Οι τεχνοκράτες των δανειστών έκαναν λόγο για μεταμνημονιακή εποπτεία…Συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων μέτρων της τέταρτης αξιολόγησης και να προχωρήσει σε βελτιώσεις και περαιτέρω επεξεργασία του προσχεδίου «Αναπτυξιακής Στρατηγικής για το Μέλλον της Ελλάδας», το οποίο υπέβαλε στους τεχνοκράτες των δανειστών, απηύθυνε χθες το Euro Working Group.
Οσον αφορά το κομβικό θέμα του χρέους, επιβεβαιώθηκε ότι οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν ουσιαστικά εξαντλήσει τα περιθώρια προόδου που υπήρχαν και θα πρέπει πλέον να ληφθούν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο στο επικείμενο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, όπου τη χώρα μας εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, παρών ήταν και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κ. Τόμσεν όσο και οι εκπρόσωποι της Γαλλίας και των χωρών του Νότου τάχθηκαν υπέρ μιας όσο το δυνατόν πιο αυτόματης διαδικασίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αντιθέτως, η Γερμανία -διά του νέου εκπροσώπου της Γιοργκ Κούκις- και οι σκληρές χώρες του Βορρά επέμειναν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι η ελάφρυνση πρέπει να γίνει σταδιακά, σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων μετά το 3ο Μνημόνιο.
Τις γερμανικές θέσεις θα επιχειρήσει να αμβλύνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη σημερινή συνάντηση γνωριμίας με τον Γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο.
Οι τεχνοκράτες των δανειστών ξεκαθάρισαν χθες ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος αναφορικά με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και τόνισαν ότι μόνο μέτρα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν για τεχνικούς λόγους έως τον Αύγουστο (και όχι λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης) θα μετατεθούν για το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας.
Το πρόγραμμα αυτό θα βασίζεται στην «Αναπτυξιακή Στρατηγική», το 75σέλιδο προσχέδιο της οποίας έγινε όμως δεκτό με επιφυλάξεις, καθώς χαρακτηρίστηκε από τους δανειστές αρκετά γενικόλογο και θεωρητικό, ενώ δυσαρέσκεια προκάλεσε η πρόβλεψη για αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία, κατά τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνει μόνο εάν προηγηθεί αύξηση της παραγωγικότητας.
Μ. Ροζάκος