Άλλοι τρεις ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, αυξάνοντας σε 53 τα θύματα της πανδημίας στη χώρα μας. Τη μακάβρια λίστα των νεκρών απαρτίζουν 39 άνδρες και 14 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 72 έτη, από τους οποίους οι 50 είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών. Στο ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 27 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και το σύνολο έφτασε τα 1.544.
Ως τώρα, 91 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι, οι 16 εκ των οποίων είναι γυναίκες. Η ηλικία τους είναι κατά μέσο όρο άνω των 65 ετών και στην πλειονότητά τους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Εννέα ασθενείς έχουν καταφέρει να πάρουν εξιτήριο από τη ΜΕΘ, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 18.844 διαγνωστικά τεστ.
Τα νεοτέρα επιδημιολογικά δεδομένα ανακοίνωσε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος υπεραμύνθηκε της ορθότητας της απόφασης να ληφθούν έγκαιρα μέτρα κατά της πανδημίας, προκειμένου να μη νοσήσουμε όλοι μαζί, με συνέπεια να πιεστεί το σύστημα υγείας.
«Αν ακολουθούσαμε την πορεία της Ισπανίας, σήμερα θα θρηνούσαμε 2.265 νεκρούς αντί για 53» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και επανέλαβε πόσο αναγκαία είναι τα μέτρα που έλαβε η χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Αν αφήναμε τον κορονοϊό να… τρέξει, θα μας είχε διαλύσει. Η στρατηγική μας έχει δουλέψει, όχι επειδή είμαστε τυχεροί, αλλά γιατί υπακούμε στους κανόνες».
Ακόμα ανέφερε ότι, με βάση νέες μελέτες, ο κορονοϊός φαίνεται ότι μπορεί να εκδηλωθεί με νευρολογικά συμπτώματα, όπως επιληψία, λήθαργο και νευρολογικά σύνδρομα, ακόμα και με εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς ο ιός προσβάλλει τον εγκέφαλο και τα νεύρα, δημιουργώντας και σε αυτά φλεγμονή, όπως στην καρδιά και τους πνεύμονες. Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε, επίσης, τους θανάτους παιδιών και νεαρών ατόμων που καταγράφονται και έχουν πανικοβάλει τους γονείς.
«Τα παιδιά μας πρέπει να αισθανθούν ήρεμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι η ασθένεια εξαιρετικά σπάνια εκδηλώνεται σε βαριά μορφή. «Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται όπως αρμόζει στην ηλικία τους. Μη δημιουργούμε φόβο στα παιδιά» συνέστησε στους γονείς.
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «δημοκρατίας», ανακοίνωσε ότι οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που έχει συνολικά η χώρα (δημόσιες, ιδιωτικές και αυτές των στρατιωτικών νοσοκομείων) αυξήθηκαν πρόσφατα σε 902, από 870 που ήταν πριν από λίγες ημέρες. Από αυτές, αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό είναι οι 249, οι οποίες θα αυξηθούν σε 400.
Ωστόσο, καταβάλλονται προσπάθειες για να ανοίξουν περισσότερα κρεβάτια Εντατικής και σύντομα θα λειτουργήσουν άλλες 85 κλίνες ΜΕΘ. Μάλιστα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, ο προγραμματισμός είναι οι κλίνες ΜΕΘ να ξεπεράσουν τις 1.000.
Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής απαγόρευσε με ανακοίνωσή του το κολύμπι στη θάλασσα και τη χρήση ιδιωτικών θαλάσσιων μέσων (π.χ., κανό, wind surf). Αντίστοιχη απαγόρευση ισχύει και για την υποβρύχια αλιεία (σ.σ.: ψαροτούφεκο). Ήδη, έχει επιβληθεί πρόστιμο σε χειμερινή κολυμβήτρια από τα Χανιά που επιχείρησε να κολυμπήσει στην παραλία των Αγίων Θεοδώρων.