Αστεία οικονομική βοήθεια και ευχολόγια. Ντροπή τους!
Κατώτερη των περιστάσεων η γερμανοκρατούμενη Ε.Ε
Τι αποφάσισε το Eurogroup
Η Θέση μας: Οι γύπες του χρήματος
Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου
Κατώτερο των περιστάσεων αποδεικνύεται το γερμανοκρατούμενο Eurogroup, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει με… ψίχουλα τις επιπτώσεις από την παγκόσμια πανδημία, η οποία απειλεί με οικονομικό κραχ όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά ολόκληρο τον κόσμο!
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στη χθεσινή τηλεδιάσκεψή τους απέφυγαν για μια ακόμη φορά να αναγνωρίσουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος! Αρκέστηκαν στην παρουσίαση ενός γενικού και ασαφούς πλαισίου παρεμβάσεων και στην προσθήκη άλλων 28 δισ. ευρώ στις ενισχύσεις 37 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Και αυτό για το σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε. Προφανώς, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μερκελ, η οποία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 500 δισ. ευρώ για τη στήριξη της γερμανικής οικονομίας, δεν καλοβλέπει την προοπτική να ανοίξει περισσότερο το ευρωπαϊκό πουγκί για τη στήριξη των πιο αδύναμων χωρών.
Χαλάρωση
Αντί να δώσει, λοιπόν, χρήμα, το Eurogroup ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένο να χαλαρώσει τους αυστηρούς όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε τα κράτη-μέλη να έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο για να χρηματοδοτήσουν τα επιμέρους μέτρα αναγκαίας στήριξης των οικονομιών τους (δηλαδή, άμεση ρευστότητα με εθνικούς πόρους, δάνεια, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κ.λπ.). Μόνο που έτσι η Ε.Ε. νίπτει τας χείρας της και το κύριο βάρος για τη θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας μεταφέρεται στους εθνικούς προϋπολογισμούς, αντί για τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία!
Όσον αφορά την Ελλάδα τώρα, το σημαντικό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, είναι ότι έγιναν δεκτά όλα τα αιτήματα που υπέβαλε. Οπως δήλωσε, δεν υφίσταται φέτος για την Ελλάδα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, καθώς στον στόχο αυτό θα συμπεριληφθούν τόσο η μείωση των εσόδων όσο και οι ενισχύσεις για την απασχόληση. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης -όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, για την ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται και για τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων- θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Η ουσία, πάντως, είναι ότι η Κομισιόν προτίθεται να βοηθήσει κυρίως με… λογιστικές διευκολύνσεις! Ετσι, η χώρα μας, όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, απλώς αφήνεται ελεύθερη να χαράξει τις πολιτικές στήριξης της οικονομίας της χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από τον κοινοτικό «κουμπαρά»!
Το γενικόλογο πακέτο μέτρων στο οποίο συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών περιλαμβάνει:
• Άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τον περιορισμό και την καταπολέμηση της ασθένειας. Θα διατεθούν κατάλληλοι πόροι στους τομείς υγείας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας.
• Στήριξη ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλες διαταραχές και έλλειψη ρευστότητας, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις σε τομείς και περιοχές που έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων των μεταφορών και του τουρισμού – αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, δημόσιες εγγυήσεις για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να δανειστούν, εγγυήσεις για τις εξαγωγές και άρση ποινών για τις καθυστερήσεις σε δημόσιες συμβάσεις.
• Στήριξη στους εργαζομένους που πλήττονται για να αποφευχθούν απώλειες στην απασχόληση και στα εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένων και της βραχυπρόθεσμης στήριξης της απασχόλησης, της παράτασης των επιδομάτων ασθενείας και ανεργίας και της αναστολής της πληρωμής φόρου εισοδήματος.
Ρευστότητα
Όσον αφορά την άμεση ρευστότητα, το Eurogroup αρκέστηκε να «καλωσορίσει»:
• Την πρόταση της Κομισιόν για την «Επενδυτική Πρωτοβουλία Aπόκρισης στον Κορονοϊό» των 37 δισ. ευρώ για τα συστήματα υγείας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις αγορές εργασίας, και για τη διάθεση επιπλέον 28 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία για την πραγματοποίηση αυτών των δαπανών.
• Την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ να κινητοποιήσουν κεφάλαια χρηματοδότησης ως και 28 δισ. ευρώ για 250.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μέσω της ενίσχυσης προγραμμάτων για την εγγύηση τραπεζικών πιστώσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
• Την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ να ενεργοποιήσει 10 δισ. ευρώ σε επιπρόσθετες επενδύσεις σε μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις και να επιταχύνει την ενεργοποίηση επιπλέον 10 δισ. ευρώ με στήριξη από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.