Πώς κατέρρευσε η σκευωρία κατά του προέδρου Τραμπ

Τεράστια πολιτική νίκη για τον πλανητάρχη και ηχηρό χαστούκι στους Δημοκρατικούς αποτέλεσε το πόρισμα Μούλερ, στο οποίο γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε καμιά συνεργασία με τη Ρωσία στις εκλογές του 2016Από την 
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου  

Μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση της περίληψης της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μούλερ από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να πλέει σε πελάγη ευτυχίας, καθώς το πόρισμα της έρευνας τον αθώωσε χαρίζοντάς του μια σπουδαία πολιτική νίκη! Σύμφωνα με τον Μούλερ, ούτε ο Τραμπ ούτε η ομάδα του συνωμότησαν με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016!

Στις 22 Μαρτίου, έπειτα από δύο χρόνια ερευνών, ο Μούλερ παρέδωσε -όπως ορίζει ο νόμος- την πολυαναμενόμενη έκθεση με το πόρισμα της έρευνας για τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016 στον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Μπαρ με τη σειρά του δύο ημέρες αργότερα έστειλε στο Κογκρέσο μια τετρασέλιδη περίληψη της έκθεσης, στην οποία αναφέρει τα βασικά σημεία του πορίσματος.

Η έκθεση του Μούλερ περιλαμβάνει δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά, από τη μία, τις σχέσεις του προέδρου Τραμπ και των συνεργατών του με τη Ρωσία και, από την άλλη, τις προσπάθειες της Μόσχας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016. Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης αφορά την ενδεχόμενη προσπάθεια παρακώλυσης της Δικαιοσύνης από πλευράς Τραμπ.

Σύμφωνα με τον ειδικό εισαγγελέα, ο Αμερικανός πρόεδρος και η ομάδα του ΔΕΝ συνωμότησαν με τη Ρωσία. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περίληψη του Μπαρ, «η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα δεν καθόρισε ότι η ομάδα της εκστρατείας του Τραμπ ή οποιοσδήποτε σχετιζόταν με αυτήν συνεννοήθηκαν ή συντονίστηκαν εν γνώσει τους με τη Ρωσία στις προσπάθειες επιρροής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016».

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις εκλογές του 2016, η έρευνα του Μούλερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πράγματι η Ρωσία αναμείχθηκε στη διαδικασία μέσα από μια συντονισμένη -και άκρως επιτυχημένη- εκστρατεία παραπληροφόρησης.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Μπαρ στην περίληψη που έστειλε στο Κογκρέσο, ο ειδικός εισαγγελέας διαπίστωσε ότι «παρά τις πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους για βοήθεια στην προεκλογική εκστρατεία», η έρευνα δεν «εξακρίβωσε ότι μέλη της ομάδας Τραμπ συνωμότησαν ή συνεργάστηκαν με τη ρωσική κυβέρνηση στις δραστηριότητες της ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές».

Αναφορικά με την υπόθεση παρακώλυσης της Δικαιοσύνης το τοπίο είναι ασαφές, καθώς η έκθεση του Μούλερ δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο πόρισμα, επικαλούμενο «δύσκολα νομικά ζητήματα». Ο ειδικός εισαγγελέας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «παρόλο που η έκθεση δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο αδίκημα, εντούτοις δεν τον απαλλάσσει».

Από την πλευρά του ο Γουίλιαμ Μπαρ τόνισε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συνοψίζονται στην έκθεση Μούλερ «δεν είναι επαρκή για να εξακριβώσουν ότι ο πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρακώλυσης της Δικαιοσύνης».
«Στον κατάλογο των ενεργειών του προέδρου, πολλές εκ των οποίων έγιναν δημοσίως, η έκθεση δεν προσδιορίζει καμία ενέργεια που, κατά την κρίση μας, συνιστά διάπραξη του αδικήματος της παρακώλυσης» πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης στην επιστολή του.

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος της έκθεσης Μούλερ, εκτός από μια σπουδαία πολιτική νίκη του προέδρου Τραμπ, αποτέλεσε και ένα ηχηρό χαστούκι στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια έτριβαν τα χέρια τους κάθε φορά που ο ειδικός εισαγγελέας ασκούσε ποινική δίωξη σε κάποιο συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου. Γεγονός είναι ότι αρκετά πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του Τραμπ (όπως, μεταξύ άλλων, ο ομογενής σύμβουλός του Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησής του Μάικλ Φλιν, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Μάικλ Κόεν αλλά και ο επί σειράν ετών σύμβουλος και προσωπικός του φίλος Ρότζερ Στόουν) είτε βρίσκονται ήδη στη φυλακή είτε ασκήθηκε δίωξη σε αυτά.

Το γεγονός αυτό έδινε ελπίδες στους Δημοκρατικούς ότι η έρευνα του Μούλερ θα οδηγούσε στην καθαίρεση του προέδρου Τραμπ. Οπως απεδείχθη, ωστόσο, οι ελπίδες τους ήταν φρούδες….

Ερευνα-μαμούθ με 2.800 κλητεύσεις και κόστος 25.500.000 δολάρια

Η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μούλερ αποτέλεσε μια δύσκολη και πολυδάπανη διαδικασία, η οποία αρκετά συχνά προκάλεσε την οργή του Αμερικανού προέδρου, καθώς έβλεπε τους στενούς του συνεργάτες να διώκονται και να καταλήγουν στη φυλακή. Το γεγονός αυτό οδήγησε αρκετές φορές τον πρόεδρο Τραμπ να απειλεί να βάλει τέλος στην έρευνα και να στείλει σπίτι του τον Μούλερ. Το πόρισμα ωστόσο όχι μόνο τον δικαίωσε αλλά και εξανέμισε το «βαρύ σύννεφο» μιας ενδεχόμενης ενοχής του που σκέπαζε τον Λευκό Οίκο και την προεδρία του. Η έρευνα διήρκεσε 675 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Μούλερ και οι συνεργάτες του προχώρησαν σε 2.800 κλητεύσεις, εξέδωσαν και εκτέλεσαν περίπου 500 εντάλματα ερευνών και πήραν καταθέσεις από 500 μάρτυρες.

Για τις ανάγκες των ερευνών του ο ειδικός εισαγγελέας συνεργάστηκε με 19 δικηγόρους και 40 πράκτορες του FBI και άλλους αναλυτές. Η ομάδα Μούλερ προχώρησε σε περισσότερες από 230 παραγγελίες για αρχεία συνομιλιών και κατέθεσε 13 αιτήματα σε ξένες κυβερνήσεις για αποστολή αποδεικτικών στοιχείων. Ολα αυτά οδήγησαν τον ειδικό εισαγγελέα στην άσκηση 37 συνολικά διώξεων. Την ίδια ώρα τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης δείχνουν ότι η έρευνα Μούλερ κόστισε περί τα 25.500.000 δολάρια. Ωστόσο, τα έσοδα από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν κριθεί ένοχοι φαίνεται να ισοσκελίζουν τα έξοδα της έρευνας, καθώς μόνο από τον Πολ Μάναφορτ το Δημόσιο έβαλε στα ταμεία του 22.000.000 δολάρια!

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα