Αλλα 46 περιλαμβάνει ο χθεσινός απολογισμός της πανδημίας στη χώρα μας. Τα 72 είναι απροσδιόριστης πηγής. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 78 άτομαΡεπορτάζ
Ρίτα Μελά
Ένας νεκρός και 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι ο χθεσινός απολογισμός της πανδημίας στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Με τα νεότερα δεδομένα, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους έξι, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 464, τα 72 εκ των οποίων είναι απροσδιόριστης πηγής.
Από τους ασθενείς, 78 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και 16 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων είναι τα 68 και των διασωληνωμένων τα 69 έτη. Ο έκτος νεκρός ήταν ένας 70χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο της Καστοριάς.
Εντύπωση, πάντως, προξενεί το γεγονός ότι όλοι οι νεκροί είναι άνδρες. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται στην Εντατική, είναι και ένας άνδρας άνω των 40 ετών, ο οποίος είναι παχύσαρκος, στοιχείο που επίσης προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες.
Ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα και αυτά αφορούν τους 19 ασθενείς οι οποίοι πήραν εξιτήριο και τώρα είναι στα σπίτια τους. Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η θνητότητα στον γενικό πληθυσμό είναι κάτω από 1%, ενώ είναι ως και δεκαπλάσια σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Συγκεκριμένα, η θνητότητα σε άτομα άνω των 70 ετών είναι 8% και σε άτομα άνω των 80 ετών φτάνει το 15%.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτική η 14ήμερη απομόνωση για όσους Ελληνες επιστρέφουν από το εξωτερικό και τόνισε ότι από σήμερα η τήρηση του μέτρου θα είναι αυστηρή σε όλη τη χώρα.
«Στόχος μας είναι να προστατεύουμε τους ηλικιωμένους και να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι» είπε ο κ. Τσιόδρας και χαρακτήρισε απαράδεκτο τα πλοία να έχουν εικόνα… Δεκαπενταύγουστου. «Με τη μετακίνηση του πληθυσμού προς την περιφέρεια και τα νησιά τίθενται σε κίνδυνο ηλικιωμένοι κάτοικοι αυτών των περιοχών» διευκρίνισε για άλλη μια φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. Οπως επισήμανε, τα ποσοστά θανάτου είναι αυξημένα ειδικά σε ασθενείς με διαβήτη, καρδιοπάθειες, χρόνιες αναπνευστικές νόσους, κακοήθειες.
Κοκτέιλ φαρμάκων
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο κοκτέιλ φαρμάκων το οποίο έχει αρχίσει να δίνεται πειραματικά σε διασωληνωμένους ασθενείς, λέγοντας: «Πρόκειται για έναν συνδυασμό φαρμάκων που βασίζεται σε έναν αλγόριθμο του καθηγητή Παναγιώτη Γαργαλιάνου – Κακολύρη της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και είναι στο πλαίσιο κλινικής μελέτης. Υπάρχουν φάρμακα στη φαρέτρα μας. Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι ασθενείς».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε νέες συστάσεις στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και υπογράμμισε ότι ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης: «Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση με γνώμονα το καλύτερο για όλους μας. Αυτό που προέχει είναι η πειθαρχία και η προσήλωση στις οδηγίες και να αναδείξουμε το φιλότιμο που έχουμε ως λαός για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της νόσου».
Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι η κυκλοφορία θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο για την εξυπηρέτηση ζωτικών αναγκών και επανέλαβε ότι όλοι οι πολίτες που επιστρέφουν στη χώρα από το εξωτερικό θα πρέπει να μπαίνουν σε απομόνωση 14 ημερών, ανακοινώνοντας ότι από σήμερα θα υπάρχει αυστηρή παρακολούθηση του συγκεκριμένου μέτρου από τις Αρχές.
Στους 16 έφτασαν οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Με έντονους ρυθμούς αυξάνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και αυτό που φοβούνται οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ότι τις επόμενες ημέρες οι ανάγκες για κλίνες Εντατικής θα αυξηθούν δραματικά.
Ήδη, σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία, ακόμη τρεις ασθενείς με κορονοϊό χρειάστηκε να μεταφερθούν το τελευταίο 24ωρο στην Εντατική, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διασωληνωμένων σε 16 από 13 που ήταν την Τέταρτη. Οι ειδικοί γνωρίζουν, με βάση τα μαθηματικά επιδημιολογικά ιατρικά μοντέλα στατιστικής που έχουν στα χέρια τους, ότι στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό 2.000-3.000 άτομα, αριθμός που αυξάνεται ταχύτατα, ώρα με την ώρα, μέρα με την ημέρα.
Ανησυχητικά αυξάνονται και τα αχαρτογράφητα κρούσματα (72 χθες από 64 την Τετάρτη), τα οποία είναι ένας αξιόπιστος δείκτης που αποκαλύπτει ουσιαστικά την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Ελλάδα.
Ήδη είναι σε λειτουργία 120 κρεβάτια ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό. Ο συνολικός αριθμός των κλινών ΜΕΘ στην Ελλάδα είναι γύρω στις 560, όμως σε αυτά νοσηλεύονται θύματα από τροχαία ατυχήματα, καρδιοπαθείς, ασθενείς με εγκεφαλικά, καρκινοπαθείς και δεκάδες άλλοι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί.
Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στην επίταξη κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς ασθενών από τις Εντατικές των δημόσιων νοσοκομείων σε αυτές των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Ωστόσο, η μεταφορά αφορά ασθενείς που δεν πάσχουν από κορονοϊό.
Επίταξη
Μάλιστα, η επίταξη ιδιωτικών κλινικών προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσίευσε η κυβέρνηση, από τη στιγμή που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, υπάρχει ένας σχεδιασμός προκειμένου να ανοίξουν οι κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει προσφέρει επιπλέον κλίνες εντατικής θεραπείας. Μάλιστα, όπως είπε κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι να φτιαχτούν και άλλες κλίνες εντατικής θεραπείας, όπως βλέπουμε να γίνεται στη γειτονική μας Ιταλία, «προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες μονάδας εντατικής θεραπείας σε θαλάμους των νοσοκομείων».
Ρίτα Μελά