Εκτοξεύσεις πυραύλων, τροχιά γύρω από τη Σελήνη, διέλευση κοντά στον Ηλιο και βομβαρδισμός αστεροειδούς!Από τη
Νεκταρία Καρακώστα
Aν υπήρχε ένα παγκόσμιο διαστημικό καλεντάρι, η χθεσινή ημέρα θα έπρεπε να εφοδιαστεί με εξτρά σελίδες, αφού σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν δύο εκτοξεύσεις μεγάλων πυραύλων, μία άφιξη σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, μία διέλευση κοντά στον Ηλιο και ένας… βομβαρδισμός αστεροειδούς!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η -ασυνήθιστα γεμάτη από διαστημικά events- ημέρα άρχισε με την εκτόξευση (στις 14.00 ώρα Ελλάδας) του μη επανδρωμένου μεταγωγικού «Progress 72» από το διαστημοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, το οποίο θα μεταφέρει τρεις τόνους εφόδια, τρόφιμα, καύσιμα, εξοπλισμό κ.ά. στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Ακολούθησε ο ελιγμός του μικρού ρομποτικού ισραηλινού σκάφους «Beresheet» (Γένεσις), που είχε εκτοξευτεί στις 21 Φεβρουαρίου, και η είσοδός του σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Το σκάφος θα πραγματοποιήσει στις 11 Απριλίου αυτόνομη προσελήνωση, κάνοντας το Ισραήλ την τέταρτη χώρα που θα «πατήσει» στο φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.
Λίγες ώρες αργότερα η ευρωπαϊκή Arianspace εκτόξευσε έναν πύραυλο «Σογιούζ» για να θέσει σε τροχιά τέσσερις τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους της εταιρίας SES, την ώρα που το σκάφος «Parker Solar Probe» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) «άγγιζε» ακόμη μία φορά τον Ηλιο. Το «Parker Solar Probe» έκανε χθες τη δεύτερη πιο κοντινή διέλευσή του γύρω από τον φωτεινό ζωοδότη.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής αναμενόταν, τέλος, ο βομβαρδισμός του αστεροειδούς Ριούγκου από το διαστημικό σκάφος «Hayabusa 2» της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA).
Στόχος του «βομβαρδισμού» είναι να δημιουργήσει έναν μικρό κρατήρα, μέσα στον οποίο θα προσεδαφιστεί το σκάφος για να μελετήσει την περιοχή και να συλλέξει δείγμα για ανάλυση στη Γη.