Καταγράφηκαν 293 νέα περιστατικά, ενώ αυξημένος ήταν ο αριθμός των θανάτων που έφτασαν τους πέντε!
Κάθε αρνητικό ρεκόρ κατέρριψαν χθες τα κρούσματα κορονοϊού, καθώς έφτασαν μια ανάσα πριν ξεπεράσουν τα 300, δηλαδή τον αριθμό που οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμος! Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα κρούσματα ήταν 293, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των θανάτων οι οποίοι έφτασαν τους πέντε, με τα θύματα από τον ιό να έχουν φτάσει πλέον συνολικά τα 248.
«Στο κόκκινο» βρέθηκε πάλι η Αττική, καθώς εντοπίστηκαν 103 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 54. Παράλληλα, 22 κρούσματα εντοπίστηκαν από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και άλλα δέκα ήταν εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Τέλος, 33 άτομα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.
Ο αριθμός των χθεσινών κρουσμάτων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, αν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ξεπεράσει τα 300, τότε η κατάσταση με την εξάπλωση του ιού θα είναι επιβαρυμένη και ενδέχεται να χρειαστεί να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), μακραίνει η λίστα των υγειονομικών υπαλλήλων που είναι θετικοί στον ιό και πλέον έχουν φτάσει τους 90. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι 62 από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί.
Την ίδια στιγμή, μετά τα δεκάδες κρούσματα του ιού που έχουν εντοπιστεί στην ΕΛ.ΑΣ., ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης προτείνει μέτρα για την προστασία των υπαλλήλων. Μεταξύ άλλων ζητά κατάλληλους χώρους κράτησης για όσους συλλαμβάνονται, υποδομές για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και άμεσο εφοδιασμό όλων των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. με ολόσωμες προστατευτικές φόρμες και ολοπρόσωπες μάσκες προστασίας.
Τέλος, βρέθηκε θετική στον ιό μία έγκυος Γαλλίδα τουρίστρια που βρίσκεται για διακοπές στην Κρήτη. Σύμφωνα με το cretapost.gr, η γυναίκα παρουσίασε ήπια συμπτώματα και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική και από εκεί στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου παραμένει σε καραντίνα, σε εξαιρετική κλινική κατάσταση. Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το έμβρυο δεν έχει επηρεαστεί από τον κορονοϊό.
Σε καραντίνα ο Διγαλάκης.
Σε καραντίνα μπήκε οικειοθελώς ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης (φωτό), καθώς ενημερώθηκε ότι μέλος της οικογένειάς του είναι φορέας του κορονοϊού. Ο κ. Διγαλάκης έκανε γνωστή μέσα από τη σελίδα του στο facebook την απόφασή του να παραμείνουν στο σπίτι τους τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του και να εργάζεται από εκεί. Eγραψε, επίσης, ότι υποβλήθηκαν οικογενειακώς σε τεστ τα οποία βγήκαν όλα αρνητικά, ωστόσο αποφάσισαν να περιοριστούν στο σπίτι για προληπτικούς λόγους.
«Ο κορονοϊός μάς απειλεί όλους και καθένας από εμάς ενδέχεται να φέρει τον ιό ασυμπτωματικά. Ατομο του στενού οικογενειακού μου περιβάλλοντος (…) βρέθηκε θετικός. Αμεσα, ως οφείλαμε, εγώ και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου κάναμε το τεστ, αν και δεν είχαμε κανένα σύμπτωμα. Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για όλους. Θα παραμείνουμε σε κατ’ οίκον περιορισμό, εργαζόμενοι από απόσταση τις επόμενες ημέρες, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών» έγραψε ο υφυπουργός.
«Τα μαζεύει» η Αρχιεπισκοπή Κρήτης
Η Εκκλησία της Κρήτης προσπάθησε να καλύψει την άστοχη τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου αναφορικά με τη χρήση μάσκας.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα τα οποία εμφανίζουν τον Αρχιεπίσκοπο να καλεί τους πιστούς να μη φορούν μάσκες μέσα στις εκκλησίες, διότι, όπως είπε, «με αυτόν τον τρόπο φυλακίζεται η πίστη», η Εκκλησία της Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει σαφές ότι εφαρμόζει τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και με στόχο την αποφυγή της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19.
Μάλιστα, για να προλάβει τυχόν σχόλια και επικρίσεις, υπογραμμίζει με έμφαση ότι δεν συνταυτίζεται με οποιαδήποτε συνωμοσιολογία διασπείρεται άκριτα και αναπόδεικτα και δημιουργεί σύγχυση στους ανθρώπους.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύει ότι ο κ. Ειρηναίος έκανε την εν λόγω δήλωση, ωστόσο ίσως να μην κατάλαβε ακριβώς την ερώτηση ή να μη διατύπωσε ορθώς τη σκέψη του εξαιτίας της κούρασης. Στην ανακοίνωση, εξάλλου, προστίθεται ότι σε όλες τις εκκλησιαστικές επαρχίες της Μεγαλονήσου, με τις κατάλληλες οδηγίες και εντολές των κατά τόπους ποιμεναρχών, εφαρμόζονται υποδειγματικά τα προβλεπόμενα μέτρα, με σύνεση και κατανόηση και με αποδοχή και συνεργασία της μεγάλης πλειονότητας των πιστών.
Σύψας: «Δεν αρκεί ένα μόνο εμβόλιο»
Δεν θα φτάσει μόνο μία δόση του εμβολίου για να θωρακιστούμε απέναντι στον ιό, προειδοποιεί ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας. Παράλληλα, μετέφερε την αγωνία των ειδικών για τη διασπορά του ιού το προσεχές διάστημα και ειδικά στις νεότερες ηλικίες, καθώς και για το άνοιγμα των σχολείων.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο ιός δεν αφήνει μακροχρόνια ανοσία. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποιος έχει νοσήσει μια φορά και θεραπευτεί, τίποτα δεν τον εμποδίζει να νοσήσει εκ νέου έξι μήνες αργότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε πως σε περίπτωση που βρεθεί το εμβόλιο για τον ιό, τότε δεν θα είναι αρκετός μόνο ένας εμβολιασμός, αλλά η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται ξανά και ξανά. Παράλληλα, ο κ. Σύψας είπε ότι οι ειδικοί περιμένουν με ανησυχία το τέλος Αυγούστου για να δουν ποια ήταν η διασπορά του ιού μετά τις μετακινήσεις του Δεκαπενταύγουστου. Ετσι, τοποθετεί το πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μετά την επιστροφή όλων στα αστικά κέντρα.
Επίσης, αναφέρθηκε και στους νέους, τονίζοντας πως πλέον την πανδημία καθοδηγούν οι 20άρηδες και οι 30άρηδες, καθώς διασπείρουν τη νόσο, η οποία φτάνει μέχρι τις ευπαθείς ομάδες. Αναφορικά με τα παιδιά, είπε ότι οι ηλικίες ως 12 ετών δεν μολύνονται και δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό.
Ο κ. Σύψας εμφανίστηκε θετικός στο άνοιγμα των σχολείων, γιατί, όπως είπε, έχει συνέπειες η αποχή από την τάξη, που είναι και ψυχικές. Αλλωστε, θεωρεί ότι είναι πιο εύκολο τα παιδιά να κολλήσουν στο σπίτι, παρά στο σχολείο. Επίσης, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τα δημοτικά, αλλά περισσότερο για τα γυμνάσια και τα λύκεια. Τέλος, πρόσθεσε ότι αν ξεφύγει η κατάσταση με την εξάπλωση του ιού, «θα κλείσουν πρώτα όλα τα υπόλοιπα, αν χρειαστεί, και μετά τα σχολεία».
Στα 23 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων στις Κυκλάδες!
Νέα διάσταση στην ανησυχία που προκαλεί η έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας δίνουν νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει κατεβεί επικίνδυνα στα 39 έτη. Ακόμη πιο σοκαριστική είναι η αποκάλυψη ότι στις Κυκλάδες ο μέσος όρος είναι μόλις τα 23 χρόνια! Το 6,1% των κρουσμάτων αφορά ανήλικα παιδιά, ενώ το 13,7% άτομα 65 ετών και άνω. Το εύρος ηλικιών 18-39 ετών συγκεντρώνει το 45,1% των κρουσμάτων, ενώ το υπόλοιπο 35% αφορά ασθενείς από 40 ως 64 χρόνων.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, που χαρακτήρισε ανησυχητική τη διασπορά στις μικρές ηλικίες και επέστησε την προσοχή των πολιτών, λέγοντας ότι η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι «κλειστή» και μπορεί να μεταδοθεί στις μεγάλες ηλικίες.
«Διαφωνώ με Μαγιορκίνη»
«Ενα μεγάλο μέρος της μετάδοσης γίνεται σε συμπεριφορές που αφορούν τους νέους. Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσοι ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν, άκουσα τον κ. Μαγιορκίνη να λέει ότι είναι λιγότεροι από τον Μάρτιο. Εγώ θα διαφωνήσω, εκτιμώ ότι είναι πολύ περισσότεροι» δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ο διεθνούς φήμης γενετιστής τόνισε: «Αυτούς που ταυτοποιήσαμε είναι πολύ χαμηλότερης ηλικίας από τους παλαιούς, γι’ αυτό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπως και οι διασωληνωμένοι, δεν αποτελούν ακριβή παράγοντα για την εκτίμηση των κρουσμάτων. Εχουν απομονωθεί οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, έχουν ή είχαν μείνει πολύ ελεύθεροι οι νέοι με μεγάλη μετάδοση». Ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε τα 168 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. «Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι έχουμε σταθεροποίηση. Εξι με επτά μέρες είχαμε γύρω στα 250 με 200 κρούσματα, μετά δυο μέρες 80 με 100 κρούσματα λιγότερα μετά τα μέτρα που λήφθηκαν. Αυτό υποδηλώνει σταθεροποίηση. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι αν θα έχουμε τάσεις μείωσης» είπε και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της νόσου, λέγοντας ωστόσο ότι θα πρέπει τα κρούσματα «να πέσουν σημαντικά, όχι λίγο».
Θετικοί 90 υγειονομικοί! Μεγάλα κενά στα νοσοκομεία
Αποδεκατίζονται από προσωπικό τα νοσοκομεία, αφού ήδη έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό 90 υγειονομικοί υπάλληλοι, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)! Σύμφωνα με την ομοσπονδία, στη μακρά λίστα των υγειονομικών που νοσούν από τον Covid-19 προστέθηκαν μια εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και μια ειδικευόμενη γιατρός στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».
Από τους 90 θετικούς υγειονομικούς, οι 62 είναι ασυμπτωματικοί, και μάλιστα σε κάποιους εξ αυτών έγινε και δεύτερο τεστ που βγήκε αρνητικό, όπως ενημερώνει η ΠΟΕΔΗΝ. Παράλληλα, η ομοσπονδία καταγγέλλει ότι σε δύο κομβικά δημόσια νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, στο «Αττικό» και σε αυτό του Ρίου στην Πάτρα, δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Συγχρωτισμός
«Στο Αττικό Νοσοκομείο, σε ημέρες εφημερίας εξετάζονται 700 με 1.000 ασθενείς. Στα εξεταστήρια υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς στην αναμονή στους διαδρόμους. Τα περιστατικά κορονοϊού, ύποπτα και διαγνωσμένα, εξετάζονται δίπλα στον ίδιο διάδρομο, σε εξεταστήρια που χωρίζονται με καρέκλες μεταλλικές από τα εξεταστήρια των γενικών περιστατικών» λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει: «Στην είσοδο των ΤΕΠ χωρίζουν με νάιλον τον χώρο για περιστατικά κορονοϊού και τα γενικά περιστατικά που περιμένουν κατά δεκάδες στην αναμονή».
Κάτι αντίστοιχο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, συμβαίνει και στο Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, καθώς «τα εξεταστήρια περιστατικών κορονοϊού και τα εξεταστήρια για γενικά περιστατικά είναι στον ίδιο διάδρομο και τα χωρίζει ένα παραβάν εκλογικού κέντρου».