Λίγες μέρες πριν έπεσε μαύρο στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας με τις βάσεις και το TAXISnet.
Α ρχικά κατέρρευσε -και μάλιστα πρώτη φορά στα χρονικά- η πλατφόρμα μετάδοσης των βάσεων του υπουργείου Παιδείας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να διογκωθεί η αγωνία χιλιάδων παιδιών που προσπαθούσαν να συνδεθούν με το σύστημα για να πληροφορηθούν το μέλλον τους. Αυτό πριν από μία εβδομάδα. Στη συνέχεια, συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα, ημέρα δηλαδή κατά την οποία έληγε η διορία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, κατέρρευσε το σύστημα TAXIS, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να στείλουν τη δήλωσή τους. Παράλληλα διαπιστώθηκε πως και στις δηλώσεις που είχαν αποσταλεί κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου δεν είχαν προσαρμοστεί στα συστήματα οι λήξεις ή οι πληρωμές οφειλών, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να βλέπουν άλλα από αυτά που ανέμεναν.
Τώρα το… επιτελικό κράτος αποφάσισε να τερματίσει και τα τελευταία ψήγματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και κυρίως… διαύγειας, «ρίχνοντας» το σύστημα που οδηγεί στη μόνη πύλη από την οποία μπορεί κανείς να αντλήσει στοιχεία και οικονομικά μεγέθη του κυβερνητικού έργου. Όσοι από εμάς προσπάθησαν να μπουν χθες στη σελίδα της Διαύγειας, όπου αναρτώνται όλες οι αποφάσεις πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων, διαπίστωσαν πως αυτή δεν λειτουργεί, λόγω «έκτακτης συντήρησης», η οποία κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας «τεχνικών προβλημάτων», σύμφωνα τουλάχιστον με την ανακοίνωση που εμφανιζόταν στις οθόνες των υπολογιστών.
Είναι δυνατόν σε αυτό το τεχνολογικό σημείο της ανθρωπότητας να μην μπορεί κανείς να εισαχθεί στον βασικό ιστότοπο από τον οποίο μπορεί να ενημερωθεί και να ελέγξει το κυβερνητικό έργο; Είναι αυτά βήματα προόδου προς την κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση;
Να σημειώσουμε πως εδώ και μήνες, από την αρχή δηλαδή της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, τόσο μέσα από ρεπορτάζ όσο και στο ελληνικό Κοινοβούλιο είχαν εκφραστεί ανησυχίες για απαξίωση της συγκεκριμένης διαδικτυακής πύλης, έπειτα από καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες όχι μόνο αναρτώνται ολοένα και λιγότερες πράξεις στη Δι@ύγεια, αλλά παράλληλα αφαιρούνται «εντέχνως» και ονόματα από αναρτημένες στο παρελθόν πράξεις. Βουλευτές της αντιπολίτευσης, μάλιστα, είχαν καταγγείλει πως «η κυβέρνηση μεθοδεύει ενέργειες, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο πρόσβασης των πολιτών στον κατεξοχήν μηχανισμό διαφάνειας και λογοδοσίας».
Η νέα «πτώση» του συστήματος δημιουργεί τεράστια περιθώρια για νέες -και καθόλου διαυγείς- υποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.