Ο Απόστολος Παύλος συνιστά να μη μεταλλαχθούμε. Να μην αφήσει μορφικό αποτύπωμα ο καιρός επάνω μας, αλλά να μεταμορφωθούμε πνευματικά επιλέγοντας το θέλημα του Θεού. Να αφήσουμε το φθαρτό για το άφθαρτο, το αιώνιο, το αληθέςΚαι μη συσχηματίζεσθε τω αιώνι τούτω αλλά μεταμορφούσθε τη ανακαινώσει του νοός υμών εις το δοκιμάζειν υμάς τι το θέλημα του Θεού το αγαθόν και ευάρεστον και τέλειον».
Μη γίνεστε ένα με την εποχή σας, αλλά να μεταμορφώνεστε με την ανανέωση του νου σας με το να διακρίνετε ποιο είναι το θέλημα του Θεού, το οποίο είναι αγαθό και αρεστό και τέλειο.
Αποστόλου Παύλου, Προς Ρωμαίους Επιστολή 12:2.
Η λέξη «συσχηματίζεσθε» είναι ιδιαίτερα εύστοχη. Δείχνει τη μετάλλαξη στην οποία υπόκειται κάθε πρόσωπο το οποίο γίνεται ένα με την εποχή του και πλάθει εαυτόν καταπώς βούλεται η υλική εξουσία, αυτή της πολιτικής, της οικονομίας και όποιας άλλης κυβερνά τα εφήμερα.
Ο Απόστολος Παύλος συνιστά να μη μεταλλαχθούμε. Να μην αφήσει μορφικό αποτύπωμα ο καιρός επάνω μας, αλλά να μεταμορφωθούμε πνευματικά επιλέγοντας το θέλημα του Θεού. Να αφήσουμε το φθαρτό για το άφθαρτο, το αιώνιο, το αληθές.
Η εξουσία κάθε εποχής θα αποπειραθεί, κατά κανόνα, να μας κάνει κυριολεκτικά «σαν τα μούτρα της», να μας εμποτίσει τόσο πολύ με τον θάνατο που κουβαλάει εντός της, ώστε να περάσει πρώτα στους νόες μας και ύστερα παντού η αποκρουστική ασχήμια της σήψης της. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να αναγνωσθεί η είδηση που έγραψε η «δημοκρατία» την Τρίτη (3/10/2018):
«“Στα κάγκελα” βρίσκονται οι αστυνομικοί που υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις της Κρήτης με τον… νέο τρόπο “αστυνόμευσης” στην περιοχή του Ηρακλείου, ο οποίος, όπως λένε, απέχει πολύ από τις αρμοδιότητές τους. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης, “ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., όπως το ΤΑΕ (Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων) Ηρακλείου και το ΤΑΕ Μεσσαράς, διατάχθηκαν να προβούν σε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε σπίτια πολιτών”. Σύμφωνα με όσα είπε στη “δημοκρατία” ο πρόεδρος της Ενωσης Ειδικών Φρουρών Χρήστος Τσανακτσίδης, αυτό που ουσιαστικά καλούνται να κάνουν οι δυνάμεις είναι να συνοδεύουν κλιμάκια της ΔΕΗ τα οποία πηγαίνουν σε σπίτια ώστε να κόψουν το ρεύμα».
Αλήθεια, πώς θα αισθάνονται οι αστυνομικοί της Κρήτης έπειτα από την άμεση συνέργειά τους σε διακοπή ρεύματος οικονομικά εξαθλιωμένης και ψυχολογικά αποκαμωμένης οικογένειας; Τι είδους άνθρωποι θα γίνουν με τη συχνή επανάληψη τέτοιων επιχειρήσεων; Δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να συσχηματισθούν με τον αιώνα τούτο.
Ο κομμουνισμός, μια αδηφάγος ιδεολογική μηχανή, που κατακρεούργησε επί δεκαετίες εκατοντάδες εκατομμύρια σώματα και ψυχές, θέλοντας να παράξει αδίστακτα και αποτελεσματικά τέρατα, τα οποία θα υποτάσσονταν εύκολα και θα τον υπηρετούσαν, είχε επινοήσει γρήγορες και «δραστικές» τακτικές.
Μία από αυτές διαβάζουμε στο βιβλίο «Η τέχνη της ευτυχίας – Ενας φωτεινός οδηγός ζωής» των Δαλάι Λάμα και Howard C. Cutler, M.D. (Αθήνα: 2000, εκδόσεις Εσοπτρον, σελ. 214). Στο σχετικό απόσπασμα αναφέρεται ότι οι Κινέζοι κομισάριοι, για να κάμψουν το πνεύμα των πιστών βουδιστών που κατοικούσαν στο κατεχόμενο από την Κίνα Θιβέτ, υποχρέωναν μαθητές να σκοτώνουν ζωάκια επειδή γνώριζαν ότι αυτό το απαγορεύει ρητά η θρησκεία τους:
«Ενας Θιβετανός πρόσφυγας μου διηγήθηκε κάποτε για το κινεζικό σχολείο στο οποίο ήταν υποχρεωμένος να φοιτά όπως κάθε νέος που μεγάλωνε στο Θιβέτ. Το πρωινό ήταν αφιερωμένο στην πολιτική κατήχηση και τη μελέτη του “μικρού κόκκινου βιβλίου” του προέδρου Μάο.
Τα απογεύματα ήταν αφιερωμένα στη σύνταξη γραπτών αναφορών γύρω από διάφορες εργασίες που τους είχαν αναθέσει για το σπίτι. Οι “εργασίες για το σπίτι” είχαν επινοήσει κυρίως για να ξεριζώσουν το βαθιά ριζωμένο πνεύμα του βουδισμού στον θιβετανικό λαό. Γνωρίζοντας, επί παραδείγματι, για τη βουδιστική απαγόρευση της αφαίρεσης ζωής και την πίστη ότι κάθε ζωντανό πλάσμα είναι εξίσου “πολύτιμο αισθανόμενο ον”, ένας από τους δασκάλους αυτών των σχολείων ανέθεσε στους μαθητές του να σκοτώνουν κάτι και να το φέρουν στο σχολείο την επόμενη μέρα. Και οι μαθητές έπαιρναν γι’ αυτό βαθμούς. Για κάθε πεθαμένο ζώο θα έπαιρναν έναν συγκεκριμένο βαθμό, έπαιρναν πόντους – μια μύγα λ.χ. άξιζε έναν πόντο, ένα σκουλήκι δύο, ένα ποντίκι πέντε, μια γάτα 10, και ούτω καθεξής».
Ο μόνος τρόπος για να μη συσχηματισθούμε με τον αιώνα τούτο είναι η πνευματική μεταμόρφωσή μας, το εθελούσιο πέρασμά μας στις τάξεις όσων υπηρετούν την αληθινή ομορφιά, που είναι το θέλημα του Θεού.
Παναγιώτης Λιάκος