Είναι αμφίβολο αν ο «Κύριος Ψαλίδι» θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης για να πάει τη χώρα ξανά σε εκλογές στις αρχές του 2019Από τη
Θεανώ Καρούτα
Η «μπότα» του Βερολίνου ετοιμάζεται να πατήσει τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών στην Ιταλία, όπου οι εξελίξεις οδηγούν τη χώρα στην κόψη του ξυραφιού. Κι όλα αυτά καθώς χθες ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών στον Κάρλο Κοταρέλι, έναν άνδρα γνωστό από την 25ετή θητεία του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο 54χρονος τεχνοκράτης θεωρείται «μετρ» στις περικοπές «άχρηστων δημοσίων δαπανών» -είναι γνωστός ως «Κύριος Ψαλίδι»-, κάτι που έχει κάνει πολλούς να φοβούνται πως η διακυβέρνησή του θα αποβεί μοιραία για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
Ο ίδιος προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις λέγοντας πως η κυβέρνησή του θα είναι ουδέτερη και θα δράσει για το καλό της χώρας, εντούτοις είναι γνωστή η αντίδρασή του σε πολιτικές που αυξάνουν το δημόσιο έλλειμμα.
Ο Κοταρέλι ανακοίνωσε πως, αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, πράγμα αμφίβολο δεδομένης της αρνητικής στάσης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, θα θέσει προς έγκριση τον νέο προϋπολογισμό και στη συνέχεια θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις αρχές του 2019. Στο πλέον πιθανό σενάριο όμως, που είναι το Κοινοβούλιο να καταψηφίσει τη νέα κυβέρνηση, οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο.
Εσχάτη προδοσία
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και κατά του Ιταλού προέδρου, με τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο να δηλώνει σε εκπομπή της RAI ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Σέρτζιο Ματαρέλα για εσχάτη προδοσία! Ο Ντι Μάιο μίλησε για το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται στην εσχάτη προδοσία και στην επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος.
«Πρέπει να μας πουν ότι οι εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι» δήλωσε ο Ντι Μάιο. «Πρόκειται για ένα επίπεδο της θεσμικής σύγκρουσης που δεν είχαμε ζήσει ποτέ. Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη» τόνισε. Την ίδια πρόθεση είχε ανακοινώσει νωρίτερα και η επικεφαλής του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (για τον οποίο δεν ισχύει πλέον η απαγόρευση του εκλέγεσθαι) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα υπερασπίστηκαν τους χειρισμούς του Ιταλού προέδρου, ωστόσο χθες το κόμμα του Καβαλιέρε ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κοταρέλι.
Ενθουσιασμός από τις αγορές, «εξέγερση» εντός και εκτός
Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα στον Κάρλο Κοταρέλι, έναν οικονομολόγο που θεωρείται η ενσάρκωση της δημοσιονομικής λιτότητας, μπορεί να ενθουσίασε τις αγορές, το χρηματιστήριο και τις Βρυξέλλες, έχει ωστόσο προκαλέσει «εξέγερση» εντός και εκτός της χώρας.
Το Βερολίνο, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε την ελπίδα για σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στην Ιταλία, αποφεύγοντας τεχνηέντως να απαντήσει σε ερωτήσεις για περισσότερες λεπτομέρειες και κάνοντας λόγο για «σεβασμό στην Ιταλική Δημοκρατία». Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε τη στάση του προέδρου της Ιταλίας, λέγοντας πως διαδραμάτισε έναν ουσιαστικό δημοκρατικό ρόλο: «Θέλω απλώς να υποβάλω τα σέβη μου και τη στήριξή μου στον πρόεδρο Ματαρέλα».
Η Ιταλίδα αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις εξωτερικές σχέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι (φωτό) εξέφρασε την «εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ιταλικών θεσμών και του Ιταλού προέδρου να εγγυηθούν τα συμφέροντα του ιταλικού λαού, τα οποία συμπίπτουν με αυτά της Ε.Ε.», ενώ επιφυλακτικοί απέναντι στις εξελίξεις στάθηκαν οι περισσότεροι ΥΠΕΞ της Ευρώπης. Την ίδια ώρα η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε «ένα πραξικόπημα της Ε.Ε. στην Ιταλία», λέγοντας πως «οι αγορές καταργούν τη δημοκρατία».
Στο ίδιο μοτίβο, και ο ιδρυτής των «πεντάστερων» Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος σε βίντεό του στο facebook ανέφερε πως «υπάρχει κάποιος ο οποίος μιλά, υποκαθιστώντας εκατομμύρια πολίτες. Οι αγορές σήμερα είναι το ψευδώνυμο του χειρότερου καπιταλισμού».