Η Κομοτηνή βγήκε στην παραλία!

Ο χάρτης του Καλλικράτη ωφέλησε την Κομοτηνή, η οποία με την ένταξη των δύο παραλιακών δήμων Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου απέκτησε ένα ελκυστικό παραλιακό μέτωπο. Τα νέα δεδομένα σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο χρώμα της πόλης, χάρη στην πολυπολιτισμικότητα και στο κοινωνικό μωσαϊκό που παρουσιάζει της παρέχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. «Δημιουργείται πλέον ένα δυνητικό πακέτο τουριστικής αξιοποίησης. Ευθύνη μας είναι η δημιουργία υποδομών, ακόμη και μέσα στην κρίση, που θα καταστήσουν ελκυστική την περιοχή μας πρώτα σε επενδυτές του χώρου και σε δεύτερο επίπεδο σε οργανωμένο τουρισμό. Σε ενδιάμεσο στάδιο μπορεί το πακέτο αυτό να λειτουργήσει στον ευρύτερο εσωτερικό τουρισμό, όπως και στην αγορά της Βουλγαρίας, με τη διάνοιξη του κάθετου οδικού άξονα, αλλά και της Τουρκίας απ’ όπου παρατηρείται τελευταία τουριστική κινητικότητα» δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης.

Βασικός στόχος για την Κομοτηνή λοιπόν είναι η ανάπτυξη του τουρισμού. Υπάρχει όμως, από πλευράς δημοτικής Αρχής, και ένα εξειδικευμένο σχέδιο για την ανάδειξη του τουρισμού των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο Γιώργος Πετρίδης επισημαίνει ότι είναι μια ειδική μορφή τουρισμού, που δεν είναι κορεσμένη, αν και υπάρχει ζήτηση, και σε αυτήν μπορεί να εστιαστούν οι προσπάθειες, με δεδομένο μάλιστα ότι η περιοχή είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί τους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς. Ωστόσο, προϋπόθεση των ξενοδοχειακών και άλλων επενδύσεων στο ιδιαίτερο αυτό προϊόν είναι η διαμόρφωση των απαραίτητων υποδομών. Πρωτίστως, δηλαδή, χρειάζεται να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των τουριστών με κινητικά προβλήματα και άλλες αναπηρίες σε όλους τους χώρους, από την ταβέρνα μέχρι τον υδροβιότοπο. Την προσβασιμότητα παντού επιδιώκει ο δήμος και, για να γίνει εφικτή, βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου παρεμβάσεων. Από εκεί και μετά θα τρέξει τις μελέτες, ώστε να προλάβει τις προθεσμίες και τα σχετικά έργα να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, αλλά ο δήμαρχος είναι αποφασισμένος να το παλέψει, βάζοντας ψηλά τον πήχη, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει. Αλλωστε ο τουρισμός φαντάζει ως το μοναδικό αντιστάθμισμα της προϊούσας αποβιομηχάνισης, που έχει εκτοξεύσει την ανεργία στη Ροδόπη.

Το άλλο μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Κομοτηνής είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μάλιστα, η Κομοτηνή έχει το ρεκόρ της ελληνικής πόλης με τη μεγαλύτερη αναλογία φοιτητών σε σχέση με τον πληθυσμό της. Οι χιλιάδες φοιτητές, φυσικά, έχουν θετική επίδραση στη ζωή της πρωτεύουσας της Ροδόπης (σ.σ.: φημίζεται για τη διασκέδασή της, που την καθιστά μέρα και νύχτα πόλο έλξης για τη νεολαία της ευρύτερης περιοχής). Επίσης, η αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού του πανεπιστημίου σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο είναι πρόκληση για τον τόπο. Ο δήμαρχος Κομοτηνής μάς κάνει γνωστό ότι σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές και ομάδα καθηγητών διάφορων σχολών σχεδιάζονται κοινές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα εκδηλωθούν το προσεχές διάστημα.

Οσον αφορά το μουσουλμανικό στοιχείο και τη θέση του στην τοπική κοινωνία, ο κ. Πετρίδης τονίζει ότι «γίνονται θετικά βήματα και αυτό είναι εμφανές από δεκαετία σε δεκαετία». Παράλληλα, όμως, σημειώνει με νόημα: «Ενίοτε οι μειονότητες παγκοσμίως επιχειρείται να αποτελέσουν εργαλεία άσκησης εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής». Ο ίδιος θυμάται ότι μικρός στη γειτονιά του έπαιζε με παιδιά της μειονότητας. Τους φίλους αυτούς της παιδικής ηλικίας βλέπει σήμερα, αν και θα ήθελε οι σχέσεις τους να έχουν αναπτυχθεί περισσότερο. Επισημαίνει μάλιστα ότι οι μουσουλμάνοι του δήμου του είναι εργατικοί, φιλήσυχοι με ανεπτυγμένο αξιακό σύστημα.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα