Τόπος, Χίος – προϊόν, μαστίχα. Η σύνδεση γίνεται σχεδόν αυτόματα, αφού η Χίος και η μαστίχα ταυτίζονται στους αιώνες. Αλλωστε μόνο η φύση του νησιού είναι προικισμένη με την παραγωγή αυτού του εξαιρετικού προϊόντος με τις ποικίλες χρήσεις.
Φορέας προώθησης και εξάπλωσης της μαστίχας ανά τον κόσμο είναι η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με τα περίπου 3.000 μέλη. Ο πρόεδρος της ένωσης Κώστας Γανιάρης, ο οποίος είναι και αντιπεριφερειάρχης Χίου, μας έδωσε δύο σημαντικές ειδήσεις για τη μαστίχα: Σύντομα το φυσικό αυτό προϊόν θα διατίθεται και σε κάψουλα, ενώ δρομολογήθηκε η ίδρυση μουσείου μαστίχας στη νότια Χίο.
Συγκεκριμένα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε πρόσφατα την άδεια προκειμένου να κυκλοφορήσει η πρώτη παρτίδα παραφαρμακευτικού σκευάσματος μαστίχας.
Ετσι ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα από τις προσεχείς ημέρες να απολαμβάνει πιο εύκολα τις ευεργετικές -και θεραπευτικές ενίοτε, για κάποιες παθήσεις- ιδιότητες της μαστίχας.
Οι ιδιότητες αυτές, που ήταν γνωστές από τη λαϊκή ιατρική, έχουν τεκμηριωθεί και από επιστημονικές μελέτες και έρευνες. Ο πρόεδρος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου τόνισε ότι η κίνηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί και ως όχημα για την επέκταση του προϊόντος στις δυτικές αγορές, όπου ο καταναλωτής ενδιαφέρεται περισσότερο για τα στοιχεία που κάνουν καλό στον οργανισμό του, ενώ από την άλλη ο Ανατολίτης προσελκύεται από τη γεύση και το άρωμα. Γι’ αυτό μέχρι τώρα το 65% των εξαγωγών μαστίχας γίνεται σε χώρες της Ανατολής.
Αναφορικά με το μουσείο μαστίχας ο κ. Γανιάρης δήλωσε ότι είναι θέμα ημερών η ένταξή του στο πρόγραμμα «επιχειρηματικότητα – ανταγωνιστικότητα» του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το μουσείο, που προβλέπεται να είναι έτοιμο σε δύο χρόνια, θα εγκατασταθεί σε ιδιόκτητη έκταση 50 στρεμμάτων της ένωσης στη νότια Χίο, φυσικό χώρο της μαστίχας. Εκεί λοιπόν η ένωση με εταίρο το πολιτιστικό ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς θα δημιουργήσει τον φορέα πολιτισμού της μαστίχας.
Δηλαδή δεν θα πρόκειται για μια απλή συλλογή εκθεμάτων, αλλά για τη συγκέντρωση των στοιχείων, που συνθέτουν τον πολιτισμό, την κουλτούρα της μαστίχας. Στο μουσείο θα μπορεί ο καθένας, από έναν μαθητή μέχρι έναν πανεπιστημιακό, να βλέπει την πορεία της μαστίχας (διακίνηση, εμπορία, παράδοση) από τις πρώτες αναφορές του Ησιόδου μέχρι σήμερα και να αξιοποιεί το υλικό.
«Στόχος μας είναι με αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα να κάνουμε το νησί παγκόσμιο κέντρο της μαστίχας. Θα υπάρχουν στοιχεία από την ελληνική, τουρκική, αραβική λογοτεχνία και γενικά οτιδήποτε γραπτό βρεθεί για τη μαστίχα σε όλο τον κόσμο, ώστε να αναδείξουμε τον πολιτισμό της» ανέφερε ο κ. Γανιάρης. Ο ίδιος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία μεγάλη παρέμβαση στα πολιτιστικά και τουριστικά πράγματα του νησιού, καθώς αναμένεται το μουσείο να εξελιχτεί σε πόλο έλξης τουριστών (εκτιμώνται σε 40.000-50.000 ετησίως).
Ο πρόεδρος της ένωσης σημείωσε ότι πέρυσι η συνολική παραγωγή έφτασε τους 116 τόνους, ενώ εφέτος αναμένεται σημαντική αύξηση (μπορεί να υπερβεί τους 140). Σημαντικό πλεονέκτημα είναι, σύμφωνα με τον κ. Γανιάρη, η διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου καλλιέργειας. Ο ίδιος πάντως συμπλήρωσε ότι η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Οσο υπάρχουν άνθρωποι
Μιλώντας από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη ο Κώστας Γανιάρης τόνισε ότι η μεγάλη δύναμη της Χίου ήταν και είναι οι άνθρωποί της, που διαχρονικά χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια.
Ο κ. Γανιάρης πιστεύει ότι είναι σκόπιμο η Χίος να απευθυνθεί στην τεράστια αγορά της Τουρκίας (6.000-7.000.000 άτομα ζουν μόνο στα απέναντι παράλια), διασφαλίζοντας ωστόσο όρους ισότιμης μεταχείρισης και ανάδειξης της ποιότητας, στην οποία υπερτερεί. Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι την οικονομική κρίση βιώνει, με σοβαρή μείωση κονδυλίων, και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προσθέτοντας ότι πλέον οι ελπίδες για εκτέλεση έργων έχουν εναποτεθεί στο ΕΣΠΑ. Ως προς τα αναγκαία έργα υποδομής ο ίδιος στάθηκε στα λιμενικά, σε εκείνα που αφορούν τη βελτίωση του αεροδρομίου, όπως και στην ολοκλήρωση του δεύτερου φράγματος του νησιού, σημειώνοντας ότι γι’ αυτά υπάρχει μελετητικό υπόβαθρο.
Δημήτρης Κυριακόπουλος