Με εξώδικο πρόσκλησή του προς τη «δημοκρατία» ο κύριος Ιωάννης Κουρτάκης, εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΠΙΚΑ», διαψεύδει δημοσίευμά μας αναφορικά με τους λόγους παραίτησης του υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημητρίου Κράνη, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
Ενώ η αιτία της παραιτήσεως ήταν απλή και σαφής, το υπ’ αρ. 2.830/01.08.2020 φύλλο της εφημερίδας «δημοκρατία ΣΑΒΒΑΤΟΥ» έφερε πρωτοσέλιδο με τους εξής πηχυαίους τίτλους: «Γιατί τα βρόντηξε ο Κράνης καταγγέλλοντας ότι τον έβαλαν στο ψυγείο – Βρόμικα συμφέροντα “τρώνε” υφυπουργούς – Ποιος κυβερνά; – Η… λιμανίσια στοχοποίηση του υφ. Δικαιοσύνης από τα “Παραπολιτικά”, η μη κάλυψή του από το Μαξίμου και οι αιχμές στην επιστολή του» και στη σελίδα 5 περιελάμβανε ολοσέλιδο ανυπόγραφο άρθρο με το εξής κρίσιμο περιεχόμενο:
• «Βρόμικα συμφέροντα “τρώνε” υφυπουργούς».
• «Η στοχοποίηση από τα “Παραπολιτικά” με κρεσέντο χυδαίων επιθέσεων εναντίον του».
Λαμβάνοντας υπόψη το γνωστό σε όλους και αναμφισβήτητο γεγονός ότι είμαι εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΠΙΚΑ» και ιδιοκτήτης όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης του ομίλου ΠΑΡΑΠΟΛΠΙΚΑ, το ως άνω ανυπόγραφο δημοσίευμά σας στρέφεται ευθέως εναντίον του προσώπου μου και περιλαμβάνει εν γνώσει σας τα εξής ψευδή, δυσφημιστικά και συκοφαντικά δι’ εμέ:
1. ότι η πραγματική αιτία της παραιτήσεως του Δημητρίου Κράνη από τη θέση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης δεν ήταν η επιθυμία του να ασχοληθεί με το επιστημονικό – συγγραφικό του έργο, ως ανέφερε η επιστολή παραιτήσεως, αλλά ο δήθεν «συστηματικός και ανελέητος πόλεμος που δεχόταν» από την εφημερίδα μου.
2. ότι ο πρώην Υφυπουργός Δικαιοσύνης δεν υφίστατο από την εφημερίδα μου θεμιτή κριτική στο πλαίσιο άσκησης του δημοσιογραφικού ρόλου για τον έλεγχο των κυβερνώντων, αλλά «λιμανίσια στοχοποίηση» στο πλαίσιο ενός «δυσώδους παρασκηνίου» προς εξυπηρέτηση «βρόμικων συμφερόντων» και ειδικότερα επειδή ο πρώην Υφυπουργός Δικαιοσύνης αντιστεκόταν σθεναρά σε «αφόρητες» πιέσεις που δήθεν δεχόταν, προκειμένου να «συναινέσει σε εξωδικαστικές διευθετήσεις πολύκροτων υποθέσεων» και στην «απαλλαγή ισχυρών συμφερόντων από τις δικαστικές τους εκκρεμότητες, οι οποίες όσο περνά ο καιρός αυξάνονται».
3. ότι στη θέση του πρώην Υφυπουργού Δικαιοσύνης προαλείφεται άλλη «γαλάζια» πρώην Δικαστικός, η οποία θα αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για εκείνους που «επένδυσαν» στη νέα κυβέρνηση και στους οποίους αφήνετε να εννοηθεί ότι περιλαμβάνομαι και εγώ.
Πλην όμως γνωρίζετε άριστα ότι η κριτική που ασκείτο από την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στον πρώην Υφυπουργό, διά μέσου των επικαλούμενων στο δημοσίευμα άρθρων, αποτελούσε οξεία μεν πλην θεμιτή κριτική στο πλαίσιο ασκήσεως του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν υπήρξε ποτέ ούτε καν εξώδικη διαμαρτυρία, πολλώ δε μάλλον μήνυση ή αγωγή εκ μέρους του πρώην Υφυπουργού Δικαιοσύνης για προσβολή της προσωπικότητάς του από εμένα και την εφημερίδα μου.
Αντίθετα, σας είναι γνωστό ότι εγώ και εσείς βρισκόμαστε σε αντιδικία εξαιτίας συκοφαντικών και εξυβριστικών δημοσιευμάτων σας για το πρόσωπό μου, τα οποία αποδεικνύουν τη διαχρονική εμπάθειά σας προς εμέ και το κίνητρό σας να δημοσιεύετε σε βάρος μου ψευδείς ειδήσεις – fake news, όπως πράξατε και τώρα.
Πέραν τούτων, γνωρίζετε άριστα εκ του περιεχομένου της επιστολής παραιτήσεως, την οποία και ο ίδιος ο πρώην Υφυπουργός επικαλείται, ότι ουδέν «δυσώδες παρασκήνιο» υπήρξε ως προς την παραίτηση ούτε «φαγώθηκε» ο πρώην Υφυπουργός από «βρόμικα συμφέροντα». Ειδικότερα, γνωρίζετε άριστα ότι ουδεμία πίεση ασκήθηκε είτε από εμένα προσωπικά είτε από την εφημερίδα μου προς τον πρώην Υφυπουργό Δικαιοσύνης για «εξωδικαστική διευθέτηση πολύκροτων υποθέσεων» ή «απαλλαγή ισχυρών συμφερόντων από δικαστικές εκκρεμότητες».
Η απάντηση της «δημοκρατίας» στα περί «δημοσιογραφικής κριτικής»
Διαβάσαμε ακόμη μία φορά με μεγάλη προσοχή, ως οφείλαμε, τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για τον πρώην υφυπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Κράνη και δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε κάποιου είδους θεμιτή «δημοσιογραφική κριτική στο πλαίσιο της άσκησης του δημοσιογραφικού ρόλου».
Χαρακτηρισμοί όπως «ο ωραίος της κυβέρνησης» που «έχει φροντίσει με μεθοδικότητα να κινείται κάτω από απόλυτη ανυπαρξία» (14/1/2020) δεν αποτελούν κατά την κρίση μας δημοσιογραφική κριτική. Αφενός, γιατί ο χαρακτηρισμός «ωραίος» εστιάζει στα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου και όχι στην επαγγελματική του δράση, και, αφετέρου, γιατί δεν κατατίθεται συγκεκριμένη επιχειρηματολογία που να εξηγεί γιατί ο πρώην υπουργός ήταν κατά την κρίση της εφημερίδας στην «απόλυτη ανυπαρξία». Τι έπρεπε να κάνει και δεν το έκανε; Ποιες υποθέσεις έπρεπε να χειριστεί και δεν τις χειρίστηκε; Εξήγηση καμία από την εφημερίδα προς το ίδιο το αναγνωστικό κοινό της, όχι προς εμάς… Μόνον αόριστες κατηγορίες! Πρόκειται προφανώς για υποθέσεις που τα στελέχη της εφημερίδας θεωρούν σημαντικές. Γιατί δεν τις ανέφεραν, ώστε και ο κ. Κράνης να είχε τη δυνατότητα να απαντήσει στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου; Και στα υπόλοιπα δημοσιεύματα όμως της εφημερίδας «Παραπολιτικά» απουσιάζει η εποικοδομητική κριτική, που κινείται εντός της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Αλιεύσαμε δε τις εξής εκφράσεις: «από τύχη βρέθηκε στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου» (20/1/2020), «ξεφτιλίστηκε και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο» (20/1/2020), «στους έξι μήνες, το μόνο που έχει να επιδείξει είναι τα κορίτσια που έχει προσλάβει στο γραφείο του» (20/1/2020), «για να καταλάβετε πόσο τελειωμένος είναι» (20/1/2010), «μιλάμε για την απόλυτη κατάντια ενός ανύπαρκτου (δήθεν) πολιτικού, που δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν ασχολείται κανείς σοβαρά μαζί του» (20/1/2020), «αποφάσισε να “το παίξει” υπουργός» (4/2/2020), «η εξέλιξη αυτή απογοητεύει ακόμη και τους ανθρώπους που είχαν θετική άποψη για τον δικαστή Κράνη και πλέον δυσκολεύονται να δώσουν εξήγηση για την κατρακύλα του ανδρός» (13/2/2020).
Αλήθεια, εκφράσεις που από τον λαό -και όχι από εμάς- χαρακτηρίζονται «λιμανίσιες», και μάλιστα για έναν δικαστικό του κύρους του κ. Κράνη, είναι δυνατόν να επιτρέπονται στον δημόσιο λόγο; Αλλά και χαρακτηρισμοί για εργαζόμενες γυναίκες (σ.σ.: τα κορίτσια του γραφείου) με σεξιστικές αποχρώσεις (φαινόμενα για τα οποία η Δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί) αποτελούν από κάποιον δρόμο που δεν αντιλαμβανόμαστε δημοσιογραφική κριτική σε έναν θεσμικό ρόλο; Δημόσιος λόγος δεν σημαίνει «στολίζω» με χαρακτηρισμούς κάποιους, όπως με λύπη μας διαπιστώνουμε πως πιστεύουν τα στελέχη της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».
Αυτό συμβαίνει μόνο σε αήθεις επιθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα στελέχη αλλά και ο νομικός σύμβουλος της εφημερίδας Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έσπευσε με δηλώσεις του να παραγγείλει διώξεις για το δημοσίευμά μας, θα έπρεπε να αντέχουν τη δημόσια κριτική, την οποία διεκδικούν με τόσο πάθος για τον εαυτό τους. Εξάλλου, το δημοσίευμά μας δεν διαψεύστηκε καν από τον ίδιο τον κ. Κράνη, που είναι και ο άμεσα θιγόμενος. Κι αυτό ίσως να σημαίνει κάτι…