«Πονοκέφαλο» προκαλούν στον υπουργό Οικονομικών οι εκκρεμότητες στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα εν όψει της άφιξης των εκπροσώπων των θεσμών τον ΙανουάριοΑπό τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου
Σε ατμόσφαιρα ευφορίας υπερψήφισε το κυβερνητικό στρατόπεδο τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης τον Προϋπολογισμό του 2019. Στο οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, γνωρίζουν ότι δεν έχουν και πολύ καιρό για χάσιμο δεδομένου ότι στο κατώφλι της νέας χρονιάς -περί τις 20 Ιανουαρίου του 2019- περιμένουν για «ποδαρικό» τούς εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι θα εξετάσουν την πρόοδο της χώρας σε 11 κρίσιμες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται ρητώς στα κιτάπια της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Από την αξιολόγησή τους, η οποία θα ανακοινωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, εξαρτώνται άμεσα όχι μόνο η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 600.000.000 ευρώ, από τα 7,8 δισ. συνολικά που διακρατούν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες από κέρδη των ελληνικών ομολόγων, αλλά και η επιτυχία του εγχειρήματος της αυτοδύναμης εξόδου της χώρας για νέο δανεισμό, αυτήν τη φορά από τις αγορές.
Πρόκειται, λοιπόν, για τις εξής υποχρεώσεις:
1. Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου
Η κυβέρνηση όφειλε, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές και των δεσμεύσεων που ανέλαβε και αποτελούν ουσιαστικά τη βάση της δεύτερης αξιολόγησης, να αποφύγει τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, με στόχο τον μηδενισμό τους ως το τέλος του έτους. Ολα, όμως, δείχνουν ότι ο πρώτος στόχος κινδυνεύει ήδη να χαθεί δεδομένου ότι με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο του 2018 αυξήθηκαν οριακά, φτάνοντας στα 2,621 δισ. ευρώ.
2. «Κόκκινα» δάνεια και εξωδικαστικός συμβιβασμός
Δυνατότητα υπαγωγής στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τη νέα χρονιά θα έχουν χιλιάδες υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες. Η σχετική τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αυτές τις ημέρες, θα απομακρύνει το φάσμα της πτώχευσης και από όσους επαγγελματίες έχουν κλείσει βιβλία. Προϋπόθεση, να υποβάλουν αίτηση έναρξης εργασιών και, βέβαια, αν έχουν υπαχθεί στην πτωχευτική διαδικασία, να έχουν έγκαιρα παραιτηθεί. Η διαδικασία για την ένταξη στη ρύθμιση υπεραπλουστεύτηκε εδώ και δύο μήνες με την κατάργηση 18 δικαιολογητικών.
Στις 120 δόσεις εντάχθηκαν και τα χρέη των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, που μπορεί να μην είναι επιχειρηματικά δάνεια αλλά ιδιωτικά χρέη, όπως ένα στεγαστικό, το οποίο, χωρίς να συνδέεται ευθέως, επηρεάζει εν τούτοις την επιχειρηματική δραστηριότητα. Στις 120 δόσεις αναμένεται να υπαχθούν 3.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι, που χρωστούν στην Εφορία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.
3. Κατώτατος μισθός
Η πλευρά των δανειστών υποδεικνύει λελογισμένες αυξήσεις και εντός δημοσιονομικών ορίων για την αναπροσαρμογή με βάση τον νόμο 4172/2013. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου ανέφερε στη Βουλή: «Η διαδικασία που έχουμε ενεργοποιήσει βρίσκεται σε τελικό στάδιο και ο νέος ενιαίος αυξημένος κατώτατος μισθός, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, θα ισχύσει μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου».
4. Κατάργηση των capital controls
Στο εσωτερικό της χώρας δεν υφίσταται σήμερα κανένας κεφαλαιακός περιορισμός. Αντίθετα, για τα εμβάσματα στο εξωτερικό εξακολουθεί να ισχύει το όριο των 10.000 ευρώ, που είναι το ποσό το οποίο μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Για τις επιχειρήσεις το όριο ημερήσιων συναλλαγών ανά πελάτη για εξαγωγή ποσών στο εξωτερικό είναι 100.000 ευρώ.
5. Αποκρατικοποιήσεις
Με την κύρωση από τη Βουλή της 20ετούς παράτασης της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος», που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 10 Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογεί τον νέο διαγωνισμό για την πώληση του 30% των μετοχών του Δημοσίου στο αεροδρόμιο, ο οποίος προβλέπεται να προκηρυχθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
Το «εμβληματικό» Ελληνικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, «θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2019 μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το καζίνο και κάποιες άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες».
Εχουν, πάντως, ήδη ψηφιστεί τροπολογίες για την επίλυση πολεοδομικών θεμάτων, που θα επιτρέψουν την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του 30% της έκτασης, η οποία θα περάσει κατά πλήρη κυριότητα στο επενδυτικό σχήμα.
6. Ενέργεια – ΔΕΗ
Σταδιακή αποδέσμευση της ΔEH από τον λιγνίτη. Εως το τέλος του 2018 έπρεπε να είχαν πωληθεί δύο λιγνιτικές μονάδες, ωστόσο δόθηκαν δύο παρατάσεις. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019.
7. Στελέχωση ΑΑΔΕ
Αναμένεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πλήρωση επιπλέον 548 θέσεων μόνιμου προσωπικού, ώστε να ανέλθουν στις 12.000.
8. Δημόσια Διοίκηση
Η διαδικασία για τον διορισμό 88 (από 90) γενικών διευθυντών (ν. 4369/2016) ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο. Για τις 69 θέσεις των γενικών γραμματέων δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας διορισμός.
9. Δικαιοσύνη
Εκκρεμεί η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος e-justice στο πλαίσιο της εφαρμογής του τριετούς σχεδίου δράσης για τη Δικαιοσύνη.
Το Ολυμπιακό Στάδιο και τα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης
10. Μεταφορά του ΟΑΚΑ στην ΕΤΑΔ
Κρίνεται μη ρεαλιστική εντός του 2018 εξαιτίας της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος. Η δέσμευση για αναμόρφωση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου ως το τέλος του 2018 βρίσκεται σε εξέλιξη.
11. Υγεία
Εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και ειδικότερα άνοιγμα τουλάχιστον 120 Κέντρων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης έως το τέλος του 2018.Σήμερα λειτουργούν στην επικράτεια 101 μονάδες, με διαφορετικά επίπεδα στελέχωσης. Εκκρεμεί, επίσης, η ολοκλήρωση του συστήματος δημόσιων συμβάσεων στον τομέα της Υγείας (ΕΚΑΠΥ).
Από τον βαθμό που θα λάβει η χώρα στα παραπάνω μέτωπα θα κριθεί αν θα ξεκλειδώσει η δόση των 600.000.000 ευρώ και, το κρισιμότερο, η αξιολόγηση των παρατηρητικών αγορών, η οποία θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την επενδυτική αναβάθμιση της Ελλάδας καθώς θα επιχειρεί έξοδο στις αγορές εν μέσω πυκνών νεφών στον αβέβαιο ορίζοντα.