Πέρασε από… κλειδαρότρυπα η νέα αναβολή για το Brexit!

Με ψήφους 313 υπέρ έναντι 312 κατά το βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε να γίνει αίτημα νέας ημερομηνίας εξόδουΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Με απόλυτα οριακή πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων αυτό που απεύχονται τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Ευρωπαίοι. Συγκεκριμένα, το βρετανικό Κοινοβούλιο με ψήφους 313 υπέρ έναντι 312 κατά ενέκρινε σχέδιο νόμου που υποχρεώνει την Τερέζα Μέι να επιδιώξει την αναβολή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ενωση αναβολή του Brexit, αλλά με την επιλογή η αποχώρηση να γίνει αμέσως μόλις εγκριθεί κάποια συμφωνία για το διαζύγιο από τη Βουλή των Κοινοτήτων. «Το σημαντικό τώρα είναι στην όποια παράταση εξασφαλίσουμε από την Ε.Ε. να έχουμε ξεκαθαρίσει απόλυτα πως, μόλις εγκρίνουμε τη συμφωνία, θα μπορούμε να την τερματίσουμε. Αρα το θέμα δεν είναι η ονομαστική διάρκεια της παράτασης αλλά ο μηχανισμός του τερματισμού της μόλις εγκριθεί η συμφωνία» ανέφερε ο Χάμοντ.

Κι αν αυτά συνέβαιναν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τις τελευταίες ώρες εικόνες διάλυσης εμφανίζει το πολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα με τη «Sun», τουλάχιστον 15 στελέχη της κυβέρνησης Μέι βρίσκονται στα πρόθυρα της παραίτησης. Αιτία; Οι συνομιλίες που αποφάσισε να διεξαγάγει η πρωθυπουργός με τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Σύμφωνα δε με το δημοσίευμα, πέντε από τα στελέχη αυτά είναι υπουργοί και 10 υφυπουργοί. «Πάρα πολλοί συνάδελφοι βράζουν, πολλοί από εμάς έχουμε φτάσει πλέον στα όριά μας» φέρεται ότι δήλωσε για την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους των Τόρις μέλος της κυβέρνησης της Μέι, το οποίο μίλησε στη «Sun» υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι Εργατικοί δεν είδαν με καλό μάτι τις επαφές Κόρμπιν – Μέι

 Και στην αντίπερα πολιτικά όχθη τα πράγματα δεν είναι πιο ήρεμα. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, πολλοί είναι οι βουλευτές των Εργατικών που δεν είδαν με καλό μάτι τις επαφές Κόρμπιν – Μέι και τώρα ζητούν διασφαλίσεις και εγγυήσεις, ενώ διαφαίνεται ότι επικρατούν διασπαστικές τάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως από τη μία πλευρά ομάδα 25 βουλευτών των Εργατικών ζήτησε από τον ηγέτη τους να μη συμπεριλάβει την επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος σε οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση. Αλλη ομάδα βουλευτών του κόμματος, μαζί με τη σκιώδη υπουργό Εξωτερικών Εμιλι Θόρνμπερι, ζήτησε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να τεθεί το αίτημα για δημοψήφισμα στις συνομιλίες ως το βασικό ζητούμενο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα