«Δεν έκλεισε το κεφάλαιο του αγωγού»

Ενέργεια, μεταφορές και τουρισμός συνθέτουν το αναπτυξιακό τρίπτυχο του νομού Εβρου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της Ν.Δ., Ακη Γεροντόπουλο. Ο πρώην βουλευτής Εβρου, που παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις του σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διατηρεί συνεχή επαφή με την περιοχή και γνωρίζει πλήρως τα θέματά της, μιλώντας στη «δημοκρατία» εκφράζει την πεποίθησή του ότι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού στους τομείς αυτούς δίνει με ασφάλεια διέξοδο ανάπτυξης.

«Η Θράκη, αν τη δούμε και γεωγραφικά, είναι μια γέφυρα που ενώνει δύο ηπείρους, Ευρώπη και Ασία, και δύο πολιτισμούς, ενώ ο Εβρος δεν είναι το χώρισμα, αλλά ο σύνδεσμος μεταξύ τους. Στην κρίσιμη γεωστρατηγική θέση του, πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη» τονίζει ο ίδιος. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι «μετά την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ελλάδα έπαψε να είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κορμό της Ε.Ε.». Επομένως, προσθέτει ο κ. Γεροντόπουλος, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γίνεται πύλη εισόδου από την Ανατολική Μεσόγειο για την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπως και για τη Μαύρη Θάλασσα. Αποτελεί λοιπόν προτεραιότητα η ανάπτυξη του λιμανιού της πρωτεύουσας του Εβρου, συνδυαζόμενη με την ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα από την Αλεξανδρούπολη ως το Ορμένιο, ο οποίος σήμερα καρκινοβατεί, και την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Στο πεδίο της ενέργειας, ο Ακης Γεροντόπουλος θυμίζει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. επεδίωξε να καταστεί ενεργειακός κόμβος ο Εβρος, για εθνικούς και οικονομικούς λόγους, κυρίως με την προώθηση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Το σχέδιο αυτό όχι μόνο δεν συνεχίστηκε, αλλά τορπιλίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: είναι άλλωστε γνωστή τοις πάσι η μνημειώδης απέχθεια του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε ό,τι σχετίζεται με τη διεύρυνση των ελληνορωσικών σχέσεων…). Ο συνομιλητής μας πιστεύει ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, θεωρεί ότι το κεφάλαιο του αγωγού δεν έχει κλείσει, ενώ επισημαίνει ότι ο νομός έχει όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης και των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Οσον αφορά τον τουρισμό, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ. επισημαίνει ότι ο Εβρος, από το νότιο έως το βόρειο άκρο του, έχει περιοχές με σπουδαία αρχαιολογική αξία και σπάνιο φυσικό κάλλος, οι όποιες προσφέρονται για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος. Αυτό το πακέτο μπορεί να προωθηθεί και να προσελκύσει επισκέπτες, με αφετηρία τον συνεδριακό τουρισμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη χάρη στην ξενοδοχειακή υποδομή της.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα