«Βράζει» (και) ο Εβρος για Παπουτσή

Λαθρομετανάστες που περνούν ανεξέλεγκτα κατά εκατοντάδες καθημερινά τον Εβρο και κινούνται οπουδήποτε, επιδιώκοντας να κατευθυνθούν στην Αθήνα και στις πύλες εξόδου προς τη δυτική Ευρώπη. Ενας χώρος συγκέντρωσης στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, αλλά και σε αστυνομικά τμήματα, όπου μετανάστες στοιβάζονται, κρατούμενοι για μέρες, κάτω από τραγικές συνθήκες. Τοπικές κοινωνίες, κυριευμένες από ανασφάλεια, να παρακολουθούν επί χρόνια πεινασμένους, εξαθλιωμένους ανθρώπους να τριγυρίζουν από δω και από κει, χωρίς να ξέρουν τι μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή.

Ο νομός Εβρου έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι το πρώτο έδαφος της Ε.Ε. που αντιμετωπίζει το οξύτατο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης. Οποιος βρίσκεται εκεί πάνω αντιλαμβάνεται εύκολα την ανησυχία των κατοίκων, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τις Καστανιές, για τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση.

Και σα να μην έφταναν τα όσα περνάει η περιοχή, έρχεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής να κάνει ασκήσεις επί χάρτου, σχεδιάζοντας φράχτες και κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών!

Για τον… πολυδιαφημισμένο φράχτη -ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω θεωρείται πολύ δύσκολο να γίνει, αφού εκτός των άλλων εμποδίων κοστίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ-, η αίσθηση είναι ότι απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα. Οι λαθρομετανάστες, αντί να εισέρχονται από τη νέα Βύσσα, θα προωθούνται σε άλλα περάσματα του Εβρου, πιθανώς νοτιότερα, από τους Τούρκους δουλεμπόρους.

Για τα κέντρα υποδοχής – κράτησης λαθρομεταναστών που σκοπεύει να δημιουργήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον Εβρο (ένα στην Καρωτή Διδυμοτείχου και ένα στον Δήμο Ορεστιάδας) είναι κατηγορηματική η αντίθεση απ’ άκρου εις άκρον του Εβρου. Αυτό προέκυψε και από τις συζητήσεις μας με τρεις δημάρχους του νομού, που εξέφρασαν την κοινή γνώμη και επιβεβαίωσαν τη συγκρότηση μετώπου κατά των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

O δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης τόνισε ότι ο Εβρος «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει το χωνευτήρι και το υποκατάστατο υποδοχής των μεταναστών», όταν μάλιστα αντιμετωπίζει οικονομική ύφεση εδώ και χρόνια. «Δεν είναι δυνατόν να συμπιέζεται άλλο η προοπτική ανάπτυξης αυτού του τόπου. Αντί να μας βοηθήσουν ή να μας αφήσουν ήσυχους, μας πιέζουν» είπε με νόημα, συμπληρώνοντας ότι δεν γίνονται δεκτά άλλα κέντρα στον Εβρο πλην του υπάρχοντος στο Φυλάκιο, το οποίο πρότεινε να αναπτυχθεί.

Λάβρος κατά των επιλογών του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός, ο οποίος δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να φτάσει μέχρι παραιτήσεως, αν ο Χρήστος Παπουτσής εφαρμόσει το πλάνο του. «Αυτοί έρχονται και φεύγουν από τα υπουργεία, πετάνε κάτι χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε, προσθέτοντας: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω, δεν θα αφήσουμε να περάσει…» Ο κ. Πουλιλιός έκανε λόγο για οξύ κοινωνικό πρόβλημα και μας περιέγραψε σκηνές της τοπικής καθημερινότητας με τους λαθρομετανάστες. Ετσι, για όσους οδηγούν στο οδικό δίκτυο του Εβρου ένα τροχαίο -ειδικά τις βραδινές ώρες- με θύματα μετανάστες, που κινούνται κατά ομάδες, είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Πάντως, ο δήμαρχος Σουφλίου διευκρίνισε ότι δεν παρατηρείται έξαρση της εγκληματικότητας από τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι είναι περαστικοί. Ωστόσο, ποιος εγγυάται υπό αυτές τις συνθήκες ότι δεν θα συμβεί κάποιο τραγικό περιστατικό;

Ο Βαγγέλης Πουλιλιός θεωρεί ότι η δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης Frontex όχι μόνο δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό, αλλά βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας μας. Κι αυτό γιατί απλά καταγράφει και δεν αναχαιτίζει τους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι, βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, όταν απελαύνονται από τη χώρα προορισμού τους, γυρίζουν στον τόπο διαπίστωσης της εισόδου τους, δηλαδή στην Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης. Αλλωστε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Καρωτής, μιας κοινότητας έξω από το Διδυμότειχο, προορίζεται για κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών. Την κατηγορηματική αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αυτό εξέφρασε η τοπική κοινωνία σε πρόσφατη μαζική συγκέντρωση. Η περιοχή θέλει ανάπτυξη, όχι υποβάθμιση, επισήμανε, συμπληρώνοντας: «Δεν αντέχει άλλο ο τόπος. Το πρόβλημα δεν μπορεί να το σηκώσει ο Εβρος, είναι εθνικό και ευρωπαϊκό». Ταυτόχρονα ο κ. Πατσουρίδης εκτίμησε ότι με τα κέντρα κράτησης θα ερημώσουν τα χωριά από την ανασφάλεια, η οποία θα υποχρεώσει τους εναπομείναντες να τα εγκαταλείψουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις δήμαρχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν διέπονται από ρατσιστικά αισθήματα, τόνισαν όμως πως τα κέντρα κράτησης θα εμποδίσουν και την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών στην οποία επενδύουν.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα