Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι γονείς στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών τους, παρότι η Παιδεία στην Ελλάδα παρέχεται δωρεάν από το κράτος και μάλιστα με τη… βούλα του Συντάγματος Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά αυτή η κοινή διαπίστωση πολλών μελετών, είτε εγχώριων είτε διεθνών, επιβεβαιώνεται από ακόμη μία έρευνα.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών Μάρκος Δραγούμης), η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων του 2016 ανέρχεται στα 3.200 ευρώ. Σχεδόν το ένα τρίτο της δημόσιας χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα (3,9 δισ.ευρώ) δαπάνησαν το 2015 τα νοικοκυριά για την εκπαίδευση των παιδιών (1,5 δισ. ευρώ).
Επίσης, οι ελληνικές οικογένειες πλήρωσαν το 2016 επιπλέον από την τσέπη τους 1,5 δισ. ευρώ για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους ή 0,85% του ΑΕΠ. Η μέση ετήσια ιδιωτική δαπάνη ανά μαθητή δημοτικού σχολείου (εξαιρουμένων των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία) το 2016 ήταν 315 ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος αφορά ξένες γλώσσες (82%) και ακολουθούν τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα (12%), και οι λοιπές δαπάνες (4%). Οι δαπάνες για μαθητές γυμνασίου και λυκείου εκτοξεύονται στα 1.548 ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (65%), ξένες γλώσσες (34%) και άλλες δαπάνες (1%).