. Όχι γιατί είχαν κάποια συνεκτική στρατηγική, αλλά γιατί απλώς οι πολίτες πειθάρχησαν και κλειδώθηκαν στα σπίτια τους. Η μόνη «στρατηγική» ήταν το «Περιμένουμε και θα δούμε» πότε θα έρθει το εμβόλιο, χωρίς καν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας. Και τώρα που άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα εμβόλια, κάνουν ασκήσεις επί χάρτου. Χωρίς να γνωρίζουν αν υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες συντήρησης των εμβολίων (για παράδειγμα, το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί αποθήκευση στους -70 βαθμούς Κελσίου).
Όσο για το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna, που φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό και μπορεί να φυλάσσεται σε κάθε ψυγείο; Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάνει ακόμη παραγγελία! Ο Γάλλος επικεφαλής της Moderna Στεφάν Μπενσέλ προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες για καθυστερήσεις στην παράδοση του εμβολίου. «Όσο περισσότερο περιμένετε τόσο μεγαλύτερη θα είναι η καθυστέρηση… Οι πρώτες παρτίδες θα σταλούν σε άλλες χώρες, καθώς η διάθεση των πρώτων παραδόσεων δεν θα περιλαμβάνει την Ευρώπη» δήλωσε ο Μπενσέλ. Αν και το εμβόλιο δεν φέρνει άμεσα το τέλος της πανδημίας, όπως σημειώνει η πορτογαλική «Expresso», «οι πολιτικοί έσπευσαν να πανηγυρίσουν. Επίκειται όμως το τέλος της πανδημίας; Είναι όντως κοντά; Δυστυχώς όχι. Θα χρειαστούν μήνες μέχρι το εμβόλιο να δείξει αποτελέσματα στο μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη. Γι’ αυτό θα ήταν ό,τι χειρότερο η ευχάριστη αυτή είδηση να δώσει το έναυσμα για νέα χαλαρότητα».
Τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα έχουν και μια άλλη συνέπεια: Με τον εγκλεισμό οι πολίτες καθίστανται πολύ πιο πρόθυμοι να αποδεχτούν τη «φυσιολογική» πληρωμή όσο όσο από τον δημόσιο κορβανά των φαρμακευτικών κολοσσών που θα παράγουν τα εμβόλια.
H Pfizer και η συνεργαζόμενη γερμανική εταιρία BioNTech αναμένεται να κερδίσουν πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο μόνο από το εμβόλιο, γράφει ο «Guardian». H χρηματιστηριακή αξία της BioNTech εκτοξεύτηκε στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ ξεπερνώντας την… Deutschebank.
«Ουσιαστικά οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι παγκόσμια μονοπώλια, τα οποία έχουν το δικαίωμα να χρεώνουν ό,τι η αγορά είναι διατεθειμένη να ανεχτεί» λέει ο Νικ Ντίρντεν, εκπρόσωπος της οργάνωσης Global Justice Now. Οπως γράφουν οι «Financial Times», «πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο Covid-19 θα γίνει ενδημικός και θα απειλεί την ανθρωπότητα για τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εταιρίες που έχουν ορκιστεί να μην αποκομίσουν κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενδέχεται να αλλάξουν άποψη. Ως μοντέλο για την πιθανή αγορά Covid-19, οι αναλυτές βλέπουν το εμβόλιο της γρίπης, με τις μέσες παγκόσμιες πωλήσεις να εκτιμώνται ετησίως σε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ».
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Αμερικανός βετεράνος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, που είχε αποσυρθεί από την αγορά και είχε χρόνια να ασχοληθεί με τον τομέα της υγείας, επανέκαμψε χθες ανακοινώνοντας ότι θα επενδύσει σχεδόν έξι δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Pfizer και άλλων φαρμακευτικών εταιριών. O γύπες μυρίζουν αίμα…
Οπως λέει μια ισπανική παροιμία, «σε έναν ταραγμένο ποταμό οι ψαράδες κερδίζουν» γράφει η καταλανική «El Periodico» και προσθέτει: «Είναι λυπηρό που μια πανδημία αποδεικνύει ότι το κράτος πρόνοιας είναι μια πλάνη. Οι συνηθισμένοι συνεχίζουν να αποκομίζουν κέρδη και το 99% του πληθυσμού θα αγωνιά για την υγεία του. Με ψευδαισθήσεις κλέβουν τη ζωή μας. Δημοκρατικά, πάντα…»