Η Βιέννη απελαύνει δεκάδες ιμάμηδες έπειτα από μιλιταριστική εκδήλωση σε τέμενος για τη μάχη της ΚαλλίποληςΑπό τη
Θεανώ Καρούτα
Νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Αυστρίας και της Τουρκίας δημιούργησε η απόφαση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς να αναστείλει τη λειτουργία επτά μουσουλμανικών τεμενών και να προχωρήσει στην απέλαση δεκάδων ιμάμηδων. Ο Κουρτς ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του, κάνοντας σαφές ότι στόχος είναι να καταπολεμηθεί το «πολιτικό Ισλάμ».
Χωρίς υπεκφυγές και την ανάγκη προφάσεων, ξεκαθάρισε ότι η απόφασή του δεν είχε κανένα οικονομικό κίνητρο, καθώς στο σύνολό τους τα τζαμιά δεν χρηματοδοτούνταν από το κράτος, αλλά από διάφορες ενώσεις, όπως η Ισλαμική-Τουρκική Ενωση Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet). Η απόφαση -διευκρίνισε ο επικεφαλής του αυστριακού κράτους- συνδέεται με μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής Ιστορίας.
Συγκεκριμένα, η αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης έλαβε χώρα σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιένης και οι φωτογραφίες από την «εκδήλωση» δημοσιεύτηκαν στο κεντροαριστερό περιοδικό «Falter». «Οι παράλληλες κοινωνίες, το πολιτικό Ισλάμ και η ριζοσπαστικοποίηση δεν έχουν θέση στη χώρα μας» διαβεβαίωσε ο Αυστριακός καγκελάριος ανακοινώνοντας την απόφασή του.
Στις φωτογραφίες απεικονίζονται νεαρά αγόρια με στρατιωτικές στολές να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες, ενώ σε μια άλλη κείτονται στο έδαφος προσποιούμενα τα θύματα της μάχης, σκεπασμένα με την τουρκική σημαία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα κι η Atib είχε χαρακτηρίσει την αναπαράσταση «ιδιαίτερα λυπηρή», άποψη που μάλλον δεν συμμερίζεται η Αγκυρα, καθώς η αντίδραση ήρθε άμεσα, μέσω του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
Σε μήνυμά του στο twitter, ο Καλίν χαρακτήρισε την απόφαση «απόρροια του αντιισλαμικού ρατσιστικού, λαϊκιστικού κύματος στην Αυστρία» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αποξένωση των ισλαμικών κοινοτήτων. «Η ιδεολογική στάση της αυστριακής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με τις παγκόσμιες αρχές δικαίου, τις πολιτικές κοινωνικής αρμονίας, το δίκαιο των μειονοτήτων και την ηθική συνύπαρξης. Είναι επιβεβλημένη η κάθετη απόρριψη της προσπάθειας να καταστούν ο αντιισλαμισμός και ο ρατσισμός συνήθης και κοινή υπόθεση» κατέληξε.