Ελληνικό τεστ αίματος προβλέπει ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση

Ένα νέο ισχυρό όπλο στη μάχη κατά του κορονοϊού παρουσίασε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελο Γιαμαρέλλο. Πρόκειται για την ανακάλυψη του ρόλου ενός βιοδείκτη, ονόματι suPAR, ο οποίος μπορεί να ανακόψει τη ραγδαία επιδείνωση των πασχόντων, δίνοντας ελπίδες για την ανάσχεση της φονικής πορείας της νόσου σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Η μεγάλη σπουδαιότητα της ανακάλυψης έγκειται στο ότι ο συγκεκριμένος βιοδείκτης, ο οποίος ανιχνεύεται μέσω μιας απλής εξέτασης στο αίμα των ασθενών από την πρώτη κιόλας ημέρα εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, μπορεί και καταδεικνύει με ακρίβεια, ακόμα και στο πρώτο στάδιο της ήπιας μορφής της νόσου, όσους ασθενείς πρόκειται να έχουν δυσμενή εξέλιξη και θα χρειαστούν διασωλήνωση, πριν καν εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα επιδείνωσης!

«Με ένα απλό τεστ αίματος, το οποίο δίνει αποτέλεσμα μέσα σε περίπου μία ώρα, μπορούμε να βρούμε την αυξημένη συγκέντρωση του βιοδείκτη στο αίμα και να παρέμβουμε φαρμακευτικά αρκετές ημέρες προτού παρουσιαστεί η φλεγμονώδης αντίδραση στους πνεύμονες του ασθενούς που τον οδηγεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας» τόνισε ο κ. Γιαμαρέλλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Το τεράστιο επίτευγμα της ομάδας των Ελλήνων επιστημόνων δεν σταματά εκεί, καθώς η ΕΟΜΣ ανακοίνωσε ακόμη ότι είναι σε θέση να προτείνει και την ακριβή θεραπεία που θα οδηγήσει τους ασθενείς στην ίαση. Η ελπιδοφόρα θεραπευτική αγωγή συνίσταται στην προσθήκη ενός συγκεκριμένου ανοσοτροποποιητικού βιολογικού παράγοντα που χρησιμοποιούνταν έως σήμερα στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στην αντιιική θεραπεία που ήδη χορηγείται στους ασθενείς.

Ο παράγοντας αυτός μπορεί να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα της λοίμωξης Covid-19, καθώς είναι σε θέση, συνδυαστικά με το αντιιικό θεραπευτικό πρωτόκολλο, να αναχαιτίσει την κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντος, καθώς επίσης και την εγκατάσταση αναπνευστικής ανεπάρκειας και τη διασωλήνωσή του από την οποία σήμερα δεν υπάρχει γυρισμός για την πλειονότητα των περιπτώσεων.

«Το φάρμακο που χορηγούμε είναι το Ανακινρα, ένας βιολογικός παράγοντας που χορηγείται σε ασθενείς με ρευματοπάθειες. Μετά τη χορήγησή του για περίπου δέκα ημέρες, αν ο ασθενής δεν έχει επιδεινωθεί, δεν θα επιδεινωθεί. Αυτό σημαίνει ότι εστιάζουμε σε ασθενείς που δεν έχουνε μπει ακόμα σε ΜΕΘ, που βρίσκονται στις παθολογικές κλινικές, έχοντας πάει στο νοσοκομείο με δύσπνοια ή πνευμονία και μας δίνεται η δυνατότητα να τους σώσουμε».

Η ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων στοχεύει μέσα στις επόμενες 15 μέρες, αφού πάρει και την έγκριση του ΕΟΦ και της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, να ξεκινήσει την κλινική μελέτη SAVE, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε 100 ασθενείς που θα νοσηλευτούν σε 12 Παθολογικές Κλινικές της χώρας. Μάλιστα, ο κ. Γιαμαρέλλος εκτίμησε ότι σε 20 μέρες θα έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα, για να είναι σε θέση να αλλάζουν την εξέλιξη των βαρέως νοσούντων μέσα στα νοσοκομεία, προτού καταλήξουν στις ΜΕΘ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα