Πέντε νέοι θάνατοι και 204 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο!

Σταθερά υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει 204 νέα περιστατικά. Από αυτά το μεγαλύτερο ποσοστό εντοπίστηκε στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα υπόλοιπα σε διάφορες περιοχές ανά την επικράτεια και 12 κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.381, εκ των οποίων τα 1.557 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 3.110 με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ για τα υπόλοιπα δεν έχει εξακριβωθεί ο ακριβής τρόπος μετάδοσης. Επίσης, 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 65 έτη.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι από τον ιό, ανάμεσά τους δύο ηλικιωμένες που φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότερες περιοχές προστίθενται στον χάρτη των κρουσμάτων, δημιουργώντας νέες εστίες μετάδοσης του κορονοϊού. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Καλαμάτας, όπου χθες επιβεβαιώθηκαν επτά νέα περιστατικά. Πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα που εισήχθη στο νοσοκομείο για επέμβαση στο ισχίο και στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου βρέθηκε θετική στον ιό. Τα υπόλοιπα έξι κρούσματα αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας με ήπια συμπτωματολογία, που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Συναγερμός έχει σημάνει και στο Μεσολόγγι μετά την επιβεβαίωση τριών κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων και ένας γιατρός του νοσοκομείου που επέστρεψε από τις διακοπές του. Την ίδια ώρα, μία 69χρονη γυναίκα από το Αγρίνιο εισήχθη στο νοσοκομείο της περιοχής με συμπτώματα του ιού και έπειτα από τεστ στο οποίο υπεβλήθη βρέθηκε θετική. Σημειώνεται πως το Νοσοκομείο Αγρινίου στις 24 Αυγούστου θα μετατραπεί σε νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19, καθώς δύο κλίνες ΜΕΘ θα δεσμευτούν για νοσούντες από κορoνοϊό. Το γεγονός αυτό πάντως προβληματίζει γιατρούς και προσωπικό, που δεν παύουν να επισημαίνουν τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικά.

«Μόνο αν δείξουμε όλοι την απαιτούμενη υπευθυνότητα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και θα προφυλάξουμε και τον εαυτό μας, αλλά και αυτούς που ερχόμαστε σε επαφή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Τσώλης.

Η σταθερά αυξητική πορεία των τελευταίων ημερών έχει θορυβήσει ιδιαιτέρως και τους επιδημιολόγους, οι οποίοι εκτιμούν πως οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Γενίκευση των μέτρων «βλέπει» ο Μαγιορκίνης

Τη γενίκευση των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού «βλέπει» ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, (φωτό) λόγω της καθημερινής, πλέον, ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. Ο επιστήμονας αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα σχετικά με τον ιό, όπως το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι, αν τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση δεν έχουν αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες μέρες, τότε θα πρέπει να ληφθούν και άλλα. Το πρώτο από αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να γενικευτούν τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν σε περιοχές όπως ο Πόρος και να αρχίσουν οι περιορισμοί στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου εμφανίζονται τα περισσότερα κρούσματα. Σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα το σχολείων, που το υπουργείο Παιδείας έχει τοποθετήσει τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, ο επίκουρος καθηγητής σχολίασε ότι είναι «σχετικά δύσκολο» το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Μιλώντας πιο αναλυτικά για το ζήτημα των σχολείων, δήλωσε: «Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία, όπως ήταν τον Μάιο, και η χρήση της μάσκας. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή θα είναι η επιδημία. Και σίγουρα υπάρχουν και δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά κάτω από 10 και τα παιδιά πάνω από 10, όπου έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε και μια αισιόδοξη εκτίμηση σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, λέγοντας πως «μέσα στο 2020 υπάρχει καλή πιθανότητα να έχουμε εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού». Ο ίδιος μίλησε για το εμβόλιο της Οξφόρδης, λέγοντας ότι την αποτελεσματικότητά του θα τη γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε πως «επειδή ήδη έχει γίνει παραγωγή του εμβολίου, ταυτόχρονα με τις κλινικές δοκιμές, αν τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά, θα υπάρχει και ένας αριθμός δόσεων. Μόλις, δηλαδή, το εμβόλιο της Οξφόρδης πάρει το “πράσινο φως”, αυτόματα θα μπορεί να αρχίσει και ο εμβολιασμός κόσμου».

Εισαγγελέας αναζητά ευθύνες για τη διασπορά στο γηροκομείο

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες για τη διασπορά του κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στο γηροκομείο είναι δραματικές, καθώς, εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων, σημειώθηκαν και δύο θάνατοι στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Πρόκειται για μια 88χρονη, η οποία ήταν και η μοναδική που είχε εκδηλώσει συμπτώματα και κατέληξε τα ξημερώματα, ενώ διεκομίσθη χθες στο ΑΧΕΠΑ από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή», και για μια 91χρονη που κατέληξε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Και οι δύο έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στον οίκο ευγηρίας είχαν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες κάποιος ένοικος να κολλήσει τον ιό. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι επισκέψεις είχαν σταματήσει για όλους τους ενοίκους και το προσωπικό φορούσε προστατευτικές μάσκες, ο ιός εξαπλώθηκε από εργαζόμενο που κόλλησε κορονοϊό σε συναυλία στη Χαλκιδική.

«Αυτό το παράδειγμα δείχνει πώς μπορεί ο ιός να περάσει από τους νέους που διασκεδάζουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους σε ένα γηροκομείο, που είναι μια ευαίσθητη μονάδα με ηλικιωμένους ανθρώπους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας μετά το πέρας της επίσκεψής του στη μονάδα, το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η πλειονότητα των φιλοξενουμένων και εργαζομένων που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 είναι ασυμπτωματικοί, ενώ κλιμάκια του ΕΟΔΥ άρχισαν τη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους.

«Είμαστε στο όριο να χάσουμε τον έλεγχο»

Καμπανάκι κινδύνου σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας έκρουσε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι, αν δεν προσέξουμε, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου.
Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει αποτέλεσμα να είμαστε σε ένα ανησυχητικό στάδιο, «στο όριο του να χάσουμε τον έλεγχο», όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού.

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη «δεν είμαστε ακόμη στη φάση της εκθετικής ανόδου, αλλά διανύουμε μια ανοδική πορεία» όσον αφορά τα κρούσματα και πρόσθεσε ότι υιοθετώντας συγκεκριμένες συμπεριφορές δίνουμε την ευκαιρία στον ιό να υπερμεταδοθεί.

Αναφερόμενος στην τήρηση ή μη των νέων μέτρων από τους πολίτες, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε: «Ο κόσμος πλέον προσπαθεί να ξεφύγει από τον νόμο και δεν συνειδητοποιεί ότι πρέπει να βοηθήσει. Οι πολίτες για διάφορους λόγους έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα μέτρα που ανακοινώνονται και σε αυτά που λένε οι ειδικοί, ενώ η κυβέρνηση με τα μέτρα προσπαθεί να προλάβει τις καταστάσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.

Ο καθηγητής πιστεύει ότι η επιβολή μιας ακόμη περιόδου καραντίνας δεν θα λύσει τα προβλήματα, αντιθέτως θα δημιουργήσει νέα, κυρίως στην οικονομία. Αντ’ αυτού, προτείνει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά πρέπει να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και πώς πρέπει να πράξει. Τέλος, δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο για το μέλλον ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα, «ωστόσο όταν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, προφανώς το σχέδιο είναι πιο δύσκολο να αλλάξει και να εφαρμοστεί» κατέληξε.

Αγιασμός με μάσκα

Με μάσκα τέλεσε ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος τον αγιασμό στα εγκαίνια του εποχικού πυροσβεστικού κλιμακίου στη Νέα Επίδαυρο, στον οποίο παρέστησαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Το εν λόγω πυροσβεστικό κλιμάκιο θα υπάγεται επιχειρησιακά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπλίου και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν με την τήρηση όλων των επιβαλλόμενων υγειονομικών μέτρων.

Βγήκε από τη ΜΕΘ η 27χρονη, μπήκε παιδίατρος

Ευχάριστα είναι τα νέα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, καθώς, όπως έγινε γνωστό, χθες το πρωί αποσωληνώθηκε η 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός που εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω επιπλοκών από τον Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι η νεαρή γιατρός, η οποία ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού λόγω υποκείμενου νοσήματος, εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα κορονοϊού όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε τις τελευταίες ώρες και διασωληνώθηκε.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, εκτός από τη νεαρή γιατρό, νοσηλεύονται με κορονοϊό ακόμα τρία άτομα από την παρέα της που παραθέριζαν όλοι μαζί στη Χαλκιδική, μεταξύ των οποίων και ένας αγγειοχειρουργός, με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται επιβαρυμένη.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης διασωληνώθηκε ακόμα ένας 58χρονος παιδίατρος, ο οποίος είχε μεταφερθεί από το Νοσοκομείο του Βόλου πριν από δύο μέρες. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, η κατάστασή του παρουσίασε επιδείνωση και για τον λόγο αυτό μπήκε σε μηχανική υποστήριξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, έχουν εξευρεθεί νέοι χώροι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ώστε εκεί να λειτουργήσουν κρεβάτια ΜΕΘ για τον κορονοϊό. Ετσι, μετά τα τελευταία κρούσματα που καταγράφηκαν στην περιοχή, το νοσοκομείο θα διαθέτει συνολικά 14 κλίνες ΜΕΘ.

«Βρισκόμαστε σε πολεμική κατάσταση»

Τ ην κρισιμότητα της κατάστασης με τον κορονοϊό στη χώρα μας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με τη δραματική, καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, περιέγραψε με τα πιο γλαφυρά λόγια η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται η μετάδοση του ιού πριν να είναι πολύ αργά. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην Εντατική για να πάρουμε μέτρα. Εχουμε ξεπεράσει το 1 στον δείκτη μετάδοσης» ανέφερε. Σύμφωνα με την ίδια, «αν δεν πάρουμε μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα».

Η καθηγήτρια παρομοίασε τον ιό με μια κινούμενη βόμβα, η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η τήρηση των μέτρων προστασίας με το πιο σημαντικό μέτρο, όπως σημείωσε, να είναι η χρήση μάσκας. Οπως είπε η κυρία Λινού «μας ανησυχεί επειδή τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και είναι εύκολο όπου και αν πας, μπορείς να κολλήσεις. Για πολλές ημέρες αφού πάρεις τον ιό δεν έχεις συμπτώματα, μπορεί να βγει και αρνητικό το τεστ, γι’ αυτό ο μόνος τρόπος είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Θα έπρεπε να είναι γενικευμένη η χρήση μάσκας, γιατί δεν ξέρεις από πού θα πάρεις τον ιό και πού θα τον μεταδόσεις. Είναι κινούμενη και μυστική βόμβα, γι’ αυτό χρειάζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Τέλος, η καθηγήτρια μίλησε και για τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τις οποίες έχουν ακουστεί πολλά παράπονα καθώς δεν υπάρχει έλεγχος, με αποτέλεσμα να επικρατεί συνωστισμός.

Συγκεκριμένα, η κυρία Λινού έκανε κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ώστε να μην επικρατεί το αδιαχώρητο στα ΜΜΜ, όπως να υπάρχει όριο σε εκείνους που μπορούν να κατέβουν στην αποβάθρα στο μετρό, να δοθούν κουπόνια για ταξί ή να χρησιμοποιούνται ακόμα και στρατιωτικά οχήματα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πρώτο κρούσμα στο hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο

Οι χειρότεροι φόβοι των κατοίκων των νησιών του βορείου Αιγαίου που φιλοξενούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιβεβαιώθηκαν, καθώς χθες εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, στη Χίο.

Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα από την Υεμένη, ο οποίος βρίσκεται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ο νεαρός μετανάστης ζει σε έναν μικρό χώρο με 30 ακόμη άτομα, γεγονός που έχει θορυβήσει τις υγειονομικές Αρχές της περιοχής, καθώς δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο δωμάτιο να εξελιχθεί σε εστία υπερμετάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλλοδαπός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Χίου για νοσηλεία, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ιχνηλατεί τις επαφές του, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει διασπαρεί ο ιός.

Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει στη Λέσβο, καθώς ένας ακόμη νεοεισερχόμενος πρόσφυγας βρέθηκε θετικός στον ιό. Πρόκειται για έναν από τους 55 συνολικά αλλοδαπούς που έφτασαν χθες στην παραλία των Μυστεγνών, ανατολικά του νησιού. Όλοι τους τέθηκαν προληπτικά σε απομόνωση στη δομή καραντίνας του Καρά Τεπέ, ενώ από τον ΕΟΔΥ ελήφθησαν δείγματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την εμφάνιση της νόσου μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει στη Λέσβο συνολικά 48 άτομα. Από αυτά, 28 διαγνώστηκαν μεταξύ των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, ενώ οι υπόλοιποι 20 είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, εκ των οποίων οι δύο κατέληξαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κάτοικοι του νησιού προειδοποιούν ήδη από τον Φεβρουάριο για τους κινδύνους που ενέχει η φιλοξενία τόσου μεγάλου αριθμού αλλοδαπών εν μέσω πανδημίας, και μάλιστα κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής.

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα