Με αφορμή το κρούσμα λύσσας που παρουσιάστηκε προ ημερών σε αλεπού σε κοινότητα του Δήμου Βοΐου του νομού Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ενημερωτική συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Δημήτρης Σαββόπουλος και Πασχάλης Χαρούμενος, εκπρόσωποι των δήμων, κτηνοτροφικοί σύλλογοι, ιδιώτες κτηνίατροι, κυνηγητικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις (Αρκτούρος, Καλλιστώ), υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Υγείας και Δασών και ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς.
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Καστοριάς κατά την εισήγησή της αναφέρθηκε στα συμπτώματα που εμφανίζουν τα ζώα τα οποία προσβάλλονται από τον ιό της λύσσας και συνέστησε, πρωτίστως, την προσοχή στους κτηνοτρόφους και τους κυνηγούς για τον υποχρεωτικό αντιλυσσικό εμβολιασμό όλων των ποιμενικών και κυνηγητικών σκύλων, σε γεωγραφική ζώνη έκτασης και βάθους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της χώρας.
Οσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της λύσσας των κατοικίδιων ζώων, όπως αναφέρθηκε, αυτός γίνεται με ευθύνη των ιδιοκτητών τους, ως αναπόσπαστο μέρος του βασικού εμβολιακού – προληπτικού προγράμματος.
Ακόμη τονίστηκε ότι το πρώτο κύριο σύμπτωμα που παρατηρείται στα ζώα τα οποία έχουν προσβληθεί από το ιό και θα πρέπει να θορυβήσει έναν ιδιοκτήτη είναι η αλλαγή της συνηθισμένης συμπεριφοράς του, όπως απρόκλητη επιθετικότητα, υπερβολική σιελόρροια, άρνηση φαγητού – νερού, ή το άκρως αντίθετο, δηλαδή το ζώο να είναι πολύ πράο και ήρεμο.
Επιπλέον συζητήθηκε η απαραίτητη σύσταση συνεργείων περισυλλογής των αδέσποτων ζώων από τους δήμους για να μπορούν να εμβολιαστούν, καθώς επίσης και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ομάδων πληθυσμού υψηλού κινδύνου (κτηνίατροι, θηροφύλακες κ.λπ.).
Τέλος, επισημάνθηκε ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο και σε περίπτωση που κάποιος εντοπίσει ζώα με «περίεργη συμπεριφορά» ζωντανά ή νεκρά, όπως σκύλους, γάτες, αγελαία/ημιάγρια βοοειδή, πρόβατα/αίγες, αλεπούδες, λύκους, τσακάλια, κουνάβια, νυφίτσες, ασβούς, νυχτερίδες, αγριόχοιρους κ.λπ. θα πρέπει να επικοινωνεί άμεσα με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, για την παραλαβή του δείγματος και τον περαιτέρω απαραίτητο κλινικό έλεγχο.
Ηπειρος
Την άμεση διενέργεια αντιλυσσικού εμβολιασμού σε όλους τους αδέσποτους σκύλους και γάτες ζητεί από τους δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά το προαναφερθέν κρούσμα λύσσας σε κόκκινη αλεπού.
Στο σχετικό έγγραφο καλούνται οι δήμοι να αποστείλουν στοιχεία για τα ζώα που εμβολιάζονται και περισυλλέγονται στα Τμήματα Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της περιοχής τους, προκειμένου «η υπηρεσία να παρακολουθεί την εξέλιξη της εφαρμογής των μέτρων επιτήρησης κατά της λύσσας, ως υπεύθυνη για την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων της Ηπείρου».
Δημήτρης Κυριακόπουλος