Συνεχίζεται η κοροϊδία με το χρέος

Νέο ναυάγιο στο «Washington Group», όπου διεξάγονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση ερήμην της ΕλλάδαςΑπό τον
Μάριο Ροζάκο

Συνεχίζεται η κοροϊδία της Ελλάδας από τους δανειστές της, οι οποίοι επιδίδονται στο προσφιλές σε αυτούς παιχνίδι των καθυστερήσεων, αντί να εξειδικεύσουν το ταχύτερο το πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους που υποσχέθηκαν (για πολλοστή φορά) πριν από έναν χρόνο.

Το αποκαλούμενο «Washington Group», δηλαδή οι επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, συζήτησε προχθές για το ελληνικό ζήτημα ερήμην της χώρας μας, αλλά δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος. Πρόκειται για το δεύτερο ναυάγιο μέσα σε λίγες ημέρες (είχε προηγηθεί το Eurogroup της 24ης Μαΐου) και ενώ τα χρονικά περιθώρια για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στενεύουν.

Το «Washington Group» συνεδρίασε στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 στον Καναδά και απλώς επιβεβαίωσε ότι:

1 Το Βερολίνο συζητά την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων του δεύτερου Μνημονίου κατά τρία έως, το πολύ, πέντε χρόνια. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι χρειάζεται 15ετής επιμήκυνση.
2 Η Γερμανία θέλει να συμφωνηθεί ένας ημιαυτόματος μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους, που θα περιλαμβάνει μέτρα τα οποία θα καθοριστούν τώρα, αλλά θα ενεργοποιούνται υπό όρους μετά την έγκριση των Κοινοβουλίων της ευρωζώνης.

Αντιθέτως, το ΔΝΤ, η Γαλλία και η Κομισιόν τάσσονται υπέρ της αυτόματης ελάφρυνσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν θα ξεπεράσουν το 15% του ΑΕΠ έως το 2030 και το 20% τα επόμενα χρόνια.
3 Η πρόσφατη ιταλική κρίση ενίσχυσε τις φωνές υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας σε προληπτική πιστωτική γραμμή. Υπέρ της άποψης αυτής τασσόταν εδώ και καιρό η ΕΚΤ.
4 Το ΔΝΤ δεν προλαβαίνει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για τη χώρα μας, άρα θα περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου μετά το τρίτο Μνημόνιο. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, καθηγητής Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Τόνισε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος πέραν της 20ής Αυγούστου, ενώ προέβλεψε ότι τελικά το χρέος θα χαρακτηριστεί από το ΔΝΤ βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Το ελληνικό ζήτημα πιθανώς θα απασχολήσει τη συνάντηση των αρχηγών κρατών του G7, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στον Καναδά.

«Στάχτη στα μάτια» από τον Σεντένο

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσπάθησε να ρίξει «στάχτη στα μάτια», ώστε να καλύψει το ναυάγιο των προχθεσινών συνομιλιών στον Καναδά για το ελληνικό χρέος. «Η ευρωζώνη θα καταρτίσει ένα σχέδιο ελάφρυνσης του κρατικού χρέους της Ελλάδας, το οποίο θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές και θα συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης» δήλωσε ο κ. Σεντένο στο πρακτορείο Reuters μετά το «Washington Group».
Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι οι συζητήσεις των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα συνεχιστούν «εν όψει της 21ης Ιουνίου» και πρόσθεσε ότι «όπως και να ‘χει, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο μέλλον, λόγω της τεράστιας οικονομικής δέσμευσης που έχει ήδη στην Ελλάδα».

Ο κ. Σεντένο υποστήριξε πως «όλοι θα πρέπει να είναι απολύτως βέβαιοι ότι η απόφαση θα δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές από την 20ή Αυγούστου».
Επισήμανε, ακόμη, ότι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους, η οποία θα προταθεί, θα αφορά αποκλειστικά το δάνειο του δεύτερου Μνημονίου (131 δισ. ευρώ). «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντός των συμφωνηθεισών γραμμών. Αυτό σημαίνει ότι, όσον αφορά τα δάνεια του EFSF, η επιμήκυνση μπορεί να φτάσει έως τα 15 χρόνια» είπε ο κ. Σεντένο.

Φοροελαφρύνσεις που «μυρίζουν» εκλογές εξαγγέλλει ο Τσακαλώτος!

Παροχολογία, που «μυρίζει» προεκλογική ετοιμότητα, ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο «Εθνος της Κυριακής».

Ο κ. Τσακαλώτος όχι μόνο υποστήριξε ότι από το 2019 θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος 700.000.000 ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν σε μόνιμες μειώσεις φόρων, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει αυξανομένη δυνατότητα φοροελαφρύνσεων! «Οχι μόνο φτάνουμε το 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις/αύξηση δαπανών (ή ένα μείγμα αυτών) για κάθε χρόνο ανάμεσα στο 2019 και το 2022» ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε απτόητος από τις ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσε η ιταλική κρίση στα ελληνικά ομόλογα. «Η Ελλάδα είναι πιο θωρακισμένη από εξωτερικές κρίσεις, κάτι που προκύπτει και από την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, στην οποία προβλέπεται το “μαξιλάρι” αποθεματικών που θα μας καλύπτει και σε περιστασιακές αναταράξεις των αγορών» είπε.

Οσον αφορά την αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία, προσπάθησε για άλλη μια φορά να την υποβαθμίσει, λέγοντας: «Περνάμε πλέον από την επίβλεψη των μέσων και των στόχων στην επίβλεψη μόνο των στόχων. Δεν θα υπάρχουν ούτε νέες δεσμεύσεις ούτε νέα προαπαιτούμενα και, φυσικά, ούτε νέες εκταμιεύσεις, τις οποίες (σε αντίθεση με αυτά που λέει η Ν.Δ.) δεν θα χρειαζόμαστε».

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν έχει υποβάλει ποτέ την παραίτησή του και ότι «διαφωνίες έχουν υπάρξει», αλλά «ο Αλέξης -να του το αναγνωρίσουμε- δεν είναι ούτε αυταρχικός ούτε εγωπαθής. Και τα βρίσκουμε».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα