Ποια είναι τα υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο ακόμα και σε άτομα νεότερης ηλικίαςΤην ώρα που ο κορονοϊός εξαπλώνεται στη χώρα μας και ο φόβος έχει φωλιάσει στις καρδιές όλων μας, μια και μετράμε ήδη τέσσερις νεκρούς, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ηλικιωμένα άτομα, αλλά και για τα υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο ακόμα και σε νεότερα ηλικιακά άτομα.
Ωστόσο και οι καπνιστές -όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί- διατρέχουν ίσως μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές.
Ποια είναι όμως αυτά τα «υποκείμενα νοσήματα» που προκαλούν ανησυχία;
Στα νοσήματα αυτά ανήκουν υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνος. Στα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα.
Αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορονοϊό διατρέχουν επίσης τα άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, όσοι παίρνουν φάρμακα που εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό κ.λπ.
Πόσο όμως ευάλωτοι είναι οι καπνιστές;
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας όταν ρωτήθηκε σχετικώς, ο κορονοϊός Covid-19 φαίνεται ότι συνδέεται με έναν συγκεκριμένο κυτταρικό υποδοχέα. Ο υποδοχέας αυτός υπερεκφράζεται στους πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους, καθώς και στους ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη, σύμφωνα με το ECDC. Ισως λοιπόν γι’ αυτό κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού. Ωστόσο, ο υποδοχέας αυτός υπερεκφράζεται και στους καπνιστές, επομένως μπορεί και αυτοί να κινδυνεύουν.
«Δεν έχουμε δει δεδομένα ότι ο καπνιστής κινδυνεύει περισσότερο» είπε ο κ. Τσιόδρας. «Ομως, με βάση ερευνητικές εργασίες ότι υπερεκφράζουν τον υποδοχέα (δηλαδή έχουν περισσότερο υποδοχέα του ιού στο αναπνευστικό τους), φοβάμαι γι’ αυτούς. Φοβάμαι ότι οι καπνιστές μπορεί να εκτεθούν ευκολότερα» τόνισε και πρόσθεσε: «Οχι αναγκαστικά ότι θα νοσήσουν βαρύτερα, αλλά να εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα. Αρα θέλει λίγη προσοχή το κάπνισμα. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό, ότι είναι μια κακή συνήθεια. Εάν μπορούμε να το περιορίσουμε, νομίζω, κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο κορονοϊός».