Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει η ανεργία στην Εύβοια, με το επίσημο ποσοστό να φτάνει το 20%! Ειδικά στους νέους από 18 έως 35 χρόνων το ποσοστό των ανέργων ανεβαίνει στο 26%! Και, βεβαίως, καταλαβαίνει κανείς ότι αν στα ποσοστά αυτά προστεθούν οι μη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και οι ημιαπασχολούμενοι, τότε η εικόνα γίνεται πολύ χειρότερη. Μόνο που δυστυχώς η χειρότερη εκδοχή είναι και πιο ρεαλιστική…
Οι αριθμοί που μας παρέθεσε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Νίκος Πάλλης, και αποδίδουν την πραγματικότητα είναι εφιαλτικοί για τον νομό, του οποίου παλιότερα η βιομηχανία αποτελούσε μεγάλο ατού. Ωστόσο, από τότε έως σήμερα μεσολάβησε μια παρατεταμένη αποβιομηχάνιση. Εργοστάσια έκλεισαν το ένα μετά το άλλο (χαρακτηριστικά αναφέρονται οι τελευταίες περιπτώσεις της ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ και της ΔΑΡΙΓΚ), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μακρύς κατάλογος ανέργων, ο οποίος συνεχώς εμπλουτίζεται. Οι απώλειες θέσεων εργασίας στην πολύπαθη Εύβοια δεν έχουν τελειωμό. Κι αυτό καθώς, όπως μας ενημερώνει ο κ. Νίκος Πάλλης, στις εναπομείνασες μεγάλες ιδιωτικές μονάδες της περιοχής (ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΝΕΟΣΕΤ, ΤΕΜΠΟ, ΣΕΛΜΑΝ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ κ.ά.) οι μειώσεις προσωπικού, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, είτε με εθελούσια έξοδο είτε με απόλυση, είναι αποκαρδιωτικές. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα γίνεται «μόδα» η τριήμερη απασχόληση, που επιβάλλεται από τους εργοδότες, περιορίζοντας αισθητά τα εισοδήματα των εργαζομένων.
Αλλες παραγωγικές δυνάμεις του νομού, όπως τα Λατομεία Καρύστου, υπολειτουργούν, ενώ το μέλλον μονάδων, των οποίων τον έλεγχο έχει ακόμη το κράτος, είναι αβέβαιο. Ετσι, οι 450 εργαζόμενοι στα μεταλλεία σιδηρονικελίου της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια περιμένουν με αγωνία την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποίησης, στο οποίο έχει εντάξει -και μάλιστα στο πρώτο… κύμα- η κυβέρνηση την επιχείρηση. Από την πλευρά τους οι 200 εργαζόμενοι της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης (παράγει στρατιωτικές στολές και αλεξίσφαιρα γιλέκα), που είναι θυγατρική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αναμένουν τις εξελίξεις στα ΕΑΣ -είναι επίσης προς πώληση- οι οποίες θα κρίνουν εν πολλοίς και την τύχη της εταιρίας τους. Κλίμα ανασφάλειας επικρατεί και στις τάξεις των εργαζομένων στη μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.
Αλλά και στο τοπικό εμπόριο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ο κ. Πάλλης αναφέρει στη «δημοκρατία» ότι μπήκε λουκέτο στο 40% των καταστημάτων του νομού! Ο εμπορικός κόσμος και οι εμποροϋπάλληλοι της Εύβοιας αντιμετωπίζουν ένα τσουνάμι ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας που παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Ενα ακόμη πεδίο εργασιακής αβεβαιότητας για την Εύβοια είναι τα σούπερ μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ -έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99- με 270 συνολικά εργαζομένους.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και στον οικοδομικό κλάδο, του οποίου η κάμψη δραστηριότητας υπολογίζεται στο 60%. Η οικοδομή που παλιά προσέφερε εργασία σε πολύ κόσμο φθίνει συνεχώς και δεν φαίνεται να μπορεί να ανακάμψει.
Η κατάσταση δεν είναι αισιόδοξη και στον πρωτογενή τομέα, όπου χαρακτηριστικά από τα δώδεκα πτηνοτροφεία της περιοχής έχουν μείνει μόνο δύο, ενώ από τα έντεκα χοιροτροφεία σήμερα λειτουργούν τέσσερα!
Για να αναστραφεί αυτό το απογοητευτικό κλίμα, είναι φανερό ότι η Εύβοια χρειάζεται να ακολουθήσει τον δρόμο της ανάπτυξης. Πράγμα καθόλου εύκολο, αν ληφθούν υπόψη αφενός η τραγική οικονομική συγκυρία για τη χώρα και αφετέρου η έλλειψη υποδομών (βασικότερο πρόβλημα είναι το άθλιο οδικό δίκτυο) της περιοχής. Από την άλλη, ο νομός διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, με πρώτο τη γειτνίαση με την πρωτεύουσα. Βεβαίως, για να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα αυτά χρειάζεται να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός και να χαραχθεί, με ρεαλισμό και αξιοπιστία, η νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση του τόπου.
Δημήτρης Κυριακόπουλος