Περισσότερα σπίτια στο σφυρί (το 2019) ζητούν οι δανειστές!

Για επιτάχυνση των πλειστηριασμών κάνει λόγο η επικεφαλής του SSM για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζώνΜε τον εφιάλτη των πλειστηριασμών θα συνεχίσουν να ζουν και μέσα στο 2019 χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και μικρομεσαίοι που βίωσαν την οικονομική καταστροφή στα χρόνια των Μνημονίων, αφού οι «δανειστές» ζητούν την περαιτέρω εντατικοποίησή τους.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από την πρόσφατη απάντηση της Ντανιέλ Νουί (φωτό), της προέδρου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) που έχει την ευθύνη της εποπτείας των συστημικών τραπεζών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή. Ο Ν. Χουντής, στην ερώτησή του, ζητούσε από την επικεφαλής του SSM να αξιολογήσει το σχέδιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος (προβλέπει την ίδρυση ενός Οχήματος Ειδικού Σκοπού που θα ενσωματώνει λογιστικά κεφάλαια σε μορφή Αναβαλλόμενου Φόρου, παράλληλα με Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα, με τελικό σκοπό την τιτλοποίησή τους και την πώλησή τους στην αγορά), καθώς και τον κίνδυνο που ενέχει για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Η Ντανιέλ Νουί, στην απάντησή της προς τον Ελληνα ευρωβουλευτή, δεν πήρε σαφή θέση για το σχέδιο της ΤτΕ. Η επικεφαλής του SSM υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν αρκετές λεπτομέρειες, ούτως ώστε να αξιολογηθεί η «πιθανή αποτελεσματικότητα και επίδρασή του στα διαθέσιμα ίδια κεφάλαια των σημαντικών ιδρυμάτων».

Η πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, αναφερόμενη στις στρατηγικές μείωσης των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα, ζητά από τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο (!) να επιταχύνουν ακόμη περισσότερο τους ρυθμούς με τους οποίους διενεργούν τους πλειστηριασμούς, ώστε να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια στους ισολογισμούς τους.

Συγκεκριμένα, η Ντανιέλ Νουί, φέρνοντας ακόμη μια φορά άσχημα νέα για έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων πολιτών που έχουν «βουλιάξει» στα χρέη ελέω της οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά, δήλωσε: «Αυτές οι στρατηγικές στηρίζονται σε διάφορα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αναδιάρθρωση ΜΕΔ, κατασχέσεις και διαδικασίες αφερεγγυότητας, καθώς και η διάθεση των χαρτοφυλακίων ΜΕΔ μέσω πωλήσεων ή τιτλοποιήσεων. Τα εθνικά νομικά και δικαστικά πλαίσια και ιδίως οι άρτιοι μηχανισμοί ρευστοποίησης εξασφαλίσεων αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την αποτελεσματική υλοποίηση των στρατηγικών μείωσης των ΜΕΔ. 

Επομένως, από τη σκοπιά της εποπτείας η σταδιακή αύξηση των πλειστηριασμών στην Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα των σημαντικών ιδρυμάτων να μειώσουν τα ΜΕΔ τους. Αυτό θα στηρίξει την αξιοπιστία των στρατηγικών τους για τη συνολική μείωση των ΜΕΔ».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα