Μια (αστείρευτη) πηγή ζωής!

Το αίμα νερό δεν γίνεται, σύμφωνα με τη γνωστή λαϊκή ρήση, να όμως που ένα νερό μπορεί να προσφέρει αίμα σε όσους το έχουν ανάγκη. Απόδειξη; Η δωρεά μιας κατάλληλα εξοπλισμένης κινητής μονάδας εθελοντικής αιμοδοσίας από την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, του γνωστού νερού Βίκος, στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα».

Το 1975 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βίκος Α.Ε., Πέτρος Σεπετάς, μπαίνει στον κύκλο των εθελοντών αιμοδοτών. Από τότε η μέγιστη αυτή πράξη ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο αποκτά μια θέση στην καρδιά του και, εκτός από την προσωπική, ενεργό συμμετοχή του, συνεισφέρει στη διάδοσή της. Ο σπόρος της εθελοντικής αιμοδοσίας βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις τάξεις των εργαζομένων της Βίκος, οι οποίοι γίνονται τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, προσφέροντας αρκετές φιάλες αίματος. Το επόμενο βήμα είναι η στήριξη της εθελοντικής αιμοδοσίας να γίνει προμετωπίδα των ενεργειών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Βίκος. Το μήνυμα αναγράφεται στις ετικέτες των φιαλών του φυσικού μεταλλικού νερού Βίκος, για να διαδοθεί και να προσελκύσει και νέους εθελοντές αιμοδότες. Σήμερα ο Πέτρος Σεπετάς και η σύζυγός του, Ελένη Θεοχάρη, με μια σπουδαία προσφορά, έρχονται να επαναβεβαιώσουν ότι το αόρατο νήμα που τους ενώνει με την εθελοντική αιμοδοσία έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά. Η ηπειρωτική εταιρία, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αγοράζει μια πλήρως εξοπλισμένη κινητή μονάδα αιμοληψίας και την προσφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», για να αυξηθούν οι ποσότητες του δώρου ζωής στην περιοχή. Για να μπορεί κάποιος οπουδήποτε στην Ηπειρο, ακόμη και σε απομακρυσμένα χωριά, να βοηθά, δίνοντας αίμα, τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Στην τελετή παράδοσης της μονάδας, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην αίθουσα «Αρχ. Σπυρίδων» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων, ήταν όλοι εκεί, με έκδηλη χαρά, αλλά και συγκίνηση. Οι δωρητές, στελέχη και εργαζόμενοι της εταιρίας, οι αποδέκτες της προσφοράς, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών, τοπικοί παράγοντες και πολλοί φίλοι της Βίκος. Την εκδήλωση παρακολούθησε και η «δημοκρατία».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βίκος Α.Ε., Πέτρος Σεπετάς, θυμήθηκε τα έντονα συναισθήματα που ένιωσε, όταν πληροφορήθηκε σε μια αιμοδοσία ότι το αίμα του προοριζόταν για κοπέλα με μεσογειακή αναιμία, η οποία χρειαζόταν συχνότατες μεταγγίσεις για να επιζήσει. Τις θερμές ευχαριστίες του για την σημαντική προσφορά εξέφρασε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Θωμάς Μεσσήνης, ενώ η διευθύντρια αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, δρ Χρυσάνθη Καθαροπούλου, σημείωσε ότι με την κινητή μονάδα αιμοληψίας έρχεται πιο κοντά η επίτευξη του στόχου: οι ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος σε αίμα να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από εθελοντική αιμοδοσία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, Χρήστος Πρωτόπαπας, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό στην περίοδο που η εθελοντική αιμοδοσία αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, εξαιτίας των εκτεταμένων περικοπών κονδυλίων, να βρίσκει στήριγμα στη Βίκος. Προσέθεσε δε ότι η εταιρία γίνεται αρωγός της Ομοσπονδίας σε διάφορες δραστηριότητές της (π.χ. λαμπαδηδρομία).

Ακόμη ο διευθυντής αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», δρ. Θεόδωρος Σπανός, παρουσίασε την ιστορική διαδρομή της εθελοντικής αιμοδοσίας, δίνοντας πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, εξήρε τη σημασία της, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χωρίς αίμα κανένας νοσηλευτικός οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο από λίγες ώρες!

Χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, και ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Φίλιππος Φίλιος, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι με τέτοιες κινήσεις προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο διατηρείται άσβεστο το πνεύμα των μεγάλων Ηπειρωτών ευεργετών.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα