Ιστορίες τρέλας πίσω από τα γκισέ • Η «δημοκρατία» δίνει βήμα στους πολίτες που ταλαιπωρούνται από κάθε είδους τραπεζική αυθαιρεσίαAβοήθητοι παραμένουν οι πολίτες απέναντι στην ασυδοσία των τραπεζών, οι οποίες, μέσα από ψιλά γράμματα, χιλιάδες ανώφελες διαδικασίες, μονομερείς αποφάσεις, παράλογες χρεώσεις και τοκισμούς, δυσνόητες διαδικασίες και ακατανόητους χειρισμούς, συνεχίζουν όχι μόνο να τους ταλαιπωρούν αλλά και να κερδοσκοπούν.
Ο Ελληνας φορολογούμενος πολίτης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με την «κακή πολιτική» των τραπεζών, των ανακεφαλαιοποιημένων ελληνικών τραπεζών, που ο ίδιος, έτσι κι αλλιώς, πληρώνει μέσα από την αβάσταχτη φορολόγηση που εδώ και χρόνια σηκώνει στους ώμους του. Η «δημοκρατία», αφουγκραζόμενη όλες τις ιστορίες καθημερινής τρέλας που βιώνουν οι πολίτες, αποφάσισε να τους δώσει ένα βήμα καταγγελίας. Ενα βήμα από το οποίο θα καταγράφουν τον παραλογισμό που αντιμετωπίζουν κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την οικονομική εξάντλησή τους, τον εμπαιγμό που έχουν υποστεί και την απελπισία τους καθώς παλεύουν να βρουν μια λύση.
Οι ιστορίες που λαμβάνουμε είναι πολλές. Βεβαίως, θα φροντίσουμε να δημοσιευτούν όλες, ελπίζοντας παράλληλα πως θα θορυβηθούν κάποιοι φορείς και θα φροντίσουν μεμονωμένα ή και συνολικά να απαλειφθούν τέτοια φαινόμενα αυθαιρεσίας.
—-
«Μου ανέβασαν 13% τη δόση χωρίς καμία σοβαρή εξήγηση»
H Ε.Κ. από την Κάτω Πεύκη μάς απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα για τον παραλογισμό που αντιμετώπισε σε σχέση με ένα επισκευαστικό δάνειο που έλαβε από τη Γενική Τράπεζα, η οποία, βεβαίως, εξαγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.
Το 2005 έλαβα δύο δάνεια από τη ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ για αγορά και επισκευή διαμερίσματος, συνολικού ύψους 85.000 ευρώ, διάρκειας 15 ετών. Οι δόσεις καταβάλλονταν κανονικά στην τράπεζα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Τότε η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ αγοράστηκε από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και στο πρώτο ειδοποιητήριο πληρωμής δόσης η τελευταία ανέβασε το ύψος της δόσης κατά 13%. Διαμαρτυρήθηκα προφορικά αλλά και γραπτά στην τράπεζα για αυτή την επιβάρυνση και ζήτησα αιτιολόγηση.
Απάντηση γραπτή δεν μου ήλθε ποτέ, παρά μόνο μισόλογα των κατά καιρούς διευθυντών των καταστημάτων της τράπεζας στην Κατερίνη όπου και διαμένω, όπως:
«Εκανε λάθος η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και δεν υπολόγισε σωστά τη δόση. Η δόση που σου ορίζουμε είναι η σωστή».
«Το λογισμικό της ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ είναι διαφορετικό από αυτό της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Η δική μας τράπεζα έτσι υπολογίζει τη δόση».
«Στο τέλος της πληρωμής των δανείων η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ θα απαιτούσε ένα σημαντικό ποσό για να σου δώσει εξοφλητήριο».
Δεν αποδέχτηκα καμία δικαιολογία και τους δήλωσα ότι θα πληρώνω κάθε μήνα το ποσό δόσης που καθόρισε η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, το οποίο και έκανα.
Η καταβολή αυτής της δόσης δημιούργησε σωρευτικά ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα δάνεια «κοκκίνισαν» και η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ άρχισε να ενοχλεί και να απειλεί με καταγγελία συμβάσεων και ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται.
Το ίδιο συνέβη σε όμοιο δάνειο της αδελφής μου.
—-
Χαράτσι-μαμούθ για τις πιστωτικές κάρτες
Ο Ε.Κ. μας κατήγγειλε τον παράλογο τοκισμό που εφαρμόζουν οι τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες.
Η Τράπεζα Eurobank EFG, όταν οφείλεις χρήματα από πιστωτική κάρτα (Visa), π.χ. 500 ευρώ, και καταβάλλεις εμπρόθεσμα το ποσό των 490 ευρώ, χρεώνει τόκους για όλο το ποσό των 500 ευρώ και όχι για το υπόλοιπο ληξιπρόθεσμο των 10 ευρώ, με επιτόκιο περίπου 17%.
—-
Οι παγίδες στα ψιλά γράμματα του «κουρέματος»!
«Θα κατέβαλα όλη την οφειλή αν… έκριναν ότι είμαι αφερέγγυος»
Η παρακάτω καταγγελία στάλθηκε από τον Π.Κ., ο οποίος ζει στην Κατερίνη και αποκαλύπτει τις παγίδες που μπορεί να κρύβουν τα συμβόλαια των τραπεζών, μέσα από τα οποία προτείνεται στους κατόχους δανείων «κούρεμα» του χρέους τους.
Ημουν κάτοχος δύο πιστωτικών καρτών έκδοσης MARFIN BANK και ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Οι τράπεζες αυτές περιήλθαν στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, η οποία τις αγόρασε. Λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, σταμάτησα να πληρώνω δόσεις για αυτές από τον Σεπτέμβριο του 2016 και συσσωρεύτηκε ένα ποσό γύρω στα 18.000 ευρώ. Πριν από έναν χρόνο με ειδοποίησε η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ότι μου χορηγεί χαμηλότοκο δάνειο διάρκειας πέντε ετών για την εξόφληση των οφειλών.
Επειδή δεν μπορούσα να ανταποκριθώ στις δόσεις που μου καθόριζαν, το αποποιήθηκα. Πριν από έξι μήνες η ίδια τράπεζα επανήλθε στέλνοντάς μου sms ότι μου κάνει «κούρεμα» 70% και να περάσω από κάποιο κατάστημά της.
Προσήλθα σε κατάστημα της Κατερίνης, όπου διαμένω, και η υπάλληλος μου διεμήνυσε ότι το «κούρεμα» ισχύει. Το υπόλοιπο όμως θα έπρεπε να εξοφληθεί με χαμηλότοκο δάνειο επταετούς διάρκειας. Τους απάντησα ότι είμαι 70 ετών και ένα τέτοιο ποσό που απομένει (γύρω στα 5.000 ευρώ) θα μπορούσα να το εξοφλήσω εφάπαξ με δανεικά από φίλους, αν μου έδιναν λίγες ημέρες προθεσμία. Μου είπαν ότι ο διακανονισμός γίνεται ΜΟΝΟΝ με νέο δάνειο και πως έπρεπε να απαντήσω την επαύριο. Μη μπορώντας να κάνω διαφορετικά, τους επισκέφθηκα την επόμενη ημέρα και, αποδεχόμενος την πρότασή τους, ετοιμάστηκα να υπογράψω τη σύμβαση του δανείου που μου έδωσαν. Διαβάζοντας τη σύμβαση, είδα ότι στο τέλος της υπήρχε όρος που με υποχρέωνε να καταβάλω αμέσως όλη την οφειλή (χωρίς το «κούρεμα»), αν καθυστερούσα μία δόση αυτού του δανείου ή οποιουδήποτε άλλου δανείου έχω στην εν λόγω τράπεζα ή αν η τράπεζα ΕΚΡΙΝΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΣ!!! (Ηδη είμαι εγγυητής σε δύο δάνεια τρίτων, που βρίσκονται σε υπερημερία!)
Φυσικά, δεν υπέγραψα και αποχώρησα. Η τράπεζα στη συνέχεια κατήγγειλε τις συμβάσεις των πιστωτικών καρτών και απέστειλε την υπόθεση σε δικηγορικό γραφείο για τα περαιτέρω.