Σταθερά τριψήφιος είναι ο αριθμός κρουσμάτων στη χώρα μας, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει χθες 126 νέα περιστατικά. Από αυτά, μόνο τα δέκα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, τα 38 στην Αττική, τα 18 στη Θεσσαλονίκη, τα 17 σε μετανάστες που έφθασαν στη Λέσβο και τα υπόλοιπα σε Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Ηράκλειο και Έβρο.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.749, εκ των οποίων τα 1.473 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 2.795 με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ για τα υπόλοιπα δεν έχει εξακριβωθεί ο ακριβής τρόπος μετάδοσης.
Στο μεταξύ, αυξήθηκαν και οι εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανέρχεται στους 24 με διάμεση ηλικία τα 63 έτη.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος από τον ιό, με τα θύματα του Covid-19 να φτάνουν τα 213. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Φόβοι για τριπλασιασμό
Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, οι οποίοι πλέον εκτιμούν πως, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, τα ημερήσια περιστατικά Covid-19 θα τριπλασιαστούν. Ωστόσο, παρά τις διαρκείς συστάσεις των αρμοδίων και τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων για έβδομη συνεχή ημέρα, κάποιοι δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.
Οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιούν νυχθημερόν ελέγχους για χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί και καταστήματα, και επιβάλλουν πρόστιμα όπου υπάρχουν παραβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 9 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 54.685 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 30 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και 409 για τη μη χρήση της μάσκας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 3.367 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 3.362 διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και πέντε των 300 ευρώ.
Νέα εστία στη Λέσβο: Θετικοί 17 νεοαφιχθέντες μετανάστες.
Νέες εστίες μόλυνσης από τον Covid-9 δημιουργούνται καθημερινά στη χώρα μας, με την κατάσταση να βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου. Μετά την Αλεξανδρούπολη, τη Χαλκιδική και την Καβάλα, όπου καταγράφηκε σωρεία κρουσμάτων, σειρά έχει η Λέσβος, όπου χθες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 17 νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην παραλία του Πλωμαρίου. Πρόκειται για ανθρώπους από τη Συρία, τη Σομαλία και την Υεμένη, οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, θα παραμείνουν σε απομόνωση στον χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ για δύο εβδομάδες, οπότε και θα γίνει ο σχετικός επανέλεγχος.
Το γεγονός αυτό έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους του πολύπαθου νησιού που από τον Φεβρουάριο ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από τους αλλοδαπούς.
Στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει και στην ήδη επιβαρυμένη με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων Θεσσαλονίκη, όπου δύο αστυνομικοί υπάλληλοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Τα δύο στελέχη της Αστυνομίας, τα οποία υπηρετούν στην «πρώτη γραμμή», μόλις παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού, τέθηκαν άμεσα από την υπηρεσία σε καραντίνα. Το ίδιο ακριβώς έγινε και σε άλλους εννέα συναδέλφους τους, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Αναστάτωση επικρατεί και στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, που μέρα με τη μέρα παρουσιάζει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Σύμφωνα με την ειδική συντονιστική ομάδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που συστήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα σε Βόλο, Λάρισα, ενώ καταγράφηκε και το πρώτο στη Σκόπελο. Σημειώνεται ότι τοπικό lockdown έχει επιβληθεί από προχθές στην τοπική κοινότητα του Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου Λάρισας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων ημερών. Τα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων μετά τις 23.00 το βράδυ, των ζωντανών εκδηλώσεων, λιτανειών αλλά και λαϊκών αγορών για 10 ημέρες.
Σημειώνεται ότι η ανησυχία είναι έκδηλη για την εξάπλωση του ιού στη χώρα, καθώς, εκτός από τον αριθμό των κρουσμάτων που είναι σταθερά τριψήφιος, αυξήθηκε και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι επιστήμονες σε καθημερινή βάση εφιστούν την προσοχή των πολιτών, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους την επιτακτική ανάγκη τήρησης των μέτρων.
Βατόπουλος: «Η νεολαία δεν έχει πάρει χαμπάρι»
Πυρά προς τους νέους εξαπέλυσε χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκης Βατόπουλος, υποστηρίζοντας πως η έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στον συνωστισμό που παρατηρείται καθημερινά σε χώρους όπως είναι τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
«Η νεολαία δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται. Αισθάνομαι ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα, είτε τους λες για το πολιτικό σύστημα στη Νέα Γουινέα είτε τους λες για τον κορονοϊό, το ίδιο τούς ενδιαφέρει. Κι αυτό είναι το πρόβλημα για εμένα, ότι δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το lockdown σε όλη την εστίαση θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο. «Κάθε μέτρο δημόσιας υγείας δεν επιβάλλεται, θέλει πειθώ. Τα πάντα θα πετύχουν αν ο κόσμος συνειδητοποιήσει το πρόβλημα» σημείωσε.
Ο καθηγητής εξήγησε πως ένας ασυμπτωματικός ασθενής μεταδίδει πολύ εύκολα τον ιό σε μεγάλο αριθμό ατόμων και τα περισσότερα περιστατικά που έχουμε τις τελευταίες ημέρες, όπως στον Πόρο ή στο εργοστάσιο κρέατος, προκλήθηκαν από αυτό. «Είχα κάνει μια δήλωση παλαιότερα και είχα πει ότι δεν χρειαζόμαστε τους τουρίστες, μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας, και μάλλον έτσι είναι. Πρέπει να τονιστεί πώς μεταδίδεται ο ιός και ότι το 20% των ασθενών μεταδίδουν τον ιό στο 80%. Αν αυτοί οι άνθρωποι βρεθούν σε ένα πάρτι, σε μια ταβέρνα ή σε μια παραλία δημιουργείται το φαινόμενο της υπερμετάδοσης» υπογράμμισε.
Στη συνέχεια διευκρίνισε πως οι συνθήκες υγιεινής πρέπει να εφαρμόζονται παντού είτε πρόκειται για μπαρ και εργαστήρια παρασκευής τροφίμων είτε για εκκλησίες. «Oταν υπάρχουν άνθρωποι ο ένας πολύ κοντά στον άλλον, ο ιός μεταδίδεται, όπου κι αν βρίσκονται, δεν κάνει διακρίσεις» τόνισε, καταλήγοντας πως ο Δεκαπενταύγουστος είναι το Πάσχα του καλοκαιριού και απαιτείται ιδιαίτερη η προσοχή, διότι οι οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις δημιουργούν κίνδυνο υπερμετάδοσης.
Εξαδάκτυλος: «Σε λίγο θα δούμε 600 κρούσματα»
Για κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, που μπορεί να φτάσουν τα 600 τη μέρα σε περίπτωση που δεν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, έκανε χθες λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Για εμάς τους επιστήμονες συναγερμός έχει σημάνει εδώ και εβδομάδες, τουλάχιστον από τις 10 Ιουλίου. Σε αναντιστοιχία με τους αριθμούς που βλέπαμε τότε, που ήταν γύρω στα 35-40 κρούσματα τη μέρα, αλλά και τη γενικότερη διάθεση που επικρατούσε. Πρέπει να δράσουμε άμεσα όλοι μαζί, με συνέπεια και συνέχεια, για να δούμε μετά από μερικές εβδομάδες, όχι δύο και τρεις, αλλά περισσότερες, τα νούμερα να κάμπτονται. Μπορεί να δούμε μέχρι και 600 κρούσματα τη μέρα ή και μεγαλύτερο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οπως είπε, αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα βαριά περιστατικά, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι πλέον διψήφιος. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επισήμανε ακόμα μία φορά τη σημασία της χρήσης μάσκας, της αποφυγής των συναθροίσεων, της τήρησης αποστάσεων και της σχολαστικής υγιεινής των χεριών.
«Φωτιά» οι συναθροίσεις
Ερωτηθείς για την επικινδυνότητα εκδηλώσεων, όπως οι γάμοι, στους οποίους τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε μετάδοση του ιού, ο κ. Εξαδάκτυλος χαρακτήρισε επικίνδυνες όλες τις συναθροίσεις και σύστησε στους πολίτες να τις αποφεύγουν ή να φορούν οπωσδήποτε τη μάσκα τους.
Όσο για το άνοιγμα των σχολείων που ήδη έχει αρχίσει να ανησυχεί γονείς και εκπαιδευτικούς, ο Θανάσης Εξαδάκτυλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι, όπως τον Μάιο, έτσι και τώρα οι μαθητές θα τηρήσουν τα μέτρα. «Τα παιδιά έδειξαν ότι προσαρμόζονται καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Τηρούν τα μέτρα, τα βλέπουν σαν παιχνίδι και τα ακολουθούν. Ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί τότε, θα δούμε με ποιον τρόπο θα υποδεχθούν ξανά τους μαθητές τα σχολεία, τα οποία πρέπει να ανοίξουν» κατέληξε.