Θρήνος για τους εκατοντάδες νεκρούς που άφησε πίσω του το τσουνάμι μετά την έκρηξη του ΚρακατόαΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα
Η Ινδονησία μετρά τις πληγές της μετά το τσουνάμι που χτύπησε τις ακτές της Σούντα Στρέιτ έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα, με αποτέλεσμα 222 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο κάτω από το τεράστιο κύμα που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Οι τραυματίες ξεπερνούν, σύμφωνα με υπολογισμούς, τους 843, ενώ εκατοντάδες κτίρια έχουν καταστραφεί. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν είδαν ούτε ένιωσαν κάτι που θα λειτουργούσε ως προειδοποιητικό σημάδι, προτού τα ύψους 2 μέτρων κύματα φτάσουν και σαρώσουν την ακτή. Η καταστροφή ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία του 2004, όταν ένα γιγάντιο τσουνάμι έπειτα από ισχυρό σεισμό προκάλεσε τον θάνατο 228.000 ανθρώπων σε 13 χώρες, εκ των οποίων 168.000 στην Ινδονησία.
Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, η έκρηξη του ηφαιστείου προκάλεσε υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, που οξύνθηκαν από ένα αφύσικα έντονο φαινόμενο πλημμυρίδας λόγω της πανσελήνου – έτσι δημιουργήθηκε ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα που χτύπησε με δύναμη τις ακτές.
Μη έγκαιρη προειδοποίηση
«Αυτός ο συνδυασμός προκάλεσε ένα απότομο τσουνάμι που έπληξε την ακτή» τόνισε αξιωματούχος από την κυβερνητική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, συμπληρώνοντας ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που διαθέτει η χώρα δεν καλύπτει τις περιπτώσεις τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις. Τα πλάνα από ροκ συναυλία που ήταν σε εξέλιξη την ώρα που το καταστροφικό τσουνάμι έπληξε την περιοχή συγκλονίζουν. Εικόνες τηλεοπτικών συνεργείων δείχνουν δρόμους να έχουν αποκλειστεί από τα συντρίμμια, αυτοκίνητα να έχουν ανατραπεί και εκατοντάδες πεσμένα δέντρα.
Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Το 1883, τσουνάμι που είχε προκληθεί από εκρήξεις του ίδιου ηφαιστείου είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων! Ο ινδονησιακός οργανισμός διαχείρισης καταστροφών κάλεσε τον πληθυσμό να εγκαταλείψει τις παράκτιες περιοχές (μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου), καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητα του ηφαιστείου και υπάρχει κίνδυνος νέων τσουνάμι. «Στην περίπτωση των σεισμών η πιθανότητα να υπάρξει ένα δεύτερο τσουνάμι είναι πολύ μικρή. Οταν όμως αυτό προκληθεί από έκρηξη ηφαιστείου, το σενάριο είναι διαφορετικό» εξήγησε ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλιματολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας Ραχμάτ Ριγιόνο.
—-
Δεν υπάρχει Ελληνας ανάμεσα στα θύματα
Δεν υπήρχαν, έως αργά χθες το βράδυ, πληροφορίες για Ελληνες πολίτες ανάμεσα στα θύματα και στους τραυματίες από το φονικό τσουνάμι που έπληξε το Σάββατο την Ινδονησία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Την ίδια στιγμή, τους λόγους που οδήγησαν στην αιφνίδια καταστροφή εξήγησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο καθηγητής Σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας.
Εκτός από την ενημέρωση σχετικά με τους Ελληνες πολίτες, το ΥΠΕΞ εξέφρασε τη λύπη, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Ελλάδας μας προς τον λαό της Ινδονησίας και την κυβέρνηση της χώρας, και τονίζει ότι παρακολουθεί την κατάσταση και βρίσκεται σε επικοινωνία με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Τζακάρτα, καθώς και με τις αρμόδιες Αρχές της χώρας.
Πολυπλοκότητα
«Σπάνια σύμπλεξη γεωδυναμικών και αστρονομικών φαινομένων» χαρακτηρίζει ο Ευθύμιος Λέκκας το τσουνάμι σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «η μορφή αυτή εκδήλωσης τσουνάμι είναι και η πλέον επικίνδυνη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σεισμική δόνηση, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προειδοποιητικά».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η πολυπλοκότητα του φαινομένου και οι νέες μορφές εκδήλωσης κινδύνων δημιουργούν ένα σύνθετο πλαίσιο διακινδύνευσης και καταστροφών, που επιβάλλει την άμεση επιστημονική αντίδραση και διερεύνηση σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ εκτιμά ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλης κλίμακας, «με δεδομένα το πολύπλοκο ανάγλυφο της κλειστής θάλασσας και τη μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού στις ακτές».