Ο εμπορικός κόσμος της Αλεξανδρούπολης, παρά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται, δεν καταθέτει τα όπλα και το παλεύει, όπως αποδεικνύει και η διοργάνωση του Alexandroupolis Shopping Festival.
Το δεκαήμερο φεστιβάλ αγορών, που χαρακτηρίζεται από ελκυστικές τιμές, είναι σε εξέλιξη (1-10 Ιουλίου) και η γενική εικόνα από τις πρώτες ημέρες του είναι θετική. Oπως δηλώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Στάθης Μακρίδης, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που συσπείρωσε όλες τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, στοχεύει στην τόνωση της αγοράς, με την προσέλκυση καταναλωτών από τις γύρω περιοχές και τις γειτονικές χώρες. Γι’ αυτό άλλωστε και η διαφημιστική προβολή του
Shopping Festival απευθύνθηκε και στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, με ενέργειες (ραδιοφωνικό, τηλεοπτικό σποτ, έντυπο) στη γλώσσα τους. Αυτή η μεγάλη γιορτή του εμπορίου ένωσε και κινητοποίησε για πρώτη φορά όλους τους επιχειρηματικούς φορείς (εμπόρους, βιοτέχνες, ξενοδόχους κ.ά.) της πόλης, οι οποίοι συνεισφέρουν με σημαντικές προσφορές. Από την πλευρά του, ο δήμος συμμετέχει με events, κυρίως καλλιτεχνικά, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος… για κατανάλωση. Ο κ. Μακρίδης σημειώνει ότι η κίνηση έχει πιλοτικό χαρακτήρα και τα αποτελέσματά της θα κρίνουν αν θα καθιερωθεί, ενώ τονίζει: «Αποδεικνύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράγματα και δίνουμε ελπίδα στους συναδέλφους». Πραγματικά, οι έμποροι της Αλεξανδρούπολης έχουν μεγάλη ανάγκη ελπίδας, καθώς περνούν εξαιρετικά δύσκολες μέρες. Τα στοιχεία που μας κάνει γνωστά ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της τραγικής πραγματικότητας: Μείωση τζίρου στην αγορά της πρωτεύουσας του Εβρου από 30% έως 70%, αναλόγως του είδους, με τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης να πλήττονται περισσότερο, καθώς αντιμετωπίζουν και τον σκληρό ανταγωνισμό των αλυσίδων. Με πάνω από 200 εμπορικά καταστήματα κλειστά και άλλα τόσα… να χαροπαλεύουν. Ο κ. Μακρίδης επισημαίνει ότι πολλοί έμποροι δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να κλείσουν τα καταστήματά τους, έχοντας υψηλό δανεισμό και μόνο αντίκρισμα τις επιχειρήσεις τους. Επιπλέον, ο έμπορος βγαίνοντας στην ανεργία δεν έχει να περιμένει τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αγώνα διατηρείται σε ισχύ το βιβλιάριο του ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) για έναν χρόνο από το κλείσιμο, υπό την προϋπόθεση να έχουν καταβληθεί οι εισφορές (υπό τις σημερινές συνθήκες πόσοι κατορθώνουν να είναι συνεπείς;). «Αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζω στα 27 χρόνια που είμαι στο εμπόριο, είναι πρωτόγνωρο. Λέω στους συναδέλφους “μην τα βάζετε με τον εαυτό σας, δεν είστε κακοί επιχειρηματίες, είναι κακές οι μέρες”» μας λέει ο κ. Μακρίδης. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι αφενός πρέπει να δοθεί χρόνος στους εμπόρους να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους και αφετέρου απαιτείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Να γίνει ό,τι είναι να γίνει, ώστε να ξέρει και ο καθένας πού θα βαδίζει.
Ο κ. Στάθης Μακρίδης αναφέρει ότι οι μισοί έμποροι της περιοχής είναι στον Τειρεσία, ενώ τονίζει τις συνθήκες ασφυξίας που προκαλεί η τακτική των τραπεζών να σταματήσουν την ανακύκλωση των δανείων. Οι έμποροι χωρίς ενέσεις ρευστότητας, μπλοκ επιταγών και ευχέρεια διακανονισμού βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού! Και κανείς δεν είναι σε θέση να τους λύσει τη μεγάλη απορία: Πού θα πάει όλο αυτό;
Το παράδοξο είναι ότι τώρα που κλείνουν εμπορικά το ένα μετά το άλλο η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ίδρυσης επιχείρησης με μία στάση! Παλιότερα, που υπήρχε έντονο ενδιαφέρον, ο επιχειρηματίας πνιγόταν… στη χαρτούρα, σήμερα που υποτίθεται ότι βρέθηκε λύση, δεν βρίσκονται διαθέσιμοι παίκτες στο επιχειρηματικό γήπεδο…
Ωστόσο, ο κ. Μακρίδης πιστεύει ότι η κοινή, οργανωμένη προσπάθεια μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης. Φέρνει δε για παράδειγμα την επίτευξη αξιοσημείωτης μείωσης των μεταφορικών εξόδων των εμπόρων της Αλεξανδρούπολης, με την ανάθεση σε μια εταιρία του συγκεκριμένου έργου από τον Εμπορικό Σύλλογο, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό. Αν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη ότι το μεταφορικό κόστος για τις επιχειρήσεις της Αλεξανδρούπολης είναι υψηλό λόγω θέσης, γίνεται αντιληπτό ότι η ελάφρυνση είναι σημαντική.
Εξάλλου, ο συνομιλητής μας εναποθέτει σοβαρές ελπίδες οικονομικής τόνωσης στην προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών. Γι’ αυτό επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημα των φορέων της περιοχής για κατάργηση της Visa, τουλάχιστον για 48ωρη παραμονή των γειτόνων.
Δημήτρης Κυριακόπουλος